משלחת מטעם ארגון הבריאות העולמי שהוטל עליה לחקור את מקורות נגיף COVID-19 לא הצליחה להגיע לווהאן, סין - המוקד הראשונה של המגיפה, ובמקום זאת "ישבה בבייג'ינג כשלושה שבועות", כך לדברי גורם בכיר בארה"ב, אשר אמר ל"פייננשל טיימס "כי ממשלות המערב סקפטיות ביחס למחויבותה של סין לזהות את מקורות המגיפה".
"כל סיכוי למצוא אקדח מעשן נעלם עכשיו," המשיך הגורם "איננו בטוחים מה צוות חוקרים יגלה לאחר שסין חסמה מהאפידמיולוגים הבינלאומיים במשך שמונה חודשים לאחר תחילת ההתפרצות גישה למקום".
חבר הפרלמנט האוסטרלי דייב שארמה אמר ל"טיימס" בתגובה לפרסום כי :" קהילה הבינלאומית צודקת בדאגותיה בנוגע למידת הקפדנות ולמידת העצמאות שהייתה בתגובה המוקדמת של ארגון הבריאות העולמי למגיפה זו, למול הרצון שלה להימנע מפגיעה בסין".
"אם טענה זו מדויקת, מדובר באירוע מטריד נוסף של ארגון הבריאות העולמי - שמופקד על שמירה על בריאות הציבור העולמית - ושנראה כי הוא מעמיד את הרגישויות הפוליטיות של מדינה חברה מעל האינטרסים הבריאותיים של העולם, בשלבים המוקדמים הקריטיים של מגיפה זו. כולנו נושאים כעת בעלויות האדירות של מדיניות כזו".
ארגון הבריאות העולמי אומר כי בינתיים הביקור בן שלושת השבועות היה "רק הנחת היסודות לקראת משימה בינלאומית מלאה".
נשיא סין שי ג'ינפינג אישר במאי חקירה מטעם ארגון הבריאות העולמי בעקבות לחץ אוסטרלי ואמריקני.
אולם החלטת ארגון הבריאות העולמי "לזהות את המקור של הנגיף ואת מסלול ההיכרות עם האוכלוסייה האנושית" - שגובתה על ידי יותר מ-130 מדינות - לא זכתה לאימוץ אמיתי מסין.
"צוות של ארגון הבריאות העולמי בן שני אנשים סיים לאחרונה את משימתו לשלושה שבועות בסין כדי להניח את התשתית לחקירת מקור הנגיף. זו הייתה רק הכנה לקראת המשימה המלאה, ולכן איננו יכולים 'לשתף'", אמרה סוכנות האו"ם בהצהרה בשבוע שעבר.
שר החוץ האמריקני, מייק פומפאו, חזה ביולי כי החקירה של ארגון הבריאות העולמי "תשובש לחלוטין", בעוד שהנשיא טראמפ - שהפסיק את קשרי ארה"ב עם ארגון הבריאות העולמי במאי, אמר כי הארגון נמצא תחת "שליטה מוחלטת" של בייג'ינג.
אפילו עמית בכיר במועצה ליחסי חוץ לבריאות גלובאלית, הואנג יאנג -ונג, אמר כי החקירה תדרוש גישה בלתי מוגבלת לווהאן, יחד עם חלקים אחרים בסין - כמו מחוז דרום יונאן, בכדי להסיק דבר משמעותי מהדבירם.
"זה לא יהיה מציאותי לצפות שהחקירה תהווה מאמץ מדעי גרידא," אמר, והוסיף כי ארגון הבריאות העולמי עשוי להתמקד אך ורק בתורת המקור החייתי של הנגיף ולא בתאונת מעבדה.
ארגון הבריאות העולמי אמר כי הצוות שלו כן קיים שיחות מרחוק עם מדענים בכירים מהמכון לוירולוגיה בווהאן וכי אלה יסכימו לבדוק את השוק המקומי בווהאן.
"הצוות הבינלאומי יעבוד עם חוקרים סינים כדי לתמוך במחקרים אלה בתחילה מרחוק, ובהמשך גם מקרוב. העיתוי המדויק יהיה תלוי בהתקדמות ובתוצאות המקדימות של המחקרים הראשונים ", אמרו בארגון.
מדעני הזרם המרכזי, ובמיוחד אלו מסין, גורסים כי-COVID-19, מקורו בעטלפי פרסה באזור דרום-מערב המדינה, שנמצאו כנושאים מסוג coronavirus המהווים התאמה גנטית של 96%.
מה שרוב המדענים לא יעלו בחשבון, הוא שהנגיף יכול היה להיות מעובד על ידי צוות מומחי וירוס קורונה שפעל מחוץ לווהאן.
שהחל מ-2015 פעלו במטרה להעניק לנגיף הקורונה את היכולת להדביק בני אדם.
אכן, לפעמים ההסבר הפשוט ביותר הופך אותך לתיאורטיקן קונספירציה.