על אף שנותרו יותר מחודשיים עד להשבעתו של ג'ו ביידן לנשיא ארצות הברית ה-46, כבר בשבועות הקרובים הוא צפוי להודיע על לפחות חלק מהשרים שירכיבו את הקבינט שלו. חלק מהמינויים - למשל שר ההגנה ומזכיר המדינה - צפויים להשפיע על יחסי ארה"ב-ישראל באופן משמעותי ביותר.
בעיקרון, ישנם שלושה שיקולים מרכזיים עבור הנשיא הנבחר: בראש ובראשונה, הוא כמובן ירצה את המועמדים הטובים והמתאימים ביותר לכל תפקיד. אך מעבר לכך, לא ניתן להתעלם משני מכשולים פוליטיים. המועמדים שייבחרו לתפקיד יצטרכו לזכות באישור הסנאט (השליטה בבית אומנם תוכרע רק בינואר, אך ככל הנראה הרפובליקנים ימשיכו לכהן במפלגת הרוב).
המכשול הפוליטי השני, שהינו למעשה השיקול השלישי, הוא המדינה שממנה המועמד מגיע. לא ברור אם ביידן מוכן לבחור במועמדים שמגיעים ממדינות שבהן יש מושל רפובליקני, שכן אותו מושל יהיה זה שיבחר במחליפו (זה בייחוד יהיה רלוונטי אם הדמוקרטים יצליחו לנצח בשתי הבחירות לסנאט בג'ורג'יה).
בהתאם לשלושת השיקולים הללו, אלו המועמדים המובילים לקבינט של הנשיא הנבחר ביידן:
לקבינט של ביידן תהיה השפעה גדולה על יחסי ארה"ב-ישראל (צילום: Shutterstock)
נתחיל עם תפקיד מזכיר המדינה, שכמובן חשוב מאוד ליחסי ישראל-ארה"ב. לדעת רבים, המועמדת המובילה להחליף את מייק פומפאו היא סוזן רייס, שגרירת ארה"ב באו"ם והיועצת לביטחון לאומי בממשל אובמה. עם זאת, רייס הוזכרה כמועמדת להחליף את מזכירת המדינה הראשונה של אובמה, הילרי קלינטון, אך רפובליקנים רבים - ביניהם לינדזי גרהאם והסנאטור המנוח ג'ון מקיין - התנגדו לכך באופן נחרץ. בסופו של דבר היא הסירה את מועמדותה, וג'ון קרי הפך למזכיר המדינה.
אם הרפובליקנים אכן יצליחו לשמור על הסנאט, ספק רב אם רייס תזכה לתמיכה מספקת כדי לעבור את תהליך האישור. מי שדווקא כן עשוי לקבל תמיכה הוא כריס קונס, הסנאטור הדמוקרטי מדלאוור. למעשה, קונס היה זה שהחליף את ביידן בתפקיד לאחר שנבחר בבחירות מיוחדות (במשך שנתיים כיהן טד קאופמן שמונה ע"י המושל).
קונס, משפטן במקצועו, עשוי להיות הבחירה הטובה ביותר עבור יחסי ארה"ב-ישראל. הסנאטור מדלאוור מתנגד לתנועת ה-BDS ותמך בשתי הצעות החוק פרו-ישראליות (חוק האנטי-חרם על ישראל משנת 2017, וחוק האנטי-BDS משנת 2019). קונס אף הביע התנגדות להחלטה 2334 של מועצת הביטחון של האו"ם, שקבעה שההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון אינן חוקיות.
עם זאת, קונס כן תמך בהסכם המעצמות על תוכנית הגרעין האיראנית והתנגד להעברת השגרירות האמריקאית מתל אביב לירושלים.
הסנאטור כריס קונס עם שגריר ישראל בארה"ב, רון דרמר (צילום: ויקיקומנס)
תפקיד נוסף שישפיע רבות על יחסי ארה"ב-ישראל הוא שר ההגנה, ונזכיר שרק הבוקר החליט הנשיא טראמפ לפטר את מארק אספר, ולמנות במקומו את כריסטופר מילר, מנהל של המרכז הלאומי למלחמה בטרור.
בימים האחרונים גוברים הקולות הקוראים למנות את הסנאטורית תמי דקוורת', ששירתה כטייסת מסוקים ואיבדה את שתי רגליה וחלק מיכולת השימוש בידה כשמסוקה הופל במהלך מלחמת עיראק. עם זאת, נראה שקהילה הביטחון האמריקאית תנסה לשכנע את ביידן לבחור במישל פלורנוי, לשעבר תת-שר ההגנה לענייני מדיניות.
