ה-FBI טוען כי ביולוגית ששיקרה על קשריה עם הצבא הסיני במטרה לקבל ויזה אמריקאית, נמנעת ברגעים אלה ממעצר על ידי הסתתרות בקונסוליה הסינית בסן פרנסיסקו.
לפי מסמכי בתי המשפט, טאנג חואן ביולוגית צעירה מסין, קיבלה בסתיו האחרון ויזה לביצוע מחקר באוניברסיטת קליפורניה. אולם לאחר שסוכני ה-FBI מצאו תמונות שלה במדי צבא באינטרנט, וראיינו אותה ב-20 ביוני לגבי בקשת הוויזה שלה היא אמרה כי מעולם לא שירתה בצבא ולא הייתה חברה במפלגה הקומוניסטית.
לאחר המפגש עם ה-FBI, היא פנתה לקונסוליה של סן פרנסיסקו, שם היא עדיין מתחבאת, בינתיים הממשלה הגישה אישומים פדרליים נגד טאנג בגין הונאת ויזה ב-26 ביוני.
"ה-FBI מעריך כי בשלב כלשהו בעקבות החיפוש והראיון של טאנג ב-20 ביוני 2020 היא פנתה לקונסוליה הסינית בסן פרנסיסקו, שם ה-FBI מערך כי היא נותרה", כתבו עורכי הדין האמריקניים בהגשת התהצהיר לבית המשפט ב-20 ביולי.
האירוע הדרמטי מתרחש על רקע מתח מוגבר בין ארצות הברית לסין, והגברת הבדיקות שמבצע הממשל נגד ריגול טכנולוגי וכלכלי אפשרי של אזרחים סינים העובדים בארה"ב.
ביום רביעי הורה משרד החוץ האמריקני לסין לסגור את הקונסוליה הסינית ביוסטון, טקסס כאשר גורמים רשמיים מסרו כי המהלך נעשה כדי להגן על קניין רוחני אמריקני ועל "מידע פרטי".
ביום שלישי טען משרד המשפטים כי שני אזרחים סינים ניסו לגנוב סודות מסחריים על ידי פריצה לנתוני חברות העובדות על חיסון לקורונה.
גורמים בממשל טראמפ, כולל ראש ה-FBI, כריסטופר ריי, מתחו ביקורת על השימוש בסין במתקפות סייבר לגניבת קניין רוחני ממוסדות אמריקנים.
לכן ארה"ב מנסה גם להכשיל את Huawei Technologies על רקע חששות כי ניתן להשתמש ברשתות האלחוטיות שלה כדי לרגל אחרי אמריקאים.
המקרה הנוכחי של טאנג בקונסוליה נחשף כחלק מפרשה נוספת של אזרח סיני שנמצא אשם בהונאת ויזה ושייתכן וגם היה מעורב עם טאנג ועם חוקרים אחרים בעלי קשרים צבאיים לסין דרך אוניברסיטה הנקראת FMMU, המזוהה עם צבא השחרור העממי של סין (PLA).
"המקרה של הנאשם אינו מבודד, אלא נראה כי הוא חלק מתוכנית שנערכה על ידי צבא השחרור ובאופן ספציפי - FMMU או מוסדות נלווים - לשלוח מדענים צבאיים לארצות הברית בהעמדת פנים כוזבת עם כיסויים כוזבים או הצהרות כוזבות על מטרות העסקתם האמיתית". מסרו תובעים פדרליים.
"קיימות עדויות לפחות באחד המקרים הללו על מדען צבאי המעתיק או גונב מידע ממוסדות אמריקנים לכיוונם של הממונים הצבאיים בסין."
ממשלת ארה"ב אמרה בתצהיר מה-20 ביולי: "כפי שממחישה פרשת טאנג, הקונסוליה הסינית בסן פרנסיסקו מספקת נמל מבטחים פוטנציאלי עבור בכירים סינים במטרה להימנע מתביעה בארצות הברית."
דובר השגרירות הסינית בוושינגטון די.סי. לא החזיר מייד את בקשת התגובה.