לראשונה מזה קרוב לשלושה עשורים חתמה טייוואן על עסקה לרכישת מטוסי קרב מסוג F-16 על רקע הצהרתה של ראשת ממשלה טיוואן כי "הקשרים בין המדינות מעולם לא היו כה קרובים".
טיוואן, הידועה בשמה "הרפובליקה הסינית", הינה מדינה דה-פקטו המורכבת מגולים סינים שהקימוה כממשלה אלטרנטיבית לסין הקומוניסטית.
ההסכם שנחתם בין לוקהיד-מרטין ובין ממשלת טיוואן צפוי להוסיף למתחים ההולכים וגוברים בין סין וארצות הברית על רקע נגיף הקורונה, הסכמי הסחר, ניסיונות ההתפשטות של סין בים הדרומי, וכמובן המשבר הכלכלי הנוכחי.
החוזה החדש יוסיף כ-66 מטוסי קרב שיתווספוו לצי המטוסים הקיים של מדינת האי המשגשגת.
השלמת העסקה צפויה להתרחש בסוף שנת 2026, אם כי נציין שמעניין יהיה לראות האם סין וארצות הברית יכנסו עד אז לסכסוך צבאי ישיר על רקע ניסיונות ההתפשטות של סין בים הדרומי שלחופי טיוואן.
כידוע, לפני מספר ימים מטוסי קרב של חיל האוויר הסיני עמדו על סף חדירה למים הטריטוריאלים של טיוואן באקט התגרות מופגן.
המטוסים החדשים שישמשו את טייפאי יהנו משדרוגים משמעותיים למול ה-F-16A/B הוותיק יותר אותו מפעיל עתה חיל האוויר של טייוואן. השדרוג המשמעותי ביותר יהיה במיוחד ביכולות הרדאר והסריקה האלקטרונית.
ומהו שווי העסקה? "הערך הכולל של הזמנת המסירה הראשונית במסגרת חוזה זה הוא כ-4.9 מיליארד דולר עבור כ-90 מטוסים, מתוכם כ-66 מיועדים לחיל האוויר של הרפובליקה הסינית של טייוואן (ROCAF)", שחקן נוסיף ובלתי צפוי הינו חיל האוויר המרוקאי שעל פי הדיווחים, 24 המטוסים הנותרים מיועדים לחיל האוויר המלכותי של מרוקו (RMAF)".
סין הזהירה את ארה"ב במשך שנים רבות שלא למכור נשק מתקדם לטיוואן, ונוהגת במדיניות אגרסיבית כלפי כל מדינה שתעז להכיר בטיוואן באופן רשמי כעצמאית
מאז שהוצעה העסקה לראשונה בשנה שעברה בארה"ב, משרד החוץ של סין דרש מארה"ב "להימנע" ממכירת "מטוסי הקרב לטייוואן ולהפסיק את מכירת הנשק. אחרת, הצד הסיני יגיב בתגובות חזקות, וארה"ב תצטרך לשאת בכל התוצאות".
רק בשבוע שעבר הוכרז על העברתם של מל"טים צבאיים אמריקניים לאי.
המתח מתרחש על רקע תרגילים צבאיים והקמת בסיסים ניידים ברחבי מיצר טייוואן.