ארצות הברית חתמה סופית על הסכם מול פייזר ומודרנה, שתספקנה 200 מיליון מנות חיסון נוספות למדינה. כך הודיע מוקדם יותר היום (חמישי) הנשיא ביידן, שהוסיף כי המהלך יאפשר לחסן את מרבית האמריקאים עד סוף הקיץ.
הנשיא ביידן לצד ד"ר אנתוני פאוצ'י, מוקדם יותר היום במטה ה-NIH במרילנד (צילום: AP)
כזכור, בחודש שעבר דיווחנו כי הממשל הפדרלי סיכם על רכישת 200 מיליון המנות הנוספות - 100 מיליון ממודרנה ו-100 מיליון מפייזר. בזמנו הוסבר כי לממשל טראמפ הייתה אפשרות לבצע הזמנה דומה, אך אנשיו בחרו להתרכז בפיתוח החיסונים מצד חברות אחרות, למשל אסטרהזניקה וג'ונסון אנד ג'ונסון.
עם זאת, מאז לא התקבלו דיווחים נוספים, עד שהנשיא ביידן ביקר הבוקר במטה המכונים הלאומיים לבריאות (NIH) מחוץ לוושינגטון. במהלך הסיור שערך במקום, הנשיא חשף כי הממשל חתם סופית על החוזים מול שתי החברות, שצפויות לספק את 200 מיליון מנות החיסון לקראת הקיץ.
אין ספק כי תחת ממשל ביידן נרשם שיפור ניכר בכל הקשור למערך החיסונים בארצות הברית, ונראה שהמדינה תחצה את רף החיסונים שהוצב ע"י הנשיא - 100 מיליון ב-100 ימים - שכן בשלושת השבועות האחרונים ניתנו 26 מיליון מנות חיסון.
עם זאת, הבשורה החשובה ביותר שהתקבלה היום היא שארצות הברית תוכל לחסן 300 מיליון תושבים בתוך מספר חודשים: "זו רק ההתחלה", הבטיח הנשיא ביידן, "המטרה הסופית שלנו היא לנצח את המגיפה".
הנשיא ביידן, במהלך הסיור במטה NIH מוקדם יותר היום (צילום: AP)
הנשיא ביידן אף הסביר כי 200 מיליון מנות החיסון יגיעו עד סוף חודש יולי, אך ארה"ב תקבל 200 מיליון מנות נוספות כבר בחודש מאי (מדובר בהזמנה קודמת שהייתה אמורה להגיע לארה"ב רק בסוף יוני, אך לאחרונה שתי החברות הגבירו את קצב הייצור): "אנחנו נגיע למצב שבו בסוף חודש יולי, כמות החיסונים בידינו תספיק ל-300 מיליון תושבים", הסביר ביידן.
לצד כך, חשוב לזכור שרק לפני שבוע ימים הגישה ענקית התרופות האמריקאית ג'ונסון אנד ג'ונסון, בקשה לקבלת אישור לשימור חירום עבור החיסון שפיתחה. אם תהליך האישור יתקדם כצפוי ויינתן אור ירוק לקראת סוף חודש פברואר, בהחלט יתכן שניתן יהיה לחסן את מרבית התושבים לפני סוף חודש יולי.
הנשיא אף ניצל את הביקור במטה NIH כדי לתקוף את קודמו בתפקיד: "כאשר הושבעתי לתפקיד נשיא ארצות הברית לפני שלושה שבועות, לא הייתה שום תוכנית חיסונים לאומית. היה בלגן גדול, ובכנות יקח זמן לתקן את כל הבעיות הללו".
השוואה בין מבצע החיסונים בארה"ב לישראל (צילום: Shutterstock / אונ' ג'ונס הופקינס)
את המורכבות של מבצע החיסונים בארצות הברית ניתן ללמוד מהנתון הבא: לפי החוקרים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבמרילנד, בחודשיים שעברו מאז אישור החיסון הראשון (של פייזר), רשויות הבריאות הזריקו 46,390,270 מיליון מנות חיסון בתושבים, כאשר 11,188,782 זכו לקבל את שתי הזריקות הנדרשות. בפועל, מדובר ב-3.42% מכלל האוכלוסייה.
לשם השוואה, רשויות הבריאות בישראל הזריקו 6,012,294 מיליון מנות חיסון, ו-2,326,783 תושבים, או 26.19%, קיבלו את שתי הזריקות.
דהיינו, בזמן שאחד מכל ארבעה ישראלים קיבל את החיסון נגד נגיף הקורונה, בארצות הברית מדובר באחד מתוך כל 29 תושבים.