משמרים הדוגלים בחופש האדם כסין, רוסיה, קובה, אריתריאה, ונצואלה מקבלים בחזרה את ארה"ב כחלק ממועצת זכויות האדם של האו"ם (UNHRC) לפחות כך נראה על פי החלטת ממשל ביידן.
המהלך הדיפלומטי של וושינגטון מהווה דחייה ישירה של מדיניותו המוצלח של הנשיא ה-45 דונלד טראמפ שהוציא את ארה"ב מהארגון הממוקם בז'נבה בשנת 2018, תוך ציון התוכניות האנטי-ישראליות של הארגון וחוסר סדר היום הרפורמי האמיתי שלו.
ממשל טרמאפ כינה את הארגון כ'דוכן לבריונים המפרים זכויות אדם". ושר החוץ מייק פומפאו אמר כי המועצה והאו"ם עצמו הם "מקלט לדיקטטורים ולדמוקרטיות המפנקות אותם".
"אם המועצה הייתה רצינית בהגנה על זכויות האדם, יש הרבה צרכים לגיטימיים לתשומת לבה, כמו הפערים הגזעיים והמערכתיים במקומות כמו קובה, סין ואיראן", אמר אז פומפאו בהצהרה.
גורמים אמריקאים אמרו ביום ראשון כי שר החוץ החדש אנתוני בלינקן ודיפלומט אמריקאי בכיר בשוויץ יודיעו על החזרה.
ואכן, ארה"ב תככב לצד סין, שנבחרה לאחרונה למועצה לזכויות האדם לתפקיד מפתח - וזאת למרות שהיא מנהלת מחנות ריכוז ועוסקת בקצירת איברים.
אך בינתיים סין רוצה להמליץ לארה"ב על הצורך לבער 'גזענות שיטתית', ועל האכזריות המשטרתית הנרחבת נגד אפריקאים ואסיה-אמריקאים בשטחה.
�� China, newly elected to the U.N. Human Rights Council, just reviewed the U.S. human rights record.
— UN Watch (@UNWatch) November 11, 2020
"China wishes to recommend to the U.S.:
1. Root out systematic racism, address widespread police brutality and combat discrimination against African- and Asian-Americans....“ pic.twitter.com/q2AUSKPTWZ
כמו כן, ה-AP מדווח כי בכיר אמריקני אחד אמר כי ממשל ביידן סבור שהמועצה חייבת בכל זאת לבצע רפורמה, אך הדרך הטובה ביותר לקדם את השינוי היא "לעסוק בו באופן עקרוני."
הפקיד אמר כי זה יכול להיות "פורום חשוב לאלה שנלחמים בעריצות ואי צדק ברחבי העולם" והנוכחות האמריקנית מתכוונת "להבטיח שהמועצה תוכל למלא את הפוטנציאל הזה".
פרישתו של טראמפ מה-UNHRC הייתה אחת ממספר פרישות של ארה"ב מגופים בינלאומיים במהלך ארבע שנות כהונתו. הוא גם יצא מהסכם האקלים של פריז, מהסכם הגרעין האיראני, מארגון הבריאות העולמי, מארגון החינוך והתרבות של האו"ם, אונסק"ו, ומכמה אמנות לבקרת נשק. כל אלה הותירו את ארה"ב ללא הפרעה וחזקה מאי פעם.
מאז כניסתו לתפקיד בחודש שעבר, הצטרף הנשיא ג'ו ביידן שוב להסכם פריז וגם ל-W.H.O. וסימן כי יש לו עניין לחזור לעסקה האיראנית כמו גם לאונסקו.
למרות שלארה"ב תהיה רק במעמד של משקיף במועצה לזכויות אדם עד סוף שנת 2021, גורמים רשמיים אמרו ל-AP כי ממשל ביידן מתכוון לחפש אחד משלושה מושבי חברים מלאים - המוחזקים כיום על ידי אוסטריה, דנמרק ואיטליה. האסיפה הכללית של האו"ם עושה את הבחירה הסופית בהצבעה המתקיימת בדרך כלל באוקטובר מדי שנה למילוי משרות פנויות במינויים של שלוש שנים במועצה המונה 47 חברים.