רשות הבריאות המובילה בארצות הברית חשפה מוקדם יותר היום (שישי) את תוכניתה לפתיחת בתי הספר ברחבי ארצות הברית - צעד שצפוי לזרז את המועד שבו מיליוני תלמידים ישובו לכיתות.
ב-CDC ממליצים לפתוח את בתי הספר בארה"ב (צילום: Getty Images)
התוכנית הוצגה ע"י המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), ובאופן צפוי ביותר הדגשים הבולטים ביותר ב'מפת הדרכים' החדשה הם עטיית מסכות ע"י כלל הנמצאים במוסדות הלימוד, ושמירה על ריחוק חברתי. לעומת זאת, בתוכנית הובהר כי "חשוב לחסן את המורים ושאר אנשי הצוות", אולם לא מדובר בתנאי מוקדם לפתיחת בתי הספר.
חשוב לזכור כי התוכנית היא המלצה בלבד, ול-CDC אין כל סמכות להורות על פתיחת בתי הספר. עם זאת, המדינות והרשויות המקומיות (ערים ומחוזות) יוכלו לבחור האם לקבל את המלצת ה-CDC ולפעול לפיה.
NEW: Help K-12 schools operate safely. Combine steps to limit spread of #COVID19: Wear a mask. Stay 6 ft away from others. Wash hands often. Learn more: https://t.co/cqJOW6vrmf. pic.twitter.com/5d3MzIXnWU
— CDC (@CDCgov) February 12, 2021
בהמלצת ה-CDC הובהר כי ראיות מצביעות על כך שניתן לחדש את הלימודים בתוך הכיתות בצורה בטוחה. יתרה מכך, ב-CDC הסבירו שהתוכנית רלוונטית לכלל הגילים והכיתות, אך בייחוד עבור תלמידי הגנים וכיתות א' עד ו'.
מעבר לעטיית מסכות ושמירה על ריחוק חברתי, ב-CDC הסבירו שישנם דרכים נוספות שבעזרתן ניתן לצמצם את הסיכויים להדביק ולהידבק בקורונה, לרבות שטיפת ידיים באופן סדיר, לבצע ניקוי וחיטוי יסודי הקמפוסים, להקים מערך בדיקות ומעקב ואף להקים אזור מיוחד בבית הספר שבו תלמידים חיוביים לקורונה יוכלו להמשיך בלימודיהם.
מטה ה-CDC (צילום: רויטרס)
כזכור, עם כניסתו לבית הלבן בחודש שעבר, הנשיא ביידן הצביע על פתיחת בתי הספר כאחד מהיעדים המרכזיים של 100 הימים הראשונים לכהונתו. עם זאת, לא ברור אם ניתן יהיה לחדש את הלימודים בכיתות עד היעד המדובר, ה-30 באפריל.
מחד, ב-CDC הדגישו כי אין כל ראיות המצביעות על כך שהחזרת התלמידים לכיתות בהכרח תורמת לעלייה בתחלואה, שכן שיעור ההדבקה בקרב תלמידים נמוך למדי, הן ברמה הארצית והן כאשר בוחנים את הנתונים ברמה המקומית.
בנוסף, ב-CDC מסכימים עם הקביעה שהדרך הבטוחה ביותר לפתוח את בתי הספר היא לוודא שיש כמה שפחות נשאי הנגיף בקרב התושבים. אי לכך, המסקנה של אנשי ה-CDC היא שיתכן שיש לסגור בתי הספר אם וכאשר נרשמת התפרצות ממוקדמת באזור מסוים.
ב-CDC המליצו שהתלמידים הצעירים ביותר ישובו לכיתות (צילום: Getty Images)
בהתאם לכך, תגובש מערכת סיווג שתבחן את כמות הנשאים על כל 100 אלף תושבים ברמה המקומית, ולכל אזור יינתן צבא (אזורים שבהם התחלואה נמוכה יוגדרו כ'כחולים', ואילו המקומות הבעייתיים יוגדרו כ'אדומים').
ראוי להזכיר כי זינוק בתחלואה לאו דווקא תביא לסגירת בתי הספר, בייחוד היסודיים, אולם בהמלצת ה-CDC הובהר כי מערכת החינוך יכולה לעבור ל'מתכונת היברידית', במסגרתה חלק מהתלמידים ילמדו בכיתות וחלק מהבית.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
על אף הצגת התוכנית המקיפה ע"יי ה-CDC, לא ברור אם משרדי החינוך - בייחוד הגדולים ביותר בלוס אנג'לס, סן פרנסיסקו, ניו יורק ושיקגו - יחזירו את התלמידים לכיתות.
הסיבה לכך היא שבשבועות האחרונים דווח על התנגדות נחרצת מטעם ארגוני המורים המובילים, שדורשים לחסן את כלל המורים והעובדים לפני החזרת התלמידים.
למעשה, סוגיית פתיחת בתי הספר בקליפורניה בכלל, ולוס אנג'לס בפרט, עלתה לכותרות במהלך התקופה האחרונה. כך למשל, כבר בתחילת החודש הנוכחי דווח על כך ששאלת החיסונים היא נקודת המחלוקת שמונעת את פתיחת חלק מבתי הספר כבר עתה.
ברוב המקרים, הרשויות המקומיות (מחוז או עירייה) מנסות לקדם את פתיחת מוסדות הלימוד, לפחות באופן חלקי עבור התלמידים הצעירים ביותר, אך בארגוני המורים דורשים שכלל העובדים יזכו לקבל את החיסון נגד קורונה לפני שהתלמידים הראשונים ישובו לכיתות.