סוכנות ההגירה ואכיפת המכס (ICE) החלה ליישם מדיניות חדשה, במסגרתה שוהים בלתי חוקיים מגורשים מארצות הברית בהליך מזורז, במידה שהם נמצאים במדינה פחות משנתיים.
עד כה הגירוש המזורז התבצע רק בסמוך לגבול, ורק נגד מהגרים שנמצאים בארה"ב פחות משבועיים (צילום: Getty Images)
למעשה, המהלך מתאפשר בזכות קביעה של ביהמ"ש לערעורים בשנה שעברה, שגיבה את הממשל הפדרלי בהחלטתו לגרש שוהים בלתי חוקיים באופן מיידי, ללא דיון בפני שופט, אם הם אינם יכולים להוכיח שהם נמצאים בארה"ב במשך לפחות שנתיים.
מדובר בשינוי משמעותי למדיניות, שכן עד אותה החלטה התאפשר לאנשי ICE לגרש שוהים בלתי חוקיים רק בתנאי שהמעצר התבצע במרחק של עד 100 מייל (כ-160 ק"מ) מהגבול, ורק במידה שהמסתנן נמצא בארה"ב פחות משבועיים. לאחר שינוי המדיניות, ביהמ"ש הפדרלי הוציא צו מניעה זמני כנגד המהלך, אולם בחודש יוני האחרון בית המשפט הפדרלי לערעורים בוושינגטון די. סי. הפך את הקביעה וביטל את צו המניעה.
כאמור, במסגרת ההליך המזורז, הסמכות שקובעת האם לגרש את המסתנן היא הסוכן של ICE, ולא בית המשפט לענייני הגירה. בזמנו, השופט הפדרלי שחסם את המהלך כתב בפסיקתו שסעיף זה "מאפשר לעקוף את מערכת המשפט".
לפי הפרסומים באתר "באזפיד ניוז", בכיר במשרדי ICE בלוס אנג'לס - טוני פאם - הודיע שהמדיניות החדשה נכנסה לתוקף ביום שישי האחרון, לאחר שעשרות סוכני ICE עברו הכשרה משפטית מתאימה.
בכוונת ICE לבצע גירוש מזורז לכל שוהה בלתי חוקי שייעצר, מלבד מקרים חריגים ביותר. כך למשל, אם קיים ספק לגבי כשירותו לעמוד לדין, התיק בכל זאת יועבר לבית המשפט לענייני הגירה. מקרים חריגים נוספים שעשויים למנוע את הגירוש הם: אם אותו עצור הוא בן משפחה מטפל של אזרח אמריקאי או תושב קבע, אם קיים סיכוי שיזכה למעמד הגירה חוקי (למשל, מעמד של פליט), אם הם נפלו קורבן לפשע או במידה שהוא עד ראייה של פשע (ויידרש להעיד בבית המשפט).
ככל הנראה, שינוי המדיניות הוא הסיבה המרכזית שבגינה ICE יצאה למבצע רחב היקף בשבועות האחרונים, בייחוד ב"ערי המקלט" ברחבי קליפורניה, שבו נעצרו יותר מ-100 שוהים בלתי חוקיים.