לפני קצת יותר משנה, בחודש אפריל, יותר משני מיליון נוסעים עברו מדי יום בנמלי התעופה השונים בארצות הברית. כיום, משבר הקורונה גרם להשבתה כמעט מוחלטת של הענף כולו: התושבים מסתגרים בבתים וקרוב לחצי ממטוסי הנוסעים הוכנסו לאחסון.
למעשה, הביקוש לטיסות כמעט נמחק לחלוטין: לפי ההערכות, ירידה של כ-95% נרשמה בכמות הנוסעים היומיים, ולעיתים מדווח על פחות מ-100 אלף איש שעברו בנמלי התעופה במהלך יממה בודדת.
השאלה הטבעית שעולה היא האם תעשיית התעופה האמריקאית תצליח להמריא בשנית?
מדידת חום בכניסה לנמל התעופה במלזיה. בקרוב בארה"ב? (צילום: Shutterstock)
בראש ובראשונה צריך להודות בעובדה פשוטה: אף אחד לא באמת יודע את התשובה לשאלה זו. עם זאת, מרבית המומחים לתעופה אזרחית מעריכים שתידרש תקופה של כשנה וחצי עד שנתיים עד שרמת הביקוש לטיסות תחזור לזו שנרשמה בימים לפני המשבר.
עבור חברות התעופה, מדובר בחשבון פשוט: מטוס שיושב על הקרקע לא מרוויח כסף, ומטוס מלא בנוסעים כן. לכן, אותן חברות יחפשו אחר דרכים שבהן ניתן יהיה לקיים טיסות סדירות גם במהלך השנתיים הקרובות. וחשוב להבהיר כי חברות התעופה לא לבד, שכן גם נמלי התעופה עצמם נערכים לקראת גל של שינויים.
כך למשל, בדלתא איירליינס שוקלים להשיק "דרכון חסינות" שבאמצעותו הנוסע יוכל להוכיח שכבר נדבק במחלה, אך לא ברור אם מדובר בדרך אמינה לעקוב אחר הנוסעים. אשיש ג'ה, מנהל המכון לחקר בריאות הציבור באוניברסיטת הארוורד, הסביר כי בדיקות אלו עלולות לספק תוצאות שגויות, בייחוד לאור הפערים באיכות בדיקות הנוגדנים: "מערך הבדיקות מאוד בעייתי", הוא הסביר והוסיף כי עד כה אין שום הוכחה מדעית לכך שמי שהיה נשא של הנגיף אינו יכול להידבק בשנית.
המושבים האמצעיים במרבית המטוסים יוצאו משירות (צילום: Shutterstock)
יתכן שנמלי התעופה יחליטו להציב בכניסה לטרמינל עמדות למדידת חום, אך ג'ה אף הזכיר כי בדיקות אלו לא יעזור לאתר חולי קורונה אסימפטומטיים. "ללא מערך אגרסיבי של בדיקות, מעקב ובידוד, יהיה מאוד קשה לחברות התעופה להבטיח לנוסעים שאין חולי קורונה במטוסים", הסביר ג'ה.
עם או בלי בדיקות טמפרטורה בכניסה לטרמינל, השינויים הגדולים ביותר צפויים לקרות במטוסים עצמם: השבוע החלו מרבית חברות התעופה בארה"ב לחייב את הנוסעים לשים מסכות, וזאת שבועות ספורים לאחר שאנשי הצוות נדרשו לשים כיסויי פנים. מעבר לכך, רוב החברות החליטו להוציא משימוש את המושב האמצעי (בהנחה שמדובר בחלוקה של 3 על 3).
מי שעלה על טיסת פנים בשני העשורים האחרונים כבר התרגל לכך שלא יקבל ארוחה מלאה, וכעת מסתמן שהמשבר גם יביא לסיום חלוקת השתייה לנוסעים.
מטוס נוסעים שעובר חיטוי יסודי בין טיסות (צילום: Shutterstock)
ולמרות כל המאמצים הללו, השאלה הגדולה תהיה האם הנוסעים ירגישו מספיק בטוחים כדי לעלות על טיסה? חלק גדול, למשל כשליש מהתושבים שנמצאים בקבוצת הסיכון להידבקות במחלה, עלולים לסרב לעלות על מטוסים עד שלא יהיה חיסון.
יתרה מכך, לא ניתן להתעלם מהשיקול הכלכלי. כ-30 מיליון איש הגישו בקשות לקבלת דמי אבטלה מאז שהחלה המגפה, וחופשות רבות נאלצו לבטל חופשות שתוכננו.