הממשל הפדרלי חשף היום (שישי) שינוי משמעותי למדיניות ההגירה של ארצות הברית, וכבר בשבוע הבא יתאפשר לעשרות אלפי מהגרים המבקשים לקבל מעמד של פליט, להיכנס לארצות הברית ולשהות במדינה עד הדיון בעניינם.
גבול ארה"ב-מקסיקו בקליפורניה, בשנה שעברה (צילום: AP)
המשמעות של המהלך היא שכבר ביום שישי הבא, ה-19 בפברואר, כ-25 אלף מבקשי מקלט הנמצאים במקסיקו יוכלו לעשות את דרכם לעבר מעברי הגבול היבשתיים.
עם זאת, חשוב להבהיר כי מדובר ב-25 אלף מהגרים שכבר החלו בהליך קבלת מעמד של פליט, ולא ב"תיקים חדשים". יתרה מכך, רק כ-800 מהגרים יוכלו להיכנס לארה"ב מדי יום (שני מעברי גבול יכניסו כ-300 איש בכל יום, מעבר גבול נוסף יוכל להכניס כ-200 בכל יום), וזאת כדי למנוע מצב של הסתערות על הגבול.
מדובר בשינוי של 180 מעלות לעומת מדיניות הממשל הקודם, ולמעשה הכנסת מבקשי המקלט לארה"ב תביא לביטול מדיניות 'הישארו במקסיקו' שגובשה ע"י ממשל טראמפ בינואר 2019.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כזכור, במסגרת מדיניות שנויה במחלוקת זו, כל מי שמגיע לארצות הברית ומגיש בקשה לקבלת מעמד של פליט, נדרש לשוב למדינה האחרונה שבה שהה באופן חוקי (בפועל מדובר במקסיקו ב-99% מהמקרים).
התומכים במדיניות זו טוענים שהיא מונעת מצב שבו מגיש הבקשה לא מופיע לדיון, ובמקום הוא מנצל את הכנסתו לארה"ב כדי לשהות במדינה בניגוד לחוק. המתנגדים למדיניות טוענים שהיא מסוכנת, שכן הפליטים נאלצים לשוב למדינה שממנה הם בורחים - חלקם לאור איומים על חייהם מצד קרטלי סמים וארגונים אלימים אחרים.
חשוב לזכור כי ביומו הראשון בתפקיד, הנשיא ביידן חתם על צו שעצר את יישום המדיניות, והשינוי שהוכרז היום מצטרף לכך.
כ-600 מבקשי מקלט יוכלו להיכנס לארה"ב מדי יום (צילום: AP)
"כפי שהנשיא ביידן הבהיר פעם אחר פעם, ממשלת ארצות הברית מחויבת לבנות מערכת הגירה בטוחה, מסודרת ואנושית", נמסר מאלחנדרו מיורקס, השר לביטחון המולדת, "שינוי המדיניות הוא צעד נוסף בדרך לבצע רפורמה במדיניות ההגירה שאינה מיישרת קו עם הערכים שלנו כאומה".
כאמור, רק כמה מאות מבקשי מקלט יוכלו להיכנס לארה"ב מדי יום, ובמשרד לביטחון המולדת הסבירו כי כלל הנכנסים לארה"ב יעברו בדיקת קורונה במעברי הגבול היבשתיים.
ככל הנראה, ההחלטה לבצע את שינוי המדיניות התקבלה כחלק מצו נשיאותי שעליו חתם ביידן בתחילת החודש, ובמסגרתו הוא הורה למשרד החוץ, משרד המשפטים והמשרד לביטחון המולדת לבחון את שינויי המדיניות שהתבצעו במהלך הממשל הקודם, וזאת במטרה לבדוק האם אותם שינויים מעודדים שילוב והכללה.
כך למשל, אחת הסוגיות שתיבחן לעומק היא ההחלטה של ממשל טראמפ לאפשר לרשויות ההגירה לסרב להנפיק גרין קארד עבור מי שמקבל סיוע כספי כלשהו מהממשלה, למשל תוכנית הבריאות Medicaid, תלושי מזון וכדומה.
מעבר הגבול בדרום קליפורניה במרץ 2020 (צילום: Getty Images)
עד להצגת המדיניות ע"י ממשל טראמפ באוגוסט 2019, מהגרים שהיו בתהליך קבלת הגרין קארד נדרשו להוכיח שהם לא יהוו נטל כלכלי עבור הממשל, אך בעיקר על ידי הצגת ראיות לעבודה במשרה מלאה. לאחר מכן, במסגרת השינויים שעליהם הודיע הנשיא לשעבר טראמפ, קבלת סיוע כספי כלשהי תביא לפסילת המועמדות בתהליך האזרחות.
ארגונים המסייעים למהגרים קראו לנשיא ביידן לבטל את מדיניות זו עם כניסתו לבית הלבן, אולם בממשל הסבירו שכל נושא ייבחן לעומק ורק לאחר מכן יתקבלו ההחלטות הסופיות:
"אנחנו רוצים ליישם מדיניות הגירה אנושית ומוסרית, ששוקלת בקשות של פליטים ואנשים אחרים שרוצים להיכנס למדינה ומתייחסת אל מבקשי הבקשה כבני אדם", אמרה ג'ן פסאקי, דוברת הבית הלבן, "זה יקח זמן. זה לא משהו שיקרה בין לילה".