אתמול, יום אחד לפני פתיחת המשפט ל-14 נאשמים שהואשמו במעורבות בשורה של פיגועים בצרפת, שכללו את מעשי הרצח של העיתונאים והקריקטוריסטים ב-7 בינואר 2015 במשרד כתב העת הסאטירי הצרפתי שארלי הבדו, פרסם המגזין מחדש את "הסרטים המצוירים של מוחמד" תחת הכותרת "Tout ça pour ça" ("כל זה בשביל זה") - ולצד הכותרת "לעולם לא נוותר".
הנאשמים במשפט שיחל בפריס עומדים בפני מגוון אישומים הקשורים לסיוע לעבריינים לבצע שורת פיגועים שהרגה 17 בני אדם במשך שלושה ימים בינואר 2015".
בנוסף ל-12 הקורבנות במשרדי שארלי הבדו ובסביבתו, נרצח שוטר אחד וארבעה אנשים נוספים נרצחו בסופרמרקט כשר בעיר.
פרנסואה מולינס, אז התובע הציבורי של פריז, נזכר בהגעתו למשרד שארלי הבדו כי הוא מצא "ריח של דם ואבקת שריפה. בחדר החדשות היה קטל. זה היה יותר מזירת פשע, זו הייתה זירת מלחמה, עם סבך גופות מפחיד".
העורך של שארלי, המכונה ריס, פירט את נהלי הביטחון הכבדים מסביב לשבועון מאז מתקפת הטרור. שארלי הבדו מסבסד כעת חלק מההגנה על עצמו ומוציא כ-1.5 מיליון יורו בשנה על כך.
"כשאתה מוציא 3 יורו מכיסך כדי לקנות עותק של צ'רלי הבדו, 1.30 יורו מגיע למפיץ ועם 1.70 היורו הנותרים משלם המגזין לעובדים, דמי השכירות, נותני השירותים, כמו גם עבור ביטחוננו", הוא אמר.
לאחר ששילמו מחיר גדול עוד יותר בשנת 2015 מבחינת דם, ושילמו מחיר מופקע מבחינת ביטחון, ניתן היה להבין כי עורכי שארלי הבדו הפסיקו להשתמש בחופש הביטוי שלהם במטרה שלא לספוג ביקורת מהאיסלאם. "התבקשנו לעתים קרובות לפרסם סרטים מצוירים אחרים של מוחמד", כתבו.
"תמיד סירבנו לעשות את זה, לא בגלל שזה אסור - החוק מאפשר זאת - אלא בגלל שהיינו צריכים סיבה טובה לעשות את זה, סיבה הגיונית".
הפעם האחרונה שבה פרסם העיתון קריקטורה של מוחמד היה על שער הגיליון מיד לאחר הטבח. הגיליון נמכר בשמונה מיליון עותקים והוא הראה את נביא האיסלאם בליווי הכותרת "הכל נסלח".
"עלינו להמשיך ולצייר את מוחמד; לא לעשות זאת פירושו שאין יותר שארלי", אמר פטריק פלו, קריקטוריסט שעזב מאז את המגזין.
פיליפ לאנסון, שנפצע קשה בהתקפה ב-2015, פגש לא מזמן בחדר המערכת של העיתון את הסופר מישל הוֹלבֶּק. השניים ניהלו שיחה קצרה והולבק סיכם אותה בציטוט הבשורה הנוצרית של מתי: "האלימים לוקחים את זה בכוח".
"שארלי הבדו, חופש או מוות", כתבו לאחרונה בעיתון לה-פיגארו והמשיכו באומרם כי "במבט ראשון, הקרב אבוד. האיסלאם הפוליטי, יד ביד עם השמאל התרבותי, מתקדם במסווה של זכויות אדם והמאבק באפליה".
בחודשים האחרונים "נמנעו מספר התקפות", אמר ז'אן פרנסואה ריקרד, התובע הראשי הצרפתי נגד טרור.
"צרפת נמצאת באיום ג'יהאדיסטי חמור", אמר שר הפנים לשעבר, ברנרד קזנב שצוטט בלה-פריזיאן באומרו כי "האלימות השתרשה בלב החברה", המדינה מסתכנת ב"התלקחות" והוא מגדיר את הקומוניטריות (מערכת של קהילות ממשלות עצמיות קטנות) כ"רעל קטלני ". העיתונאי אטיין גרנל כתב ב"לה פוינט".
"צ'רלי הבדו עדיין חי תחת איום מוות".
ביום השנה החמישי לציון הטבח במערכת העיתון אמר הסופר פסקאל ברוקנר כי "אני תחת הרושם שמערכות החיסון שלנו קרסו, והאסלאם מנצח. דרישותיו העיקרית נענו: לאף אחד אין אומץ לצייר קריקטורות של מוחמד עוד".
עתה שארלי הבדו הוכיחו אחרת, ופרסמו מחדש קרקטורה זו בשער הראשי של הגיליון.