הבית הלבן הודיע על הפסקת המימון הפדרלי למחקר בתאים עובריים.
תאים עובריים מסייעים במציאת תרופות לאיידס, סרטן, חיסונים ועוד (אילוסטרציה: Shutterstock)
בצל החקיקה המיושנת המקשה על ביצוע הפלות שפשתה בשבועות האחרונים ברבות ממדינות ארצות הברית, הודיע היום (רביעי) הבית הלבן כי יפסיק את המחקר בתאים עובריים בקרב מדענים שמקבלים מימון ממשלתי, זאת בניגוד לחוות דעת מומחים ולמרות שיש מחלות שזו הדרך היחידה לייצר טיפול עבורן.
בהודעה מטעם מחלקת הבריאות ושירותי האנוש נמסר כי מחקר שכולל שימוש בתאים עובריים שמתבצע על ידי אוניברסיטאות שמקבלות בין היתר גם מימון ממשלתי יוכל להמשך, בכפוף לפיקוח נוסף. המדיניות החדשה לא תחול על מחקרים שממומנים באופן פרטי.
השימוש בתאים עובריים שמגיעים בעיקר ממרפאות שמבצעות הפלות נמצא תחת מתקפה מצד אנשי ימנים שמתנגדים להליך הרפואי – החוקי והלגיטימי – ולשימוש בתוצאותיו. עם זאת, בשל ייחודם הביולוגי התאים העובריים נחשבים קריטיים במחקר לטיפול בשורה של מחלות, בהן איידס, סרטן בקרב ילדים, חיפוש אחר חיסון נגד וירוס הזיקה ועוד. מדענים שמקבלים את החומר הביולוגי לרוב משתילים אותו בעכברים שיוצרים מעין מודל של המערכת החיסונית האנושית באופן שמאפשר מחקר שלה.
מתנגדי זכות הבחירה מתנגדים גם לשימוש בתאים עובריים לצרכי מחקר רפואי. הפגנה נגד הפלות (צילום: Shutterstock)
הפסקת השימוש בתאים עובריים במחקר המתבצע במוסדות הבריאות הלאומיים (NIH), למרות ערכו הרפואי שאינו שנוי במחלוקת, מצויה כבר זמן רב בצמרת סדר העדיפויות של הפעילים נגד הפלות, המהווים את בסיס התמיכה הפוליטי של הנשיא דונלד טראמפ.
המהלך צפוי לספוג ביקורת חריפה מהקהילה המדעית, שכן אפילו מנהל ה-NIH ד"ר פרנסיס קולינס אמר לפני פחות מחצי שנה כי הוא מאמין ש "יש ראיות חזקות לתועלות מדעית שמופקת מהמחקר בתאים עובריים". על פי גורן בממשל שצוטט בדיווח של סוכנות הידיעות AP, ההחלטה מהיום התקבלה על ידי טראמפ עצמו ולא על ידי קולינס.
יש תועלת רפואית בשימוש בתאים עובריים. ד"ר פרנסיס קולינס (צילום: אתר רשמי, NIH)
כיום יש לפחות שלושה מחקרים פדרליים שכוללים שימוש בתאים עובריים, ולטענת AP אולי א]ילו 12. בקרב 50,000 המחקרים האוניברסיטאיים שמקבלים מימון פדרלי, פחות מ-200 עושים שימוש בתאים אלה.
תקציב המענקים למחקר של ה-NIH עמד ב-2017 על 98 מיליון דולר, חלק זעום מתקציב הסוכנות כולה, ומתוך סכום זה חלק קטן אף יותר הועבר למחקר הכולל שימוש בתאים עובריים.