כאשר הנשיא טראמפ הכריז שלשום על כוונתו לחתום על צו מנהלי שיעצור את תהליך הנפקת ויזות העבודה עד סוף השנה הנוכחית, הוא הסביר כי המחשבה שעומדת מאחורי המהלך היא לתעדף את עשרות מיליוני האמריקאים שנותרו ללא משרה, על פני עובדים זרים.
אך כעת מתברר כי ההחלטה שלו תוביל לכך שכשני-שליש מכלל עובדי המשרד לענייני אזרחות ושירותי הגירה (USCIS) יוצאו לחופשה ללא תשלום.
משרד ה-USCIS בוושינגטון, בתחילת המשבר (צילום: Getty Images)
כזכור, לפני קצת פחות מחודש דיווחנו אודות האזהרה החריגה שפורסמה מצד ראשי ה-USCIS, לפיה משבר הקורונה גרם ל-"השלכות הרסניות לארגון": "תקציב המשרד לענייני אזרחות ושירותי הגירה ייגמר בקיץ, וללא התערבות של הקונגרס, קיימת סכנה ממשית שלא נוכל לעמוד בתשלומי השכר ונאלץ לנקוט בצעדים דרסטיים כדי למנוע את קריסת המשרד".
בזמנו הוסבר כי הסיבה לבעיות הכספיות ברשות ההגירה החשובה היא העובדה שהיא מתוקצבת בעיקר באמצעות גביית תשלומים על הבקשות השונות - דבר שלא קורה מזה חודשים ארוכים בשל סגירת המשרדים:
"בשל המגפה, חווינו ירידה דרמטית ברווחים, ולכן פנינו לקונגרס בבקשה לקבלת סיוע תקציבי באופן חד פעמי, וזאת כדי לוודא שנוכל לקיים את משימתנו: שמירה על מערכת ההגירה החוקית של המדינה שלנו, תוך כדי הגנה על העם האמריקאי", אמרו במשרד לענייני אזרחות ושירותי הגירה, "אך חשוב מכך, הבקשה התקציבית משרתת את משלמי המסים האמריקאים, שכן היא מונעת את הגדלת הגירעון".
על אף שיותר מחודש עבר מאז, בקונגרס טרם גיבשו חקיקה כלשהי שתתקצב את המשרד לענייני אזרחות ושירותי הגירה. וכעת, כאשר מוסיפים למשוואה את העובדה שה-USCIS לא צפויה לזכות להכנסה כלשהי עד תחילת השנה הבאה, לכל הפחות, הוחלט כי אין מנוס מלבד להוציא 13,400 מתוך 20 אלף העובדים, לחופשות ללא תשלום.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
העובדים יוצאו לחופשות ללא תשלום החל מה-3 באוגוסט, אך ב-USCIS מקווים כי הקונגרס יחליט לפעול בדקה ה-90 ולמנוע את המהלך. ראוי לציין כי המשרד לא הפסיק את פעילותו לחלוטין, אך לפי מחלקת הדוברות במשרד, נרשמה ירידה של יותר מ-60% בהכנסות, בהשוואה לששת החודשים הראשונים של 2019.
"ירידה דרמטית זו הפכה את הפעילות השגרתית והמלאה של המשרד לבלתי אפשרית. ללא תקציב נוסף מצד הקונגרס עד ה-3 באוגוסט, לא תהיה לנו ברורה מלבד להוציא את מרבית כוח העבודה שלנו לחל"ת", אמרו ב-USCIS.
אם בסופו של דבר העובדים כן יוצאו לחל"ת, ב-USCIS אף מזהירים כי תהליך הבקשה והאישור של ויזות - גם כאלה הניתנות לעובדים בתחום הבריאות שנפגע קשה בחודשים האחרונים - יתעכב, וזאת בשל המחסור הצפוי בכוח אדם.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
בעקבות החלטת הנשיא, ארגונים מקצועיים המייצגים תעשיות במשק, וארגונים הפועלים למען קידום זכויותיהם של מהגרים, זועמים.
בעיני אותם ארגונים, המגבלות החדשות על תחום ההגירה בסופו של יום יסבו פגיעה כלכלית, ולא ההפך כפי הנשיא טוען. בקרב ארגוני זכויות המהגרים יש הטוענים כי ההחלטה בכלל אינה קשורה למשבר הקורונה או הבעיות הכלכליות שנובעות ממנו, אלא כתירוץ לבצע שינויים שהממשל רצה לעשות עוד בטרם הנגיף החל להתפשט בארה"ב.
