ביום רביעי הביע מנהיג הרוב בסנאט מיץ 'מקונל, תמיכה באפשרות לאפשר למדינות להשתמש בפשיטת רגל כדי להיפטר מהתחייבויות מסוימות.
"בהחלט תמכתי באפשרות לתת למדינות להשתמש בנתיב פשיטת הרגל", אמר. "זה מציל כמה ערים, ואין שום סיבה טובה שהיא לא תהיה זמינה".
גבעת הקפיטול
מק'ונל מציע אפוא לשנות את חוקי פשיטת הרגל כך שיאפשרו למדינות להיכנס לבית משפט לפשיטת רגל באותו אופן שערים ואנשי הממשל המקומי מסוגלים לעשות בכפוף לחוק פשיטת הרגל," אמר ג'ון בייקר פרופסור אמירטוס למשפטים באוניברסיטת לואיזיאנה, "ישנן סיבות טובות לכך שמדינות אינן יכולות לעשות זאת ולעולם לא יוכלו לעשות זאת".
"למדינות יש ריבונות שיורית. בדומה לממשל הפדרלי, גם לא ניתן להגיש נגדן תביעה ללא הסכמתם. זה טבע הריבונות. ההצעה הזו, אם תתקיים אי פעם, תחסל את מה שנותר מהפדרליזם הקלאסי עליו כוננה אמריקה".
האם וושינגטון תחלץ את המדינות?
"אין לדמות מדינות הפושטות רגל, לערים" הסביר בייקר.
"ערים כפופות למדינה", ציין בייקר, "הן נשלטות בידי המדינה. אין להן ריבונות. אם אתה מכניס מדינות לפשיטת רגל, בעיקרון אתה מכניס מחלקות של הממשלה הפדרלית לפשיטת רגל. עכשיו, תחת סעיף ההוצאות, הם ממילא די קרובים לזה, אבל מהלך זה ישלים את התהליך לחלוטין, והם יהפכו לא יותר מאשר מחוזות של הממשלה הפדרלית".
בייקר הוסיף כי מדינות יהפכו למעשה לנתינות של הממשלה הפדרלית, כמו ששטחים אזוריים בצרפת "כפופים לריבון בפריס", "הבנה מבנית" של החוקה חסרה בקרב "מרבית האמריקנים, כולל רוב עורכי הדין", העיר בייקר.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (צילום: AP)
בייקר המשיך, "המחוקקים לא חקרו את כתבי הפדרליסט או שום דבר אחר. אז כשמישהו מעלה רעיון שנשמע כמו תיקון מהיר יש - הם חושבים - תקדים לזה - כלומר ערים - הם לא נכנסים לעומק הדברים או [שואלים], 'מה זה אומר?' זה אומר בפועל לשלוט על המדינות".
"הבחירה היא לא סתם פשיטת רגל או חילוץ, יש עוד אפשרויות אחרות. היו לנו מדינות במאה ה-19 שהשתמטו מחובותיהן. מדינת מיסיסיפי, ומדינות אחרות, לא שילמו חובות מהמאה ה-19, אך לפני 20 שנה מיסיסיפי הייתה המומה כשנכנסה לשוק הבינלאומי ללוות קצת כסף כדי לגלות שבעלי האג"ח בלונדון עדיין שמו אותם ברשימה השחורה, וכי הם לא יכלו ללוות כסף בשווקים הבינלאומיים"
בייקר המשיך, "צריך להתייחס לקליפורניה ולאילינוי כאל למדינות העולם השלישי שהן."
שר האוצר מנוחין ורעייתו, האם הם מבינים את ההשלכות? (צילום: AP)
יש להתייחס אל מדינות אלה "כמו שמתייחסים ארגנטינה" ייעץ בייקר.
בייקר אמר, "[ארגנטינה] לא יכלה ללוות עוד כסף, ולכן מה שהייתה חייבת לעשות זה לצאת לשוק הבינלאומי ולוותר על חלק מריבונותה, מה שאומר שניתן יהיה לתבוע אותה. ארגנטינה סירבה לשלם לבעלי האג"ח, ואוסף משקיעים מתוחכם ביותר קנה את האג"ח בסכום נמוך מאוד, ואז הם תבעו את ארגנטינה. ארגנטינה טענה לחסינות ריבונית, אך ויתרה עליה. מדינות מוותרות על חסינות ריבונית למטרות מסוימות. "
"עלינו לגרום [למדינות] לוותר על החסינות הריבונית שלהם - לא אנחנו כארה"ב - אלא להכניס אותם למצב בו כדי לקבל מימון הם צריכים לוותר על חסינותם כדי שיהיו כפופים לתביעה - ולא תביעה בבתי משפט בקליפורניה או באילינוי - בבית משפט פדרלי במדינה אחרת."
בייקר סיכם, "זה מה שקרה בעבר. אם אתה רוצה כסף, תצטרך לוותר על החסינות הריבונית שלך".