בית המשפט הפדרלי בלוס אנג'לס פסק לטובתה של משפחה דבש-בנקס ונגד משרד החוץ האמריקאי, שנלחם נגד ההחלטה להעניק אזרחות לבנם התאום של הזוג.
בני משפחת דבש-בנקס (צילום: AP)
הפרשה נגררת בבתי המשפט מזה זמן רב, שכן בני הזוג, אנדרו האמריקאי ואלעד הישראלי, נישאו בקנדה בשנת 2010. כעבור שש שנים הם הפכו להורים כאשר אם פונדקאית ילדה את איתן ואיידן, ושני האבות רשומים כהורי הילדים בתעודות הלידה.
כאשר המשפחה הגיעה לקונסוליה האמריקאית בטורונטו על מנת להגיש את הבקשה לקבלת אזרחות, הם נתקלו בשאלות משפילות מצד אנשי המקום. הפקידה בקונסוליה סיפרה שיש בכוחה לדרוש מבני הזוג לבצע בדיקת דנ"א על מנת לקבוע את זהות האב הביולוגי של כל ילד. בני הזוג ידעו כי אנדרו הוא אביו של איידן ואילו אלעד הוא אביו של איתן, אך הם לא התכוונו לספר על כך ברבים והעדיפו שיתייחסו אל הילדים באופן שווה.
Breaking: WE WON! A US appeals court unanimously upheld a ruling recognizing the citizenship from birth of Ethan Dvash-Banks, a twin boy born abroad by surrogacy to Andrew and Elad Dvash-Banks, a married gay couple.
— Immigration Equality (@IEquality) October 9, 2020
Details: https://t.co/p22sTLCEUI pic.twitter.com/EDlkMjNflY
במשרד החוץ השתמשו בטענה זו כדי לסרב להנפיק לאיתן, כיום בן 4, אזרחות אמריקאית. בני הזוג תבעו את הממשל בעקבות ההחלטה, וכבר בתחילת 2019 פסק ביהמ"ש הפדרלי לטובתם וטען שהחוק בארה"ב אינו מחייב הוכחה ביולוגית של ילד להוריו אם אותם הורים היו נשואים בעת לידתו.
על אף הפסיקה, במשרד החוץ החליטו להגיש ערעור על ההחלטה. כאמור, כעת קבעו שלושה שופטים בוועדה מיוחדת שהוקמה בבית המשפט הפדרלי התשיעי לערעורים, כי יש להעניק לאיתן אזרחות מלאה מכיוון שאחד מהוריו אזרח אמריקאי.
איתן דבש-בנקס (משמאל) לצד אחיו התאום איידן, ב-2018 (צילום: AP)
לאחר ההחלטה האחרונה, שעליה במשרד החוץ ובמשרד המשפטים ככל הנראה לא מתכוונים לערער, אנדרו סיפר שהוא נרגש ובעיקר שמח להסיר את העננה שמרחפת מעל ראשם מזה ארבע שנים.
"אנחנו שמחים ורוצים ששני הילדים ידעו עד כמה אנחנו אוהבים אותם ונלחמים עבורם", הוא סיפר.
ארון מוריס, מנכ"ל ארגון Immigration Equality, מלכ"ר שמנסה לסייע לחברי קהילת הלהט"ב בענייני הגירה אשר ייצג את בני הזוג בפרשה, הסביר שאנשי הממשל "לא היו מוכנים לוותר בנושא הזה, אבל כל בית משפט פדרלי שבו הוצגו טענותיהם פסק נגדם".