ד"ר אנתוני פאוצ'י, יועץ הממשל הבכיר במאבק מול נגיף הקורונה, אמר היום כי החזרה המלאה לשגרה ולחיים הנורמליים כפי שארה"ב הכירה טרם התפרצות הקורונה, לא תהיה בזמן הקרוב אלא תתרחש רק מאמצע שנת 2021. לדבריו ידרשו חודשים רבים עד שיבוא לידי ביטוי אפקט החיסון שישווק כנגד המחלה.
פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות העריך כי החיסון יהיה זמין לציבור בתחילת השנה הבאה: "למרות זאת, פרק הזמן שתארך הפצת החיסון בקרב רוב האוכלוסיה והפיכתה למוגנת בפני הנגיף, לא צפוי להתרחש לפני אמצע או סוף שנת 2021. אם אנחנו על מדברים על חזרה לאורח החיים שהיינו בו לפני המגפה, זה יקרה עמוק לתוך השנה הבאה ויתכן שאף לקראת סיומה".
בנוסף הביע פאוצ' את חששו מפני פתיחה מחדש של אירוע סועדים בתוך מסעדות בתקופה בה הטמפרטורות תהיינה נמוכות. "שהייה בחדר סגור מגבירה את הסיכון להידבק. אני דואג לנוכח מגמת הכנסת הלקוחות לעסקים והדבר מדאיג אף יותר כאשר אנו נכנסים לעונת הסתיו והחורף".
דבריו של בכיר מערכת הבריאות האמריקאית מגיעים לאחר שמדינת ניו יורק אישרה את חזרה הפעילות הפנימית במסעדות במדינה החל מה-30 בספטמבר.
בניגוד לעמדת הנשיא טראמפ ובכירים נוספים בממשך, פאוצ' אוחז בתפיסת עולם קודרת יותר ביחס לנגיף הקורונה שקטל עד לפי הנתונים הרשמיים את חייהם של למעלה מ-190 אלף אמריקאיים.
לפני כחודשיים הוא הגדיל והשווה את ההתפרצות למגפת השפעת הספרדית שהיכתה בעולם לפני כמאה שנה והביאה למותם של עשרות מליונים: "מדובר במגפה היסטורית, אני לא חושב שאנחנו יכולים להתכחש לעובדה זו. לדעתי, כאשר יביטו על מגפת הקורונה בדפי ההיסטוריה, ישוו אותה למה שנרשם ב-1918".
גם בחודש שעבר הציג ד"ר פאוצ'י תחזית די פסימית לקראת הבאות. לדבריו, עם כ-60 אלף נשאים חדשים המאובחנים מדי יום ברחבי ארצות הברית, המדינה "עדיין נמצאת בעיצומו של הגל הראשון. אם לא נוריד את הנתונים באופן דרסטי, נמצא את עצמנו במצב רע מאוד בסתיו", הוא הזהיר.
ד"ר פאוצ'י הצביע על שתי סיבות מרכזיות לתחזית הקודרת שלו: העובדה שעונת החורף מביאה עמה גם את עונת השפעת, כאמור, צפויה להביא לעומסים גדולים על מערכת הבריאות, שגם ככה נמצאת על סף קריסה בחלק מהמדינות. אם לא די בכך, גם העובדה שמזג האוויר עומד להשתנות ולהפוך לקר יותר - דבר שבהכרח יביא לכך שאנשים מסתגרים עוד יותר בבתים - מעלה חשש כבד אף היא.
כפי שהוא עושה מתחילת המשבר, פאוצ'י בחר להדגיש שוב את מה שהוא מכנה כ"ציר הזמן של הקורונה": זה מתחיל עם עלייה בשיעור ההדבקה (כמות הבדיקות החיוביות מתוך כלל הבדיקות שבוצעו), שבתגובה כמובן גורר עלייה בתחלואת הנגיף, בדיוק כפי שקרה בחודש האחרון במדינות כגון אריזונה, טקסס ופלורידה.
לאחר מכן המגמה מורגשת בעומס בבתי החולים, וכעבור מספר שבועות גם במניין הקורבנות. כעת, ד"ר פאוצ'י מציע לעשות שימוש בציר הזמן הזה, מתוך רצון להקדים את העלייה בתחלואה: "אני חושב שהרגע הזה בין העלייה בשיעור ההדבקה לבין העלייה בתחלואה, צריך לשמש כנורה אדומה עבור המנהיגים. אם הם נמצאים בשלבי פתיחת המשק כאשר זה קורה, אולי הם צריכים לשקול לעצור או להאט את התהליך".
ד"ר פאוצ'י המשיך והסביר כי הוא לא תומך בסגירה גורפת של המשק: "אני לא חושב שצריך לפעול בצורה קיצונית ולסגור הכל, אבל זה כן יהיה חכם להשהות את התהליך לכמה ימים ולראות שהמספרים נעים בכיוון הנכון", הוא אמר.
חרף העובדה שאנחנו נמצאים כחצי שנה אל תוך המשבר העולמי, ד"ר פאוצ'י שוב נאלץ להדגיש את החשיבות בפעילויות הבסיסיות ביותר כגון שטיפת ידיים, חבישת מסכות בציבור ושמירה על ריחוק חברתי. לדבריו, התעלמות מהנחיות אלו תרמה לתחלואת הנגיף שזינקה במספר מדינות במהלך החודש החולף.
"זה לא מדע כזה מסובך, למסכות, ריחוק חברתי ושטיפת ידיים יש תועלת אדירה", הוא הסביר והוסיף, "הנגיף הזה ימשיך להתפרץ ללא ההתערבות שלנו".