לפני שניכנס לרשימת אשרות העבודה הנכללות ברשימה, מוטב להזכיר כי המדיניות החדשה תהיה בתוקף עד ה-31 בדצמבר, אולם יש לממשל את האפשרות להאריך את המדיניות (בתנאי, כמובן, שהנשיא טראמפ זוכה לקדנציה שניה בנובמבר).
הנשיא טראמפ חתם על הצו אמש (צילום: Shutterstock)
בפועל, שורה ארוכה של עובדים זרים, לרבות מהנדסים המבקשים לעבוד בתחום ההיי-טק, לא יוכלו לקבל אשרת עבודה לארה"ב. עם זאת, ישנם כמה מקרים יוצאים מן הכלל. כך למשל, בעלי רקע רפואי שבכוונתם לסייע במאבק בקורונה, למשל רופאים ואחים, יוכלו להיכנס למדינה, כמו גם חוקרים בתחום העובדים על תרופות וכדומה.
גם אנשים שכניסתם לארה"ב תוגדר כ"קריטית לטובת הביטחון הלאומי" יקבלו את האישור המיוחל, כמו גם אנשים הקשורים להתאוששות הכלכלית, שרשרת אספקת המזון וכדומה.
ומעבר לכל זה, חשוב להבהיר בצורה ברורה: השינוי במדיניות, כולל עצירת הנפקת ויזות כאלה ואחרות, לא משפיע על מי שכבר קיבל את האשרה (בין אם הוא נמצא בארה"ב בימים אלה או לא).
לפי דו"ח של המכון למדיניות ההגירה (Migration Policy Institute), מלכ"ר ללא שיוך מפלגתי כלשהו, כ-167 אלף עובדים זמניים זרים צפויים להיפגע מהמדיניות החדשה כאשר תיכנס לתוקף מחר, יום רביעי.
כפי שדיווחנו אתמול, ארבע האשרות שהנפקתן תבוטל עד תום השנה הן: ויזת H-1B ובני/בנות זוגם, ויזת L-1 ובני/בנות זוגם, ויזות J-1 ובני/בנות זוגם ו-ויזת H-2B ובני/בנות זוגם.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
לפי המשרד לענייני אזרחות ושירותי הגירה (USCIS), ויזת H-1B הינה אשרת עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזה למומחים מיקצועיים. לרוב, אשרות מסוג זה מוכרות מתחום ההיי-טק, שכן באמצעותן ענקיות התחום מצליחות לגייס עובדים רבים ממדינות כגון הודו.
אך בפועל, השימוש באשרות מסוג זה נעשה ע"י רבים בתעשיית הבריאות, כמו גם בתעשיית הבידור (למשל, דוגמנית ממדינה אחרת שמגיעה לארה"ב כדי לעבוד בקמפיין מסוים, תעשה זאת באמצעות ויזה זו). לפי הערכות המכון למדיניות ההגירה, השינוי ישפיע על קרוב ל-50 אלף איש: כ-29 אלף בני אדם הזוכים לאשרה זו, וכ-19 אלף בני/בנות זוג (שמקבלים ויזת H-4).
גם ויזת H-2B נכללה ברשימה, ולפי ה-USCIS מדובר באשרה "לעובדים זמניים לעבודות עונתיות בתעשיות שאינן חקלאיות". מדובר באשרה קריטית עבור מספר תעשיות, לרבות בגינון, יערנות, אירוח/תיירות ואפילו בתעשיית הבנייה. לפי ההערכות של המכון למדיניות ההגירה, 23 אלף בני אדם לא יקבלו את אישור העבודה הזמני בעקבות השינוי שעליו הכריז הממשל.
ויזות J-1 נכללות אף הן במדיניות החדשה. אשרה זו "נועדו לטובת החלפת מבקרים, מדריכים במחנות קיץ וכן ויזות לסטודנטים לתארים מתקדמים". מעבר לכך שישנם כ-72 אלף שצפויים להיפגע מהמהלך באופן ישיר, ב-MPI הצביעו על כ-11 אלף בני/בנות זוג שהיו אמורים לזכות לוויזות מסוג J-2.
בנוסף, רשויות ההגירה יפסיקו להנפיק ויזות מסוג J-1, שהינה אשרה ל-"בכירים, מיומנים או מוכשרים בחברות עם סניפים אמריקאים: ויזה למעבר של מנהל בכיר או עובד מיומן בחברות עם סניפים אמריקאים". ההחלטה צפויה להשפיע על כ-6 אלף איש שהיו צפויים לקבל את האשרה המיוחלת, וכ-7 אלף בני/בנות זוג (ויזת L-2).