בראשית משבר הקורונה הושקה תוכנית מיוחדת ע"י מנהל העסקים הקטנים של ארה"ב (SBA), שמטרתה הייתה לסייע לבעלי עסקים לצלוח את המשבר. סכומי העתק שחולקו בקצב מסחרר פתחו את הדלת לגורמים עבריינים שביקשו לנצל זאת לטובתם האישית, ובחודשים האחרונים דיווחנו על לא מעט מקרים שכאלה.
כעת מתברר כי חלק מההונאות הגדולות ביותר בוצעו דווקא ע"י העובדים בבנקים.
בנק וולס פרגו (צילום: Getty Images)
לאחרונה נודע כי בנק וולס פרגו - אחד הגדולים בארצות הברית - פיטר למעלה ממאה עובדים שהונו את ה-SBA ולקחו לעצמם כסף שנועד לסייע לעסקים שנפגעו קשות מהמשבר.
לפי הפרסומים באתר "בלומברג", במכתב שנשלח ע"י ראשי הבנק הוסבר שהעובדים "הונו את ה-SBA, הציגו את עצמם כחברות עצמאיות ובכך לקחו את כספי הסיוע לעצמם". עוד דווח כי ההונאה בוצעה בתוכנית Economic Injury Disaster Loan, שפחות נפוצה בהשוואה לתוכנית להגנה על השכר (Paycheck Protection Program).
במסגרת תוכנית EIDL, לעסקים קטנים הוצע סכום של עד 10 אלף דולר לטובת תשלום שכר דירה, שכר עובדים וכדומה, וברוב המקרים מקבלי ההלוואה כלל לא נדרשו להחזיר את הסכום.
הונאת כספי סיוע לעצמאים בפלורידה: בעל עסק במיאמי קיבל 4 מיליון דולר ורכש למבורגיני ותכשיטי יוקרה
ככל הנראה, אותם עובדים ניצלו את העובדה שהם ראו (ואישרו) מאות בקשות לקבלת הלוואות חירום, ובכך ידעו כיצד בדיוק לתמרן את המערכת.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
עוד עולה מהדיווחים כי לפחות 125 עובדי הבנק מעורבים בפרשה החמורה, וההחלטה לפטר אותם היא רק ההתחלה, שכן הם צפויים לעמוד לדין בגין העבירות.
"פיטרנו את העובדים המעורבים באופן מיידי ונעבוד בשיתוף פעולה ושקיפות מלאה עם חקירת רשויות החוק הפדרליות", הסביר דיוויד גלורסי, ראש אגף משאבי אנוש בבנק, שהוסיף: "מעשיהם הפסולים היו אישיים בלבד, ואף לקוח לא היה מעורב, עם או בלי ידיעתו".
חשוב להבהיר כי זו לא הפעם הראשונה שעובדי בנק בארצות הברית מוצאים את עצמם בלב פרשה שכזו, שכן בחודש שעבר נודע כי גם בנק JPMorgan Chase נפל קורבן (אם כי בפרשה זו ככל הנראה ישנה מעורבות של עובדים ולקוחות יחדיו).
שמותיהם של המעורבים בפרשה טרם פורסמו, אך ניתן לשער שבשבועות הקרובים יוגשו כתבי אישום כנגד כלל החשודים.