הפרויקט הבא של ביל גייטס, שמטרתו, כמו אחרים שלו, לפתור את שינויי האקלים ולהציל את כדור הארץ הולך להיות מעט מסוכן.
'הזהירו אותו כי תחנות הכוח הגרעיניות המתקדמות שהוא מנסה להקים כעת (אשר "ישלימו" את רשת החשמל בצפון מערב ארה"ב) עשויות להיות חשופות להתקפות טרור בגלל רמות יוצאות דופן של אורניום מועשר.
בדו"ח שפורסם ביום חמישי, חשפה סוכנות הידיעות רויטרס, לראשונה, קמפיין חדש של חברת TerraPower LLC הנמצאת בשליטת גייטס (גייטס הוא יו"ר דירקטוריון החברה) להקמת תחנות אנרגיה גרעיניות מתקדמות מסחריות בשם "נטריום" בארה"ב.
הפרויקט שיקח עשור יתמקד בצפון מערב האוקיאנוס השקט, שם גייטס זכה לגיבוי של שלוש חברות שירותים עיקריות באזור, כולל PacifiCorp שבבעלות ברקשייר הת'אווי (שהיא עצמה כמובן בבעלות חברו הטוב ביותר של גייטס, והמיליארדר וורן באפט).
לאחר שהנשיא טראמפ ביטל תוכנית להקמת תחנות כוח מתקדמות אלה בבייג'ינג ובסביבתה חברת TerraPower של גייטס נאלצה להעביר את המיקוד שלה חזרה לארצות הברית.
גייטס קיווה בתחילה לבנות מפעל גרעיני ניסיוני ליד בייג'ינג עם תאגיד הגרעין הלאומי של סין אך בשנה שעברה נאלצה TerraPower לחפש שותפים חדשים לאחר שממשל טראמפ הגביל את העסקאות הגרעיניות עם סין.
במידה והמפעלים הראשוניים יצליחו, החברה מקווה לשכפל את ההצלחה ברחבי ארה"ב ומחוצה לה, בתקווה לספק אמצעים לחיזוק רשתות אנרגיה התלויות יותר ויותר בכוח מתחדש כמו שמש ורוח.
באמצע המאה, "היינו רואים מאות כורים אלה ברחבי העולם, הפותרים צרכי אנרגיה שונים ומגוונים", אמר כריס לבסק, נשיא ומנכ"ל TerraPower.
מפעלי 345 מגה-וואט יקוררו על ידי נתרן נוזלי ועלותם כמיליארד דולר כל אחד, הטכנולוגיה המורכבת תאפשר הכנסת אנרגיה גרעינית למדינות שאין להן משאבים באמצעות הטכניקה הזו "אחסון כוח מלח מותך", תחנות הכוח הגרעיניות הללו מסוגלות לאגור אנרגיה למקרה בהם חשמל לא יסופק.
כוח גרעיני הוא מקור עליון לחשמל נטול פליטות כמעט, אך מפעלים רבים נסגרים בארצות הברית בגלל עלויות גבוהות ותחרות מצד אנרגיית השמש והרוח.
למרות סימני שאלה בנוגע לעלות ולישימות של פרויקט מפעלי הגרעין גייטס ולבסק מתעקשים שכוח גרעיני יהיה מרכיב חשוב ברשת אנרגיה "ללא דלק מאובנים".
עם זאת, מומחי ההפצה מזהירים כי מפעלים אלה יכולים להפוך למטרות להתקפה מכיוון שדלק האורניום שלהם יהיה מועשר עוד יותר מאשר דלק גרעיני קונבנציונאלי.
קרן גייטס קיבלה רוח גבית מהעיתונות כדי להתנסות ביוזמותיה בתחום בריאות הציבור, מעניין אם גם פרויקט הגרעין של גייטס יזכה לתמיכה זו.