ב-2018 התראיינה פלורנוי לעיתון "ג'רוזלם פוסט" וביקרה בחריפות את התנהלות ארה"ב בסוריה, בייחוד ההחלטה של הנשיא טראמפ להוציא כוחות אמריקאים מהמדינה: "מי דואג לאינטרס הישראלי כאשר אנחנו מדברים על סוריה? מישהו צריך להתחיל לחשוב מה יקרה בצד הישראלי של הגבול. לא מקובל עלינו שיקום עוד חיזבאללה לאורך הגבול, עם קשרים לאיראן".
עם זאת, בדומה לקונס, גם פלורנוי תמכה בהסכם הגרעין האיראני, וצפויה לתמוך בחזרתה של ארה"ב אליו לאחר השבעתו של ביידן.
מימין: דאג ג'ונס, המועמד המוביל לתפקיד התובע הכללי. משמאל: מישל פלורנוי שמועמדת להיות שרת ההגנה, ופיט בוטיג'ג' שמועמד למספר תפקידים
ביום שלישי האחרון, הסנאטור דאג ג'ונס מאלבמה הפסיד בבחירות ויפנה את מקומו ליריבו הרפובליקני בעוד כחודשיים. אך מסתבר שג'ונס הוא המועמד המוביל להפוך לתובע הכללי של הנשיא הנבחר ביידן. בשנות ה-90, ג'ונס מונה ע"י הנשיא קלינטון לתפקיד התובע הפדרלי בצפון אלבמה, והוא היה אחראי להרשעתם של שני חברי התנועת קו קלוקס קלאן שעמדו מאחורי הפיגוע בכנסייה הבפטיסטית בשנת 1963, בו נרצחו ארבע ילדות אפרו-אמריקאיות.
ג'ונס הדהים את ארצות הברית כאשר הפך לסנאטור של אלבמה ב-2017, בבחירות המיוחדות שנערכו בעקבות המינוי של הסנאטור הקודם, ג'ף סשנס, לתפקיד התובע הכללי של ארה"ב.
בנוגע לתפקיד שר האוצר, רבים רוצים לראות את הסנאטורית אליזבת' וורן בתפקיד, אולם ככל הנראה הסבירות לכך נמוכה מאוד - הן בגלל ההתנגדות של הרפובליקנים לאנשי האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית, והן בשל העובדה שלמסצ'וסטס יש מושל רפובליקני (וכאמור, הוא היה זה שיבחר את מחליפה בסנאט).
לכן, המועמדת המובילה כיום היא לייל ברנארד, חברה במועצת הנגידים של הפדרל ריזרב. על אף שהדמוקרטים היו רוצים לראות את וורן בתפקיד, נראה שברנארד תהיה המועמדת המקובלת על אנשי שתי המפלגות - שגם מבינים שהמשבר הכלכלי הנוכחי ידרוש שר בעל דעות מתונות.
ראש עיריית סאות' בנד לשעבר, פיט בוטיג'ג', צפוי לקבל תפקיד בממשל ביידן אף הוא, אם כי לא ברור איזה מהשניים: בתור יוצא צבא, יש שרואים בו כמועמד הטוב ביותר לתפקיד השר לענייני חיילים משוחררים. אך יתכן שבוטיג'ג', שהפך לנציג הדמוקרטים ברשתות שמרניות כמו "פוקס ניוז" דווקא עשוי למצוא את עצמו כשגריר ארה"ב באו"ם.
שמו של חאבייר בסרה, התובע הכללי של קליפורניה, עלה כמועמד להתמנות לשנתיים הבאות לתפקיד הסנאטור מטעם המדינה (במקום קמאלה האריס שתושבע לסגנית הנשיא בינואר), אולם יתכן שבסרה דווקא ימצא את עצמו כשר לביטחון המולדת. בכל מקרה, מדיניות הגירוש המזורז, כמו גם הניסיון המשפטי לשים סוף לתוכנית "דאקה", צפויים להיעצר תחת ממשל ביידן.
כמובן שישנם עוד תפקידים רבים שביידן יצטרך למלא (ומאות תפקידים נוספים ברחבי המדינה, למשל תובעים פדרליים), ומעניין יהיה לראות כיצד יעשה זאת בשבועות הקרובים. האם יחכה להכרעה סופית בסנאט כדי לדעת איזה מועמדים להציג, או שמא יחליט שלא לבזבז זמן ולהכריז כבר עתה על לפחות חלק מהמינויים הצפויים.