193 ימים נותרו עד לבחירות לנשיאות ארצות הברית, וסקר חודש שפורסם השבוע ע"י רשת "פוקס ניוז" צריך לעורר דאגה רבה במטה הקמפיין של הנשיא טראמפ.
ביידן וטראמפ בקרב על הבית הלבן (צילום: Getty Images / Shutterstock)
לפי הסקר, למועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן יתרון של כ-8% בשתי מדינות מפתח: מישיגן (49% לביידן לעומת 41% לטראמפ) ופנסילבניה (50% לביידן ו-42% לטראמפ).
חשוב לזכור כי מדובר בשתי מדינות שהכריעו את הבחירות הקודמות לטובת הנשיא טראמפ: במישיגן היה מדובר בפער של 10,704 קולות (47.5% לטראמפ לעומת 47.3% לקלינטון) ובפנסילבניה ההפרש עמד על 44,292 קולות (48.18% לטראמפ, 47.46% לקלינטון). אליהן צריך לצרף גם את ויסקונסין שבה הנשיא טראמפ גבר על יריבתו הדמוקרטית עם 22,748 קולות יותר (47.2% לעומת 46.5%).
במדינת מפתח נוספת - פלורידה - סגן הנשיא לשעבר מחזיק ביתרון קל של כ-3% על פני הנשיא טראמפ (הנשיא לשעבר אובמה ניצח במדינה ב-2008 וב-2012, אולם הנשיא טראמפ הפתיע ב-2016 וניצח את קלינטון בהפרש של 1.2% מהקולות).
הסקרים האחרונים של פוקס ניוז לא בדיוק מעודדים את אנשי הקמפיין של טראמפ (צילום: Shuttestock / פוקס ניוז)
מצד אחד, הנתונים בהחלט צריכים לעורר דאגה בקרב בכירי הקמפיין של טראמפ. מאידך, במבט לסקרים שפורסמו לפני ארבע שנים ניתן לראות כי גם בהם הנשיא טראמפ היה בפיגור לעומת המועמד הדמוקרטי. ישנה קבוצה באוכלוסייה שהיא אומנם קטנה, אך ב-2016 היא סייעה לטראמפ לזכות בנשיאות. השנה, יתכן שאותה קבוצה דווקא תהיה זו שתביא לסיום הכהונה שלו.
מדובר באותם אנשים שאינם שבעי רצון משני המועמדים. ב-2016, בכירים בקמפיין של טראמפ כינו את חברי הקבוצה כ"השונאים הכפולים". לפי ההערכות, בזמנו חברי הקבוצה היוו כ-3% מסך הבוחרים בארה"ב. מה שמאפיין אותם, מעבר לכך שהם לא אוהבים את שני המועמדים, זה חוסר היכולת "לפענח" את הכוונות שלהם. לעיתים, אותם אנשים נכנסים לקלפי עוד בטרם החליטו למי יצביעו.
אך בסקר שפורסם השבוע ע"י העיתון השמרני "וול סטריט ג'ורנל" (שממנו עולה כי ביידן מחזיק ביתרון של 7% לעומת טראמפ ברמה הלאומית) נטען כי 60% מחברי ה"שונאים הכפולים" מעדיפים את ביידן, וזאת לעומת 10% שהצביעו על הנשיא טראמפ כבחירתם. 30% שנותרו העידו כי טרם החליטו.
עצרת בחירות של הנשיא טראמפ במשייגן (צילום: Shutterstock)
אומנם נותרו שישה חודשים עד הבחירות, כך שהעדפת הבוחרים בהחלט עשויה להשתנות. אך הבחירות הללו לא יתנהלו באופן שבו הנשיא רצה. במקום להיות "משאל עם כלכלי", כבר עתה ברור כי משבר הקורונה ותגובת הממשל יהיו הנושאים המרכזיים של מערכת הבחירות.