בכיר בחיל הים האמריקאי ממליץ להחזיר לתפקידו את מפקד נושאת המטוסים "תאודור רוזוולט", וזאת שבועות בודדים לאחר שהודח בבושת פנים.
קפטן ברט קרוז'ייר לצד נושאת המטוסים "תאודור רוזוולט" בנמל בגואם (צילום: חיל הים / AP)
מי שחתום על ההמלצה שהועברה לשר ההגנה מארק אספר הוא האדמירל מייקל גילדיי, ראש המבצעים הימיים (אחד התפקידים הבכירים בכוחות המזוינים).
ככל הנראה יוחלט לקבל את המלצת האדמירל, בעיקר מתוך רצון לסיים את הפרשה שגרמה לטלטלה בחיל הים ובצבא כולו. כזכור, קפטן (מקביל לסגן אלוף) ברט קרוז'ייר הודח לאחר שפנה למטה חיל הים בבקשה לעגון בנמל כלשהו ולהוריד את אנשי הצוות מכלי השיט, וזאת על רקע החשש להתפרצות נגיף הקורונה בקרב הצוות.
במכתב הסביר קרוז'ייר כי בשל האתגרים הגדולים הכרוכים בשמירת ריחוק חברתי ובידוד על גבי כלי השיט, קרוז'ייר ביקש לקבל אישור כדי לעגון בגואם ולהוריד מנושאת המטוסים את כלל החיילים: "אנחנו לא נמצאים במצב של מלחמה, ואף מלח לא צריך למות. אם לא נפעל עכשיו, אנחנו ניכשל בשמירה על הנכס הכי גדול שלנו: החיילים", הוא כתב.
ימים ספורים לאחר מכן, המכתב הגיע לידי מערכת העיתון "סן פרנסיסקו כרוניקל", שפרסמה את תוכנו. בעקבות כך, במטה חיל הים ראו בקפטן קרוז'ייר כאחראי, ועל כן הוחלט להדיחו. בהודעה שפורסמה כבר ביום חמישי הסביר תומאס מודלי, מזכיר הצי האמריקאי בפועל, את ההחלטה: "מפקד נושאת המטוסים האמריקאית 'תאודור רוזוולט', ברט קרוז'ייר, הודח מתפקידו. הוא הציג שיקול דעת מוטעה", אמרו בחיל הים.
בסופו של דבר, נושאת המטוסים אכן הגיעה לגואם, אולם רק על מנת להוריד את המפקד המודח. בתיעוד שהועלה לרשתות החברתיות ניתן לראות את הרגעים שבהם קרוז'ייר יורד מן האונייה, כשאלפי חייליו קוראים בשמו.
Wrongfully relieved of command but did right by the sailors. #navy @UncleChaps @katebarstool @ZeroBlog30 @CaptainCons pic.twitter.com/M0aZhHNMXT
— Dylan Castillo (@Sotero269) April 3, 2020
רבים שיערו שהדחת המפקד תביא תסיום הפרשה, אולם ימים בודדים לאחר מכן פנה מזכיר הציב בפועל מודלי אל אנשי הצוות של ה"רוזוולט" וטען כי קרוז'ייר "היה או תמים מדי או טיפש מדי" כדי לפקד על כלי השיט.
עוד הסביר מודלי כי קרוז'ייר "ביצע מעשה בגידה שגרם לשערוריה בוושינגטון": "זה היה מעשה של בגידה, ואני יכול לומר לכם דבר נוסף. מעשיו גרמו לסוגייה להיות ציבורית, ועכשיו מדובר בשערועריה גדולה בוושינגטון". מפקד הצי אף רמז על כך שקרוז'ייר עומד מאחורי הדלפת מכתבו: "אם הוא לא חשב שזה יתפרסם, לדעתי מדובר או בתמימות או בטמטום, שתי תכונות שאינן מתאימות למי שאמון על כלי שיט כה גדול. האופציה היחידה שנותרה היא שהוא עשה זאת במכוון".
מתקפה זו זכתה לביקורת רבה, ומודלי ניסה למזער את הנזק ופרסם הודעה לפיה: "למען הסר ספק, איני סבור שקפטן ברט קרוז'ייר הוא תמים או טיפש. תמיד חשבתי שהוא ההפך הגמור. אני מתנצל על האי-הבנה שנוצרה בעקבות בחירת המילים שלי". פחות מיממה לאחר מכן, מודלי כבר התפטר מהתפקיד הזמני שאליו מונה.
כשבוע לאחר מכן כבר נודע על כך שיותר מ-600 חיילים המוצבים בנושאת המטוסים, אובחנו כחולי קורונה, ואחד החיילים אף מת בעקבות ההידבקות.
מימין: האדמירל מייקל גילדיי, ראש המבצעים הימיים. משמאל: מארק אספר, שר ההגנה האמריקאי (צילום: חיל הים / Getty Images)
בעקבות שרשרת האירועים בחיל הים, שר ההגנה אספר נוטה לקבל את ההמלצה ולהחזיר את סרן קרוז'ייר לתפקידו. אתמול (שישי) אמר דוברו של השר, ג'ונתן הופמן, כי אספר "בוחן את הסוגייה בראש פתוח ונוטה לקבל את המלצות בכירי חיל הים".
חבר הקונגרס אדם סמית', דמוקרט ממדינת וושינגטון אשר מכהן כיו"ר ועדת הכוחות המזוינים של בית הנבחרים, המליץ אף הוא לשר ההגנה להחזיר את קרוז'ייר לתפקיד: "אין כל ספק כי מעשיו של המפקד בתחילת המשבר היו דרסטיים ולא מושלמים, לכולם ברור כי הוא פעל כך אך ורק כדי להגן על אנשי הצוות", הוא אמר.
הודעה רשמית מטעם אספר צפויה להימסר בשבוע הקרוב.