הממשל הפדרלי הציג אתמול (שלישי) סדרה של מגבלות חדשות על תוכנית ויזות העבודה H-1B, וזאת בטענה שהאשרה מאפשרת לחברות בארה"ב לפטר עובדים אמריקאים ולהחליפם עם עובדים זרים הזוכים לשכר נמוך יותר.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
תוכנית אשרת העבודה H-1B מאפשרת לגייס כמות מוגבלת של עובדים זרים, וחברות היי-טק רבות עושות בה שימוש ומעסיקות עשרות אלפי אזרחים זרים. בפועל, התוכנית זוכה לביקורת רבה בטענה שמדובר במפעל שחותר תחת כוח העבודה האמריקאי וגורם לירידה בשכר הממוצע במשק כולו.
במסגרת השינוי הראשון, שהוכרז ע"י משרד העבודה, אותן חברות יידרשו לעלות את שכר העובדים הזרים (ולמעשה ליישר קו עם השכר הממוצע של עובד אמריקאי במקצוע המדובר). מהלך זה נועד להניא חברות אמריקאיות מהעסקת עובדים זרים, שכן זה כבר לא ישתלם כלכלית.
השינויים הנוספים הוצגו ע"י המשרד לביטחון המולדת (DHS), והם נועדו לצמצם את מספר העובדים שיפנו לקבלת אשרות העבודה. כך למשל, ההגדרה המשפטית של המושג "מומחים מקצועיים" תשונה, ומבקשי הבקשה יצטרכו להוכיח שהם מחזיקים בתואר אקדמי בתחום הספציפי שבו הם מבקשים לעבוד. בנוסף, ב-DHS אף מבקשים לקצר את התוקף של האשרה, משלוש שנים כיום לשנה אחת בלבד.
The Trump admin is putting America first by protecting American workers. @DHSgov and @USDOL is combating the use of H-1B workers serving as a low-cost replacement for otherwise qualified American workers. https://t.co/MTnxt3XzOs pic.twitter.com/KCWpIWDg5T
— Homeland Security (@DHSgov) October 6, 2020
אם לא תהיינה הפתעות של הרגע האחרון, השינויים במשרד העבודה ייכנסו לתוקף כבר מחר (חמישי), כאשר השינויים ב-DHS צפויים להיכנס לתוקף בעוד כחודשיים. יחדיו, מדובר ברפורמה הגדולה ביותר שבוצעה בתוכנית הוויזות H-1B מזה עשורים.
"אנחנו עומדים בהבטחה של הנשיא טראמפ, שניתנה לפני קרוב לארבע שנים: להחזיר את היושרה למערכת ההגירה, להעניק לאמריקאים הגנה בפני אלו שמבקשים לנצל את המערכת לטובתם האישית, ושלא נשכח את כל המשפחות האמריקאיות שעובדות קשה ונאבקות כדי לסיים את החודש", מסר קן קוצ'ינלי, סגן השר לביטחון המולדת בפועל.
קוצ'ינלי אף הוסיף כי בעוד חודשיים, כאשר שני השינויים יהיו בתוקף במקביל, ההחלטה תשפיע על כשליש מהעובדים הזרים שמבקשים להתקבל לתוכנית: "השינויים יסייעו לנו לשקם את הכלכלה ולהחזיר אמריקאים למקומות העבודה", הוא הסביר.
קן קוצ'ינלי (צילום: Getty Images)
החלטה זו מצטרפת לשורה ארוכה של שינויים שבוצעו ע"י ממשל טראמפ, שנועדו להגביל את מספר העובדים הזרים בארצות הברית. בשנה שעברה הוחלט להכפיל את העלות של הנפקת ויזת H-1B.
עבור חברות קטנות, שהוגדרו כ"עד 25 עובדים", הנפקת הוויזה עלתה מ-750 דולר ל-1,500 דולר. עבור חברות גדולות יותר המחיר עלה מ-1,500 דולר ל-3,000 דולר. בדומה למדיניות שהוצגה השבוע, גם זו נועדה להניא חברות מהעסקת עובדים זרים.