הגנרל מארק מילי - יושב ראש המטות המשולבים (הרמטכ"ל האמריקאי) - פרסם מוקדם יותר היום (חמישי) הודעת התנצלות, וזאת על רקע השתתפותו ב'פוטו אופ' הנשיאותי מחוץ לבית הלבן.
מימין: יו"ר המטות המשולבים מילי, שר ההגנה אספר והנשיא טראמפ בדרך לכנסייה. משמאל: הפוטו אופ הנשיאותי (צילום: AP / Getty Images)
כזכור, בראשית החודש - שבוע ימים בדיוק לאחר מותו של ג'ורג' פלויד - מפגינים פונו מאזור כיכר לאפייט הסמוך לבית הלבן, באמצעות גז מדמיע וכדורי גומי. דקות ספורות לאחר הפינוי האלים, הנשיא טראמפ יצא מהבית הלבן, עבר דרך הכיכר ועמד מחוץ לכנסייה סמוכה, שם הצטלם עם ספר קודש.
פעולה זו זכתה לגינויים רבים מצד מרבית המחוקקים הדמוקרטים, אחדים במפלגה הרפובליקנים ולא מעט גנרלים בדימוס, לרבות ג'יימס מאטיס אשר היה שר ההגנה הראשון של ממשל טראמפ. באותו 'פוטו אופ', לצד הנשיא עמדו בכירים נוספים בממשל, לרבות שר ההגנה הנוכחי, מארק אספר; התובע הכללי, ויליאם בר; ומילי, שכאמור משמש כיו"ר המטות המשולבים.
"כפי שרבים מכם כבר ראתם, התוצאה של התמונה בכיכר לאפייט בשבוע שעבר היא שנוצר דיון ברמה הלאומית בנוגע לתפקיד הצבא בחברה האזרחית. לא הייתי צריך להיות שם. הנוכחית שלי באותו הרגע ובאותה אווירה, יצרה תפיסה לפיה הצבא מעורב בפוליטיקה פנימית", מילי אמר בהודעה מוקלטת שפורסמה הבוקר.
"כקצין בקבע, אני יודע שטעיתי. זו טעות שלמדתי ממנה, ואני מקווה שכולנו נוכל ללמוד ממנה. אנו הלובשים את מדי הצבא מגיעים מהעם, ועלינו לכבד את עקרון הצבא האפוליטי, שהינו שורש עמוק וחלק בלתי נפרד מהרפובליקה שלנו. לא מדובר בדבר קל, ונדרש הרבה זמן, עבודה והשקעה. אך יתכן שזה הדבר החשוב ביותר שכל אחד מאיתנו עושה בכל יום", המשיך מילי.
פינוי המפגינים בסמוך לבית הלבן ב-1 ביוני (צילום: Getty Images)
כאמור, הגנרל מילי אינו היחיד שמנסה להרחיק את עצמו מהפרשה. כזכור, כיומיים לאחר פיזור המפגינים באופן אלים, שר ההגנה אספר הדגיש כי הוא דווקא לא תומך בשליחת חיילים למוקדי המהומות, כפי שהנשיא טראמפ איים לעשות. בדומה למילי, גם אספר הצביע על תפקוד הצבא בחברה האזרחית כסיבה להסתייגות שלו:
"האופציה לעשות שימוש בחיילים בשירות סדיר בתפקיד של אכיפת חוק בתוך שטח המדינה, צריכה לשמש כברירה אחרונה בלבד, ורק במקרים בהולים ודחופים. כרגע, אנחנו לא נמצאים במצב כזה, ועל כן איני תומך בשימוש בחוק ההתקוממות", מסר שר ההגנה אספר בתדרוך שנערך בפנטגון.
אספר אף ניסה להסביר מודע בחר להשתמש במילה "זירת קרב" כאשר תיאר את מוקדי המהומות: "זו מילה שאנחנו משתמשים בה בכל יום, זה חלק בלתי נפרד מהלקסיקון הצבאי שאיתו גדלנו. בדיעבד, הייתי בוחר במילה אחרת", הוא אמר.
בהמשך דבריו, השר אספר התייחס להופעתו של הנשיא טראמפ בכנסייה, ולדבריו, הוא אומנם ידע שבכוונת הנשיא ומספר אנשים בפמלייתו ללכת ברגל לכנסייה, אך הוא לא ידע שזה הולך להיות 'פוטו-אפ' נשיאותי. הוא סבר כי מדובר בהזדמנות לבקר את החיילים המוצבים מחוץ לבית הנשיא.