2020 הייתה אחת השנים הטובות עבור יצרניות כלי הנשק והחנויות שבהן הם נמכרים, ככל הנראה לאור תחושת החרדה הגדולה שנגרמה לתושבים רבים בעקבות מגפת הקורונה וגל המהומות האלימות שנרשמה אשתקד. כעת מסתבר שהמגמה הזו נמשכה אל תוך השנה החדשה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בחודש הראשון של 2021 נמכרו יותר משני מיליון כלי נשק ברחבי ארצות הברית, כך על פי נתוני הקרן הלאומית לענפי ספורט של ירי (National Shooting Sports Foundation, או NSSF) - ארגון מוביל בקרב בעלי חנויות נשק.
מעבר לכך שמדובר בזינוק של 75% בהשוואה לינואר 2020, ב-NSSF הסבירו כי מדובר בנתוני המכירות הטובים ביותר לחודש ינואר מאז ומעולם.
לצד נתוני המכירות, לא פחות מ-4.3 מיליון בקשות לביצוע בדיקות רקע הוגשו ל-FBI (חלק מתהליך הרכישה החוקי של כלי נשק בארצות הברית). מדובר בכמות הבדיקות הגדולה ביותר שמוגשת ל-FBI מאז שהושקה מערכת הבדיקות לפני יותר משני עשורים.
עם זאת, חשוב להבהיר כי כמות הבקשות אינה בהכרח משקפת את כמות כלי הנשק שנמכרו. כך למשל, מי שמעוניין לקבל היתר לנשיאת נשק באופן סמוי צריך לעבור בדיקת רקע. מאידך, אדם שמבקש לרכוש שני כלי נשק יעבור בדיקה אחת בלבד.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
כאמור, השילוב של המשבר הבריאותי, המהומות האלימות וחוסר הוודאות הכלכלית הובילו לזינוק בנתוני המכירות כבר במהלך שנה שעברה, אך המהומות האלימות שנרשמו בתחילת ינואר בגבעת הקפיטול בוודאי תרמו לעלייה שנרשמה גם בחודש שעבר.
יש לציין כי בשנים שבהן מתקיימות בחירות בארצות הברית, בדרך כלל נרשמת עלייה בנתוני המכירות של כלי נשק, בעיקר לאור החשש שממשל חדש יורה על שינויים בחוק.
מגמה מעניינת נוספת היא המחסור לתחמושת, שאט אט מורגש כמעט בכל ארצות הברית. בדו"ח ה-NSSF הוסבר כי נתוני המכירות של תחמושת זינקו ב-140% ב-2020 (בהשוואה ל-2019), אולם היצרניות פשוט לא עומדות בביקוש הגבוה. חלק מהחנויות אף נאלצו להגביל את כמות התחמושת שכל לקוח יכול לרכוש.
"הרבה לקוחות יוצאים מפה בידיים ריקות", מסביר ג'סי קרטרייט, הבעלים של חנות לכלי נשק ותחמושת בוויסקונסין, "אין לנו את היכולת לעמוד בביקוש, לא ראיתי דבר כזה בשש השנים שעברו מאז שפתחתי את החנות. אנשים קונים כלי נשק, אבל נשארים ללא תחמושת".
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)