ג'וזף ג'יימס ד'אנג'לו ג'וניור - "הרוצח מגולדן סטייט" - צפוי להודות באשמה על כל 88 הסעיפים המופיעים בכתב האישום שהוגש נגדו, וזאת בתמורה לכך שיקבל מאסר עולם במקום עונש מוות. כך דווח השבוע בתקשורת המקומית בסקרמנטו, בירת קליפורניה.
ג'וזף ד'אנג'לו, "הרוצח מגולדן סטייט", בבית המשפט בקליפורניה (צילום: AP)
כזכור, ד'אנג'לו בן ה-74 נעצר לפני יותר משנתיים, באפריל 2018, בחשד שרצח 13 בני אדם ותקף מינית עשרות נשים בין השנים 1975 ל-1986. תפנית בחקירה נרשמה כאשר הבלשים החלו לנבור במאגרי הדנ"א השונים ברשתות, ונמצאה התאמה לדגימה שאותרה באחת מזירות הרצח.
על אף העובדה שקליפורניה לא ביצעה עונש מוות מאז 2006, רבים במדינה קראו להטיל את העונש על ד'אנג'לו. עם זאת, כאמור, אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, ד'אנג'לו יודה באשמה כאשר ישוב לביהמ"ש ביום שני, ה-29 ביוני.
גם אם בסופו של דבר כן יוטל עונש מוות על הנאשם, קיים ספק גדול אם ביצוע העונש יצא לפועל. הסיבה לכך, מעבר לעובדה שקליפורניה לא הוציאה אדם להורג מזה 14 שנים, היא שמושל המדינה חתם על צו בתחילת הקדנציה שלו, במסגרתו הוא הורה לעצור הוצאות להורג. כדי להפוך את הצו לחוק, הבוחרים יצטרכו להיות מעורבים (בדומה ללגליזציה של מריחואנה בבחירות 2016).
מימין: כך נראה ד'אנג'לו בשנות ה-70. משמאל: תיאור החשוד (צילום: FBI / AP)
בהתחשב בגילו המבוגר של ד'אנג'לו, והעובדה שביטול עונש המוות יצטרך לקרות באמצעות הצבעה, הסיכוי שיוצא להורג נמוך ביותר. אם לא די בכך, במידה שיורשע וייגזר עליו עונש מוות, ד'אנג'לו עשוי לפתוח בתהליך ערעור העלול להיגרר שנים רבות. וחשוב לזכור כי מרבית הקורבנות (וקרובי המשפחה שלהם) הם בני 80 ומעלה.
כבר בחודש מרץ האחרון נשלח מכתב למשפחות הקורבנות, מטעם משרד התביעה בסקרמנטו, ובו נטען שנעשים מאמצים לזרז את ההליך המשפטי. יתכן שהעסקה הנוכחית - הודאת הנאשם בתמורה לביטול האפשרות לעונש מוות - היא תוצאה של אותם מאמצים.
ד'אנג'לו צפוי להודות באשמה בתמורה לכך שלא יוצא להורג (צילום: רויטרס)
מעבר למקרי הרצח המזעזעים, חוקרי המשטרה מייחסים לד'אנג'לו לפחות 50 תקיפות מיניות בצפון ודרום קליפורניה, לרבות במחוזות סקרמנטו, אורנג', סנטה ברברה ו-ונטורה.
עשורים שלמים לפני שנלכד וזהותו פורסמה, ד'אנג'לו זכה לכינוי "הרוצח מגולדן סטייט". במהרה נפוצו שמועות על כך שהרוצח יצר קשרים משונים עם הקורבנות, למשל באחד המקרים הוא סיפר לאישה שראה אותה שוחה באגם כמה ימים קודם לכן.
אך בפועל, חוקרי המשטרה לא יודעים לומר בוודאות האם ד'אנג'לו יצר קשרים מסוג זה עם כל הקורבנות. אחת הקורבנות סיפרה כבר בשנות ה-80 שהיא התחילה לקבל שיחות טלפון מהאנס, ולבקשת המשטרה היא שמרה על אותו מספר טלפון במשך עשורים, מתוך תקווה שד'אנג'לו יתקשר שוב.
כאמור, הפריצה בתיק אירעה כאשר נמצאה התאמת גנטית בין דגימה שנלקחה מזירת רצח, לבין קרוב משפחתו של ד'אנג'לו. פריצה זו צמצמה את מספר החשודים לכמה בודדים, ובתוך זמן קצר החוקרים הבינו כי הרוצח הוא לא אחר מאשר ד'אנג'לו, שאף עבד בעבר כשוטר באלבמה ובקליפורניה.