האם תהיה זו מתנה מאוחרת (ולא מכוונת) ל-4 ביולי שתוציא עבור הציבור האמריקאי את "הערמונים מהאש" ?
רוב אזרחי ארה"ב, תומכים בפילוסופיה של אכיפה חוקי ההגירה נוקשים ביחס למהגרי עבודה שנכנסו בצורה בלתי לגלית לארצם. בניגוד לספינים שמטעים בעיקר ציבור בני עשרה, זו היתה המדיניות האמריקאית פורמלית ובהמשך לעיתים א-פורמלית מזה למעלה מ-100 שנים, מאז הפכה ארה"ב למעצמה עולמית.
בשנים האחרונות, בעיקר מאז עליית הנשיא הקודם אובמה, וביתר שאת מאז נצחון טראמפ, הציבור מופץ באינספור מניפולציות כנגד מדיניות ההגירה הקשיחה כנגד חודרים בלתי חוקיים ובני משפחתם, אבל למרות הכל, נראה שאחת הסיבות העיקריות לנצחון כנגד כל הסיכויים ב-2016 של טראמפ היא התמיכה הגורפת של הציבור האמריקאי (גם בקרב מצביעים דמוקרטים) באכיפה נוקשה בתחום.
בית משפט קנדי, ביטל חד-צדדית את תוקף הסכם "המדינה השלישית הבטוחה" של קנדה עם ארה"ב שנחתם ב-2002 ויצא לפועל ב -2004 שקבע כי מהגרי עבודה המכונים בשפה הפרוגרסיבית הגורפת: "מבקשי מקלט"(מושג שעבר הגמשה פשטנית מאוד בשנים האחרונות) המגיעים לגבול מכל אחד מהצדדים במטרה לחצות אותו מוחזרים חזרה, ומתבקשים להגיש בקשה להכרה במעמדם במדינה ממנה באו. לטענת השופט הקנדי, ארצות בעידן טראמפ הפכה ל"מקום לא נעים ובטוח, למבקשי מקלט".
יותר מ -50,000 מהגרי עבודה רובם ממדינות עולם שלישי ואיסלם במקור, חצו בצורה בלתי חוקית את גבול קנדה מאז בחירתו של הנשיא טראמפ, ועד כה רובם ככולם הוחזרו בחזרה לארה"ב, עקב ההסכם המדובר. בשנה 2020 הממשל הקנדי משתמש בעילת הקורונה למניעת כניסה למדינה אבל תירוץ זה בסופו של דבר מטבע הדברים כבר לא יתפוס בעתיד.
המשמעות המעשית של החלטה זו אם אכן תתממש ברמת המקרו (על כך בפירוט במהשך), היא שמיליוני מהגרי עבודה בלתי חוקיים, המתחרים ופוגעים בעקיפין או ישירות כח העבודה של אזרחים אמריקאים ותיקים יקבלו אור ירוק לנהור בהמוניהם לקנדה וישחררו לציבור האמריקאי שגם כך נאבק במשבר הכלכלי של הקורונה, משרות רבות. אלה שסופגים עד היום את מדיניות המופקרת של הנשיא הקודם ולא פחות של כוחות חזקים פרוגרסיביים, הם ברובם המוחלט אזרחים אמריקאים קשיי יום, שממילא משתכרים משכורות נמוכות או אף מובטלים רבים מהם אפרו-אמריקאים והיספניים צפויים להנות מ"העונש הקנדי". רוב הציבור האמריקאי כעת צפוי להנות משחרור כפול בשעת המשבר: הן של מקומות עבודה, והן כספי רווחה רבים שעד כה זרמו במיליונים למשפחות המהגרים הבלתי חוקיים אשר סביר ידורבנו יותר מתמיד לקנדה.
הנשיא ליד החומה בבנייה
מקדם הגינות ואיזון שטוב לשני הצדדים.
קנדה שהיא מדינת ענק קרה מבוססת יחסית, דלילת אוכלוסין עם 37 מיליון תושבים בלבד וברמת צפיפות הנמוכה פי 9 מארה"ב, פוטנציאלית יכולה לגדול גם בעוד 100 מיליון תושבים לפחות. כאמור קנדה, גם היא תוכל להנות מהמשמעות של ביטול ההסכם- מכח עבודה שחסר לה והמוני תושבי אמריקה הלטינית יוכלו לנהור בהמוניהם אליה שיסגרו את פערי הידיים העובדות החסרים לה לצורך גידול. כמובן שמיותר לומר שאתגרים חדשים וקשים, צפויים לאזרחי קנדה, אבל את הבחירה שלהם הם כזכור עשו כשהחליפו ב 2015 את רה"מ השמרני הארפר בג'סטין פרודו הפרוגרסיבי.
שופטת בית המשפט הפדרלי אן מארי מקדונלד, קיבלה את דרישת מהגרי העבודה וקבעה כי ההסכם הנוכחי מפר את החלק במגילת הזכויות של קנדה, שאומר כי חוקים או פעולות המבוצעות בידי המדינה, שפוגעים בחיים, בחירות ובביטחון, חייבים לתאום את עקרונות הצדק - כל זאת כאמור בגלל "התנהלות הממשל הנוכחי בארה"ב.
כמובן שעוד מוקדם לחגוג - מקדונלד השהתה את החלטתה למשך שישה חודשים, על מנת לתת לפרלמנט הקנדי אפשרות להגיב. ואף ניתן לערער עליו בבה"מ פדרלי לערעורים. בתקופה זו נותר ההסכם נותר על כנו. אם הפרלמנט הקנדי "ינגוס בפיתיון" ויאשש את החלטת השופטת בסופו של דבר זו תהיה בשורה היסטורית גם לארה"ב.
כמובן שזו "מתנה על תנאי", אם הנשיא בארה"ב יתחלף בעקבות בחירות 2020, ביידן שכבר הודיע על כוונתו לאפשר שיבת מהגרים ממדינות עולם שלישי כולל איסלמיות, יעצור את המגמה של הנשיא הנוכחי ניסה למתן את כניסתם. סביר שבמקרה כזה ההסכם הקודם ישוב על כנו, וארה"ב תוצף בעוד מיליוני מהגרי עבודה חדשים וגם אלה שרוצים להתקדם ממנה לקנדה לא יוכלו לעשות כן, וישארו בשטחי ארה"ב.
מאידך, אם הנשיא שישב בסופו של דבר ב-2021 בבית הלבן יהיה רפובליקני, הרי שהוא ירשם בספרי ההיסטוריה לזכותו של טראמפ, על כך שבדרך לחץ עקיף הוביל את הקנדים לקלוט את עשרות מיליוני המהגרים הבלתי חוקיים, שרוב הציבור האמריקאי איננו מעוניין לקלוט.