לפחות 36 מקבלי חיסון Covid-19 של פייזר ומודרנה בארה"ב פיתחו הפרעה חיסונית נדירה שתוקפת את הדם, כך על פי הדיווחים.
חולה אחד מת, ורופאים כעת אינם יכולים לשלול את אשמת החיסון.
ד"ר גרגורי מייקל - רופא נשים ויולדות בן 56, שעבד במרכז הרפואי במאונט-סיני במיאמי ביץ' במשך יותר מעשור - נפטר בינואר מדימום מוחי.
הוא קיבל מנה של חיסון נגד קורונה של פייזר-BioNTech, שבועיים קודם לכן, ופיתח מיד טרומבוציטופניה חיסונית, הפרעת דם נדירה ולעיתים קטלנית.
מייקל הוא אחד מבין 36 האנשים לפחות שפיתחו את המצב לאחר שקיבל חיסונים כך על פי דו"ח של הניו יורק טיימס שפורסם ביום שני.
המקרים דווחו באופן עצמאי למערכת הדיווחים על אירועים שליליים בחיסונים (VAERS) לפני סוף ינואר, כלומר אנשים נוספים יכלו לפתח את המצב מאז.
טרומבוציטופניה חיסונית היא מצב נדיר המשפיע על כ-50,000 איש בארה"ב.
המצב נגרם על ידי מערכת החיסון של הגוף עצמו שתוקפת את טסיות הדם שהם מרכיב הדם האחראי על קרישתם.
כאשר הדם אינו מסוגל להיקרש, חולים לעיתים קרובות חווים חבלות פנימיות או חיצוניות, אשר עשויות להיראות כמו פריחה.
בכמה מקרים כמו זה של מייקל, המצב גרם לשטפי דם או שבץ מוחי.
מטופלת אחד אליו פנה הטיימס סבל מדימום כבד מהנרתיק שבועיים לאחר שקיבלה את החיסון של מודרנה ונדרשה לעירויי טסיות וטיפול בסטרואידים כדי לשרוד.
אישה אחרת אושפזה עם חבורות ודימום שלפוחיות בפיה יממה לאחר שקיבלה את אותה זריקה. מצבה הידרדר עד כדי כך שרופאים חוששים שדפיקה קלה תגרום לדימום קטלני ופחדו להזיזה ממיטת בית החולים.
לא ניתן לקשר באופן מוחלט את המקרים לחיסונים, אך ד"ר ג'יימס בוסל, המטולוג ומומחה למצב, אמר ל"טיימס" כי ייתכן ויש קשר.
"זה קורה אחרי חיסון ידוע ונראה עם חיסונים רבים אחרים", אמר. "למה זה קורה, אנחנו לא יודעים".
בניגוד לחיסונים מסורתיים, המשתמשים בצורה לא פעילה בפתוגן שעליהם הם מגנים, זה של פייזר וגם זה של מודרנה הם חיסוני mRNA, חדשניים מבחינה טכנולוגית ולכן לא נבדקים על בסיס המוני, חיסונים אלה פועלים על ידי הכנסת תאי הגוף לגדיל של RNA עם הוראות שאומרות ל-DNA של האדם כיצד להתחיל ליצור נוגדנים.
חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג 'קובעים שתופעות לוואי יכולות לכלול "תגובות אוטואימוניות", אך מדענים מהרווארד אומרים כי חיסוני mRNA מייצרים "סוג חזק יותר של חסינות" מאשר עמיתיהם המסורתיים. טרומבוציטופניה חיסונית יכולה להתפתח גם כתוצאה מתרופות וסוגי סרטן מסוימים, משפעת, ולכאורה מקוביד 19 עצמו.
כבר באביב שעבר, הרבה לפני שחיסונים כלשהם הסתיימו, הבחינו רופאים בארה"ב, אירופה, הודו וסין במצבם של חולי קוביד וחשדו לקשר.
פקידי מינהל המזון והתרופות (FDA) והמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) אמרו כי הם חוקרים את דו"חות ה-VAERS, בעוד פייזר ומודרנה אמרו ל"טיימס" כי הם עוקבים אחר בטיחות החיסונים שלהם.
רופאים אליהם פנה הטיימס עדיין מתעקשים שהחיסון בטוח, וכי הסיכון לפתח מחלה קשה מנגיף הקורונה עדיין גבוה מהסיכון לתופעות לוואי מהחיסון.