המדענית הסינית המפורסמת שיז'ינג לי, שעבודתה השנויה במחלוקת על נגיפים הנישאים ע"י עטלפים זכתה לקיטונות ביקורת בעבר, הכחישה את הטענות לפיהן ערקה לאירופה עם תקייה סודית המכילה חומרים מסווגים אודות התפרצות הנגיף.
החוקרת הסינית שי זהונגלי, שנטען כי ערקה ( דיילי מייל)
עיתון הגלובל טיימס, דיווח כי הווירולוגית שזכתה לשם "אשת העטלף" לאחר שהובילה משלחות ללכידת עטלפים במערות אפלות - הכחישה את השמועות כי בידה מידע מודיעני.
לי עצמה פרסמה הכחשה ברשת החברתית הסינית וויצ'אט, "לא משנה עד כמה קשים נעשים הדברים, לעולם לא אערוק. לא עשינו דבר רע. עם אמונה איתנה במדע, נראה את היום בו העננים השחורים יתפזרו והשמש תזרח".
השמועות טוענות ששי הבריחה את משפחתה יחד עם מאות מסמכים מסווגים מסין וכי היא מבקשת מקלט בשגרירות האמריקאית בפריז.
המדענית, שעבדה במכון הווירולוגי בהוואן, שימשה תפקיד מפתח בקשר בין נגיף הקורונה של היום ומגיפת הסארס בשנת 2002.
לפני חודשיים, כתבה שי בוויצ'אט: "אני מבטיחה כי לנגיף אין כל קשר למעבדה", זאת לאחר שמדענים הודים אמרו כי מקור הנגיף במעבדת ווהאן.
לדבריה ההתפרצות היא "עונש מהטבע לבני האדם על שהם חיים בצורה לא הגיינית". חוקרת הנגיפים הודיעה כי תנהיג פרויקט סיני לדגימת נגיפים נוספים ממערות עטלפים.
"המשימה חייבת להימשך" אמרה למגזין סיינטיפיק אמריקן. "הדברים שגילינו הם רק קצה הקרחון".
המדענים במערות (דיילי מייל)
בעבר החוקרת אמרה למגזין המכובד כי זומנה חזרה לווהאן לחקור את התפרצות הנגיף וכי הוקל לה לגלות כי הגנום שלו שונה מהדגימות שנמצאו במעבדה.
אתר המכון בווהאן - הכולל תמונות של חברי סגל לצד הדגל הקומוניסטי - מודה בסיכונים הכרוכים בעבודת המחקר המבוצעת בשטחו.
"מכוון שהמעבדה חוקרת מיקרואורגניזמים מעוררי מחלות, מרגע שמבחנה נפתחת, הדבר דומה לפתיחת תיבת פנדורה, נגיפים אלה באים והולכים בלי להשאיר סימן. ישנם אמצעי מיגון שונים, אך צוותי הניסוי עדיין מחוייבים לפעול בזהירות על מנת להימנע מהסכנות הנובעות מטעויות תפעול".
המכון בווהאן עסק בחקר נגיפי קורונה בעטלפים, שנלכדו מרחק 1,500 קילומטרים מהמכון, במחוז יונאן שבסין, תוך הסתייעות במימון אמריקאי על סך 4 מליון דולרים.
מיפוי הגנום של נגיף הקורונה הוביל לעטלפים שנמצאו במערות אלה.
בייג'ינג מתעקשת כי העובדה שהמכון הוירולוגי הלאומי שלה נמצא באותה עיר שבה חלה ההתפרצות נגיף הקורונה, הינה רק צירוף מקרים, ושוללת את הקשר למעבדה באומרה שמדובר ב"תיאוריית קשר חסרת בסיס".