מחקר חדש שביקש לבחון את התפרצות נגיף הקורונה במדינת לואיזיאנה, בייחוד בשבועות הראשונים של המשבר, חשף כי קיומו של פסטיבל מרדי גרא הוביל להדבקה של קרוב ל-50 אלף איש - ככל הנראה מאדם אחד שהשתתף בחגיגות על אף היותו חיובי לנגיף.
חגיגות מרדי גרא בניו אורלינס, אשתקד (צילום: Shutterstock)
הפסטיבל מתקיים בכל שנה, בדרך כלל לקראת סוף פברואר או תחילת מרץ, בעיר הגדולה בלואיזיאנה - ניו אורלינס. מועד תחילת החגיגות של הוא ביום שלישי המציין את היום האחרון לפני התענית - ההתנזרות הנוצרית מבשר במשך 40 יום לפני חג הפסחא. מקור השם הוא מצרפתית, ותרגומו המילולי הוא "יום שלישי השמן". למחרת המרדי גרא, ביום רביעי של האפר מתחילה התענית.
למרות הקשר הישיר לנצרות, עם השנים הפסטיבל הפך יותר לחגיגה תרבותית, ובדומה לקרנבל בברזיל, במהלך החג מתמלאים רחובותיה של ניו אורלינס במשך כשבועיים בחגיגות חסרות מעצורים של ריקודים, צעדות ושכרון חושים, בתחפושות ובבגדים צבעוניים במיוחד.
וכך בדיוק קרה בחודש פברואר אשתקד, כאשר נגיף הקורונה עדיין היה יחסית חדש בעולם (המגבלות הרבות שאפיינו את חיינו ב-2020 טרם נכנסו לתוקף, אך הייתה מודעות מסוימת להתפרצות).
פסטיבל מרדי גרא 2020, בניו אורלינס (צילום: AP)
המחקר, שהוכן במשותף ע"י החוקרים באוניברסיטת טוליין בניו אורלינס ומכון המחקר סקריפס (Scripps Research) בקליפורניה, חשף כי חולה קורונה בודד הגיע מטקסס כדי להשתתף בחגיגות הפסטיבל. כאשר חגיגות מרדי גרא הסתיימו בסוף פברואר, כ-800 משתתפים נדבקו בקורונה.
בפועל, 800 הנדבקים הללו היוו את תשתית הקורונה של לואיזיאנה, וכעת החוקרים סבורים שאותם אנשים הובילו להדבקה של מרבית הנשאים שאובחנו במדינה במהלך הגל הראשון - כ-50 אלף בני אדם.
"ניתן לומר כמעט בוודאות כי מרבית המקרים בלואיזיאנה הגיעו מהמשתתפים במרדי גרא", מסביר מארק זלר, אחד ממחברי המחקר, "באופן בסיסי ביותר, מדובר באפקט כדור השלג. ברגע שזה מתחיל, קשה מאוד לעצור את זה", הוא הוסיף.
את המחקר במלואו ניתן לקרוא כאן.