חברות וממשלות ברחבי העולם עומלות כדי לפתח ולייצר חיסון בטוח ויעיל לקורונה, אך המירוץ נגד השעון גרם לרבים לחשוש שנושא הבטיחות לאו דווקא נמצא בראש סדר העדיפויות. שינויי מדיניות שבוצעו ע"י המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בשבועות האחרונים אף גרמו לרבים להרים גבה ולתהות האם השיקולים הפוליטיים גוברים על השיקולים הבריאותיים.
במטרה להרגיע את חרושת השמועות סביב הסוגיה, ראש מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הבהיר כיצד הרשות תגיב במידה שתיתקל בשיקולים חיצוניים.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"אין שום קריטריון שישפיע על ההחלטה שלנו ב-FDA, מלבד המדע והמידע שנקבל מהניסויים הקליניים בבני אדם", הסביר ד"ר סטיבן האן, ראש הסוכנות. ולמרות זאת, האן החליט כי בהחלט יתכן מצב שבו החיסון יהיה מוכן עוד לפני יום הבחירות (כלומר, לפני שהשלב השלישי והאחרון בניסוי הקליני יסתיים), אך החלטה סופית תתקבל רק באמצעות הנתונים.
ד"ר האן הודה בכך שאנשי ה-FDA מרגישים היטב את הלחץ שמופעל עליהם: "הלחץ מורגש מתחילת המגפה, ואני חושב שמי שלא מכיר בזה משלה את עצמו", הוא אמר והוסיף, "מופעל לחץ כדי שנספק מענה לכמה שיותר אזרחים. כמובן שכולם רוצים שנעשה את זה מהר ככל הניתן, אבל אני גם חושב שכולם רוצים שנעשה את זה בצורה בטוחה, ובהתבסס על נתונים, וזה בדיוק מה שאנחנו עושים. ה-FDA אינו מקבל החלטות המבוססות על פוליטיקה כזו או אחרת".
דבריו של ד"ר האן נאמרו בראיון שהעניק לרשת סי. בי. אס. האמריקאית, וכאשר נשאל האם יגיש את התפטרותו במידה שיופעל עליו לחץ לאשר חיסון שאינו בטוח, מנהל ה-FDA השיב: "עם כל הכבוד, כל האופציות על השולחן. אבל אני מאוד מקווה שזה לא יגיע למצב הזה", הוא הבהיר.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
גם אם החיסון יאושר לשימוש ע"י ה-FDA, לא ברור כיצד ניתן יהיה לייצר את הכמות הנדרשת למדינה כה גדולה. בעקבות כך, חוקרי הרפואה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס היוקרתית פרסמו בשבוע שעבר דו"ח שבו הם הם ממליצים לתת עדיפות לאוכלוסיות מסוימות על פני אחרות, לפחות בשלב הראשוני.
למעשה, ישנן ארבע קבוצות באוכלוסייה שצריכות להיות הראשונות לקבל את החיסון, לפחות על פי הדו"ח: עובדי מערכות הבריאות (רופאים, אחים, שאר עובדי בתי החולים, פרמדיקים, עובדים בתחנות בדיקות הקורונה), עובדים בשירותי החירום שאינם רפואיים (מכבי האש, משטרה וכדומה), אזרחים בקבוצת הסיכון (מחלות רקע, היריון וכדומה) והעובדים בפיתוח והייצור של החיסון עצמו.
"ידרשו חודשים ארוכים עד שמרבית התושבים יוכלו להתחסן. נוצר צוואר בקבוק בשלבים שונים בתהליך הפיתוח, למשל הזמינות של מזרקות, וזה בהחלט עלול לעכב את התהליך כולו", כתבו החוקרים.