היה זה רק עניין של זמן עד שהעולם יבקש תמונת-מצב לאופן בו התפתחות המשבר הבריאותי שניצב בפני נשיא ארה"ב ישפיע על מפת האלקטורים.
השורה התחתונה: יש לנו חדשות מצוינות ביותר עבור חסידי טראמפ. וחדשות נוראיות עבור הדמוקרטיה והעיתונות הממסדית באמריקה.
נתחיל בסקר המשותף של הוול-סטריט ג'ורנל ו-NBC שסיפק לסגן הנשיא ביידן יתרון של 14 אחוזים על פני הנשיא דונאלד טראמפ.
הבעיה היחידה בסקר היה ייצוג יתר של 9% לנשאלים דמוקרטים, כולל 13% עצמאיים (מהם נניח אפילו רק שליש היו רפבוליקנים?) בקיצור, הסקר הזה הוא קשקוש.
45% מהנשאלים שהשתתפו בו תיארו עצמם כ'דמוקרטים חזקים', 'דמוקרטים', וכ'עצמאיים הנוטים למפלגה הדמוקרטית'.
בעוד כ-36% תיארו עצמם כמזדהים ברמות כזו או אחרת עם המפלגה הרפובליקנית - 13% נוספים הצהירו על עצמם כעצמאיים.
עבור קוראינו לא מדובר בהפתעה, מאמר שהתפרסם שלשום בו נסקרו התרחישים האפשריים לשבועיים הקרובים מתארים כדברי יאיר קליינבאום "סקרים שכבר עומדים היכון במטרה לנרמל את המשבר ולדכא את תרגומם של סנטימנטים אישיים לנתונים יבשים".
לפני שנגיע לחדשות האמיתיות יש להודיע לקוראינו כי בסקר של NBC והג'ורנל ביידן זכה ל-53% בעוד טראמפ זכה ל-39% תמיכה.
אתם יכולים לצפות כי התקשורת הישראלית תפמפם נתונים אלה לראשכם.
ועתה, למשהו שלא נראה כאן מאז 2008 - אמת עיתונאית.
הסקר של 'המכון הדמוקרטי החודשי' אשר חזה את הניצחון הרפובליקני, וגם את הברקזיט שהתרחשו ב-2016 מעניק יתרון ברור לנשיא.
מבין נשאליו כ-2/3 הצהירו על תחושת סימפטיה לנשיא, ורבים הודו כי ההידבקות של הנשיא בנגיף גרמה להם להביט בו בצורה אחרת.
המכון הדמוקרטי כאמור פרסם את הנתונים הבאים:
לטראמפ ישנה הובלה של כ-1% על ביידן, כשהוא ניצב עם 46% למול 45% של יריבו - הסקר התבצע לאחר הידיעה על הידבקותו של הנשיא והגברת הראשונה.
68% מהנשאלים הודו כי ההידבקות אינה גורם משפיע עבור החלטתם, כ-19% אמרו כי עתה יש להם נטייה גוברת לתמוך בנשיא, למול 13% שאמרו להיפך.
כאמור כ-2/3 מהנשאלים הודיעו כי יש להם תחושה של 'סימפטיה ודאגה' כלשון הסוקרים ביחס למצבו הרפואי של הנשיא, עם זאת, כ-38% הדגישו כי מדובר אם לצטט את אתר זירוהדג' ב"קארמה" לאור התנהלות הנשיא בפוליטיקה האמריקנית - אגב מעניין לציין ש-38% אלה דומים כביכול ל-39% הרפובליקנים שלפי NBC תומכים בנשיא.
אם אתם רוצים להבין מדוע צירוף מקרים זה מעניין, אזי, ייתכן כי לאור ההתנהלות הדמוקרטים וחלק מגופי התקשורת באמריקה בעשור החולף המאופיינת היטב בהשלכת פעולות מסוימות על המחנה היריב (קשרים עם רוסיה [ביידן], אוקראינה [ביידן], כליאת ילדים בגבול הדרומי [אובמה] ,טיפול מזניח בשחורים [אובמה]) ולאחר מכן בכל זאת להאשים את המחנה היריב במצב הדברים - שעל פי היגיון זה, מאוד ייתכן כי ה-39% של טראמפ, בסקר של NBC, הם למעשה 38% של האנשים הרואים במחלתו של הנשיא כקארמה - ודי לחכימא ברמיזא.
אגב, עוד התפתחות מעודדת לתומכי הנשיא היא שבסקר הזה, טראמפ מוביל בכל מדינות המפתח החשובות, ביניהן, פלורידה, איווה, מישיגן, מינסוטה, פנסילבניה וויסקונסן.
הוא זוכה בו גם ב-320 אלקטורים למול 218 של ביידן.
מוקדם עדיין לספק פרשנות ממצה לתהליכים שאנו רואים כעת.
את קוראינו המבקשים מבט-עומק למצב העניינים המתרחש כרגע בפוליטיקה ובמדיה האמריקנית נוכל להפנות בשנית למאמר הפרשנות והתחזיות של קליינבאום המדבר על מספר פקטורים מרכזיים ביניהם - הנראטיב התקשורתי המתהווה בחדרי העריכה משמאל, הפופולריות והאנושיות שמגלה עתה הנשיא ממרכז ומהימין, ובעיקר לוח זמנים רפואי אלקטורלי שלמולו האינדיקטורים הללו מכוונים.
קליינבאום מדבר על סינתזה משולשת בין א' האמפתיה הגוברת של רבים ב-Middle America ואף בפרברים הליברלים כלפי הנשיא- ב' התפתחותם של שני נראטיבים במדיה האמריקנית ובמפלגה הדמוקרטית (אחד רדיקלי, ואחד מתון) המנסים להתמודד עם המשבר הנוכחי דרך שפה, וג' - יכולתו של קמפיין טראמפ לייצר מהסנטימנט של תרחיש א' יתרון בו הנראטיב התקשורתי שבתרחיש ב' הופך ל-obsolete.
כרגע נראה כי מצבו של הנשיא מוסיף להשתפר, אך טרם עברו הימים הקריטיים ברמה הרפואית כפי שציין ראש צוות הרופאים בבית הלבן - ימים אלה (מחר ומחרתיים) יוכלו להוסיף את אינדיקטור הבריאות לאספקט המשתנים ולהשפיע על האופן בו המחנות מגיבים להתפתחות הדרמטית.
בתוך כך, גם במקרה של החלמה מהרה, עדיין מוקדם יהיה לראות כיצד יתפקד הנשיא לאחר ההידבקות -ואם תיתכנה השלכות רפואיות ארוכות טווח חס ושלום העלולות להשפיע בעתיד הלא רחוק.
נראה כי כפי שחזו פרשנים יודעי דבר, כהיסטוריון גדי טאוב, אכן הולכת ונוצרת סימפתיה גוברת לנשיא בקרב דעת הקהל - זאת אלא אם כן אתם קונים סקרים בלתי מאוזנים.
לתגובות: Yairkleinbaum@gmail.com