במשך חודשים ארוכים, אלפי עובדים בעשרות בתי חולים ברחבי מדינת וושינגטון סברו שהם משתמשים במסכות N95 אמיתיות המעניקות להם הגנה מפני נגיף הקורונה, אולם בשבוע שעבר נודע שהמדינה נפלה קורבן להונאה, ומאות אלפי מסכות שנרכשו אשתקד מזויפות.
מסכות N95 של חברת 3M (צילום: Getty Images)
ביום שישי שעבר פנו ראשי המשרד לביטחון המולדת (DHS) אל התאחדות בתי החולים בוושינגטון (Washington State Hospital Association, או WSHA) והתריעו על הסכנה.
בהודעת DHS הוסבר כי המסכות המזויפות הן רק חלק קטן ממשלוח שהגיע לוושינגטון בחודש דצמבר 2020 (כ-300 אלף מתוך כשתי מיליון), ועל פניו לא אמורה להיות בעיה לאתר את המסכות המזויפות.
בעקבות פניית DHS, הודעה בנושא הועברה ל-40 בתי החולים שאליהם נשלחו המסכות, אולם לדברי קייסי סוייר - נשיאת התאחדות בתי החולים בוושינגטון - העובדים כבר עשו שימוש במרבית המסכות במהלך השבועות האחרונים. אם לא די בכך, מסתבר שלא כזה קל להבחין בין מסכה מזויפות לאמיתית.
"בשנה האחרונה כבר התרגלנו למסכות N95 של חברת 3M", מסבירה סוייר, "אך לא שמנו לב להבדל כלשהו כאשר התחלנו להשתמש במזויפות. הן נראות, מרגישות ואפילו מריחות אותו הדבר".
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
ארבעים בתי החולים ו-WHSA עמדו מאחורי ההזמנה, והם שילמו יותר ממיליון דולר עבור משלוח המסכות המדובר. כעת, במקביל לחקירת הרשויות, אנשי התאחדות בתי החולים מנסים להבין אם מאות אלפי המסכות שנותרו במלאי הן אמיתיות או מזויפות.
גוף שלישי שמעורב בפרשה היא חברת 3M, שהינה יצרנית המסכות. למעשה, ראשי החברה היו אלו שפנו לראשונה ל-DHS והזהירו שוושינגטון ככל הנראה נפלה קורבן להונאה, וכאמור בהמשך המשרד לביטחון המולדת פנה ישירות ל-WHSA.
"אנו עובדים במשותף עם רשויות החוק וגופי אכיפת המכס כדי למנוע את המכירה והייצור של מסכות מזויפות", אמרו ב-3M, "מדובר בפעולה עולמית כנגד הונאות שונות והפקעת מחירים, שנועדה להגן על הציבור הרחב כנגד אותם אנשים שמנסים לנצל את הביקוש למוצרינו במהלך המגפה העולמית".
עוד אמרו בחברה כי המסכות המזויפות נרכשו "ממפיץ סחורות שאינו קשור בשום דרך ל-3M, והמוצרים שסיפק לא היו מוצרי 3M אמיתיים. אנחנו ממליצים תמיד לבדוק אם מדובר במפיץ מורשה של מוצרנו לפני שחותמים על העסקה".
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כאמור, בבתי החולים בוושינגטון בוחנים את רמת היעילות של המסכות המזויפות, ולא נשללת האפשרות שהעובדים ימשיכו לעשות בהם שימוש - לפחות עד להגעת מסכות אמיתיות: "אנחנו יודעים לומר שלא נרשמה עלייה משמעותית במספר הנשאים בקרב העובדים שהשתמשו במסכות שאינן אמיתיות", סיכמה סוייר.