הרשויות המקומיות בלפחות 28 מדינות אמריקאיות פרסמו בימים האחרונים אזהרה חריגה, וזאת על רקע הדיווחים לפיהם מאות חבילות שנשלחו מסין אשר הכילו זרעים.
חלק מהזרעים שנשלחו במעטפות המסתוריות מסין (צילום: משרד החקלאות / Shutterstock)
בשלב זה, לא ברור מי עומד מאחורי שליחת הזרעים, אך משרדי החלקאות במדינות הללו הסבירו כי ככל הנראה מדובר בשליחה אקראית, שכן האנשים שקיבלו את המעטפות המסתוריות כלל לא הזמינו ולו דבר. כעת, הרשויות מבקשות מהתושבים שלא לזרוק את המעטפה לפח, וזאת במטרה לבצע בדיקות במעבדה כדי לקבוע מה בדיוק נשלח ומי עומד מאחורי המעשה.
#APHIS is working closely with @CBP and State Depts of Ag re: unrequested seeds. If received, pls contact State Dept of Ag https://t.co/g0WhR57Wv3 or the #APHIS State Plant Health Office https://t.co/CdHtWghDbC. Keep packaging and do not plant seeds from an unknown origin! pic.twitter.com/LORKeTh4Tc
— USDA APHIS (@USDA_APHIS) July 27, 2020
"בהתבסס על המידע שקיבלנו מהתושבים, כל החבילות נשלחו בדואר הרגיל, ובמרבית המעטפות הופיעו מבחוץ מילים סיניות", אמרו במשרד החלקאות של דלאוור, "כל החבילות הכילו זרעים - חלקם היו לבד במעטפה, חלקן הוכנסו ביחד עם תכשיט או מוצר זול אחר".
מעבר לדלאוור, דיווחים דומים התקבלו גם מאלבמה, קולורדו, פלורידה, ג'ורג'יה, איווה, קנזס, קנטקי, לואיזיאנה, מרילנד, מינסוטה, מיסיסיפי, מונטנה, נברסקה, נבאדה, ניו המפשיר, ניו ג'רזי, צפון קרוליינה, צפון דקוטה, אוקלהומה, דרום קרוליינה, טנסי, טקסס, וירג'יניה, וושינגטון, ווסט וירג'יניה ו-וויומינג.
עוד דווח כי בחלק מהמקרים הזרעים נשלחו במעטפה לבנה (ועליה הכיתוב באנגלית "China Post"), אך במקרים אחרים דווח על מעטפות צהובות עם תוו מודבק.
כאמור, במשרד החקלאות מנסים לקבוע מה בדיוק נשלח לאנשים, ומה מניע את השליחה עצמה. היות שהיחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות הגיעו לשפל חדש בשבוע החולף (זכר לסגירת הקונסוליות ההדדית), אפשר להבין מדוע חוקרי המשרד מתייחסים לפרשה במלוא הרצינות.
עם זאת, קיים חשד שמדובר בניסיון לבצע הונאה מוכרת בשם "ברשינג", אשר שכיחה ביותר באתרים כגון אמזון. הונאה זו פועלת בשיטה יחסית פשוטה: אדם שמוכר מוצר מסוים מפיץ אותו ללקוחות ללא ידיעתם (כלומר, שליחת המוצר לאנשים), אך קודם לכן הוא פותח חשבון באתר מסוים (למשל אמזון) תחת שם בדוי.
לאחר שה"לקוח" משויך לשליחת המוצר, יש לו את האפשרות לכתוב ביקורת חיובית על המוצר, ולקוחות אחרים שיקראו את הביקורת יאמינו כי מדובר ברוכש אמיתי, שכן תחת שמו יופיעו המילים "Verified Purchase" - כלומר, כביכול אמזון מצביעה על הלקוח כאחד שביצע "רכישה מאומתת".
בהודעת משרד החלקאות בוושינגטון הוסבר כי "אנחנו אוספים את כל חבילות הזרעים שנשלחו במטרה לבדוק במעבדה האם הם מכילים משהו שעלול לסכן את החלקאות האמריקאית או את הסביבה", כלשון ההודעה.