רוסיה הודיעה היום (שלישי) כי היא ערכה ניסוי מוצלח למערכת טילי היירוט העל-קוליים, שצפויים להיות מדוייקים ברמה גבוהה מאוד. השיגור בוצע בסארי-שאגאן, אתר ניסויים לטילים נגד טילים בקזחסטן. כך הודיעה משרד הביטחון הרוסי בטוויטר, והוסיף תיעוד של השיגור שבו נראה טיל יותר מהקרקע במהירות גבוהה תוך שהוא מותיר אחריו שובל עשן.
רוסיה מפגינה יכולות. תיעוד השיגור (צילום מסך)
ערוץ רוסיה 24 השייך למדינה, דיווח כי הטיל ישמש להגנה על גבולות רוסיה מפני נשקי חלל. הטיל החדש ששוגר על ידי כוחות ההגנה אוויר-חלל עבר בהצלחה ופגע במטרה "בדיוק", נמסר בדיווח. הערוץ הביא גם את דבריהם של מומחים צבאיים שטענו כי אין עוד מדינות עם יכולות המתחרות בטיל החדשני. סוכנות הידיעות TASS, גם היא שייכת למדינה, דיווחה כי הניסוי הקודם נערך בדצמבר אשתקד.
טילים על קוליים יכולים להיות משוגרים מהאדמה, מהים או מהאוויר, ויכולים לטוס במהירות גבוהה פי תשעה ממהירות הקול. בעבר הובילה ארצות הברית את הפיתוח של טכנולוגית הטילים העל קוליים, אך היא נותרה מאחור בשישים השנים האחרונות. כך טוען איין בויד, פרופסור להנדסת חלל באוניברסיטת מישיגן.
בשנה שעברה הודיע משרד החוץ האמריקני כי טכנולוגית טילים על קוליים נמצאת "בעדיפות הטכנית הראשונה", בעקבות ההתקדמות של רוסיה וסין בתחום.
לפני כשלושה חודשים עלו היחסים בין רוסיה לארצות הברית על שרטון נוסף, כאשר מוסקבה הודיעה על פרישה מהסכם גרעין שנחתם עם ארצות הברית במלחמה הקרה. זאת, לאחר שארצות הברית הודיעה כי היא תפרוש מההסכם בטענה שמוסקבה מפרה אותו.
היחסים של מוסקבה עם המערב עלו בשנים האחרונות על כמה שרטונים ובהם הסיפוח החד צדדי של חצי האי קרים באוקראינה, המעורבות בבחירות לנשיאות בארצות הברית לפני כשלוש שנים ותקיפת מרגל לשעבר בגז עצבים על אדמת בריטניה.
וושינגטון הודיעה עוד כי תשקול מחדש את הפרישה במידה ורוסיה תעמוד בתנאים שלו, שאוסרים על שתי המדינות להציב טילים לטווח בינוני על אדמת אירופה. רוסיה מצדה טוענת כי היא לא מפרה כלל את ההסכם. זמן קצר לאחר מכן, בפגישה טלוויזיונית עם שרי ההגנה והחוץ אמר נשיא רוסיה כי "השותפים האמריקנים הכריזו שהם משהים את השתתפותם בהסכם. אנחנו פורשים גם כן".
הוא הוסיף כי רוסיה תחל לפעול כדי לייצר טילים חדשים, כולל טילים על-קוליים, והורה לשרים שלא לערוך שיחות לפירוק נשק גרעיני עם ארצות הברית. הוא האשים את וושינגטון באיטיות בתגובה לאירועים מסוג זה. "העלנו כמה שאלות בנוגע ליישום ההסכם בשנים האחרונות", אמר פוטין, "ובשנים האחרונות השותפים שלנו לא תמכו ביוזמות השונות".
הפרישה מהסכם הגרעין לא פסח גם על מדינות אירופה וסין. באירופה חוששים מפני מירוץ חימוש חדש, ומפני ההצבה של טילים חדשים באדמת היבשת. סין, מצדה, קראה לארצות הברית לגשר על הפערים עם רוסיה באמצעות דו-שיח.
במהלך הפגישה עם פוטין, אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כי ארצות הברית מפרה את ההסכם והסכמי נשק אחרים - כולל האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני