טקס לחנוכת האנדרטה לאנשי כוחות ההצלה ועובדי פינוי ההריסות שמתו כתוצאה ממחלות בהן לקו בעקבות פיגועי 11 בספטמבר התקיים היום (חמישי) בניו יורק, כמעט 18 שנים לאחר האסון.
זוכרים את הקרבנות הנשכחים. האנדרטה החדשה (צילום: ניו יורק טיימס)
30 במאי 2002 נחרת כיום שבו עבודות פינוי וניקיון ההריסות ממתחם מרכז הסחר העולמי בדרום מנהטן הסתיימו באופן רשמי. באותה שנה נערך במקום טקס צנוע, לזכרם של קרבנות האסון, תוך התמקדות באנשי כוחות ההצלה שנכנסו למתחם הבוער וגופותיהם מעולם לא זוהו או חולצו. אולם העובדים באותו אתר הפכו עם השנים לקרבנות בעצמם, אחרי שנשמו במשך חודשים ארוכים את האוויר במקום שהוגדר פעם על ידי גורם במחלקת העבודה הפדרלית כ "אולי מקום העבודה המסוכן ביותר בעולם".
היום, יום השנה לסיום הפינוי, נחנכה במתחם הגראונד זירו אנדרטה חדשה, "אנדרטת קרחת היער" (Memorial Glade), לזכרם של ההרוגים שמותם הוא תוצאה ישירה של האסון למרות שארע כמה שנים לאחר מכן. רוב ההרוגים האלה הם אנשי כוחות הבטחון וההצלה, כמו גם פועלי עבודות הפינוי, שנחשפו לחומרים מסוכנים בזמן האסון ולאחריו ובשל כך לקו במחלות קטלניות. על פי ההערכות מדובר במאות בני אדם שמתו ובעוד רבים שעדיין סובלים מהמחלות.
רוב סרה, שסובל משורה של מחלות הקשורות בעבודתו בגראונד זירו כטירון במחלקת כיבוי האש של ניו יורק, אמר היום כי "הסיפור של 11 בספטמבר נכתב רק בחלקו. אולי סיימנו את החיפושים באותו יום, אבל עבור רבים מאתנו זה מעולם לא נגמר". חולים רבים עדיין נאלצים להיאבק משפטית כדי לקבל הכרה בקשר שבין מחלתם ועבודתם - ובעקבות ההכרה, גם פיצוי.
"מקום העבודה המסוכן ביותר בעולם". הימים שלאחר פיגועי 11 בספטמבר (צילום: Today)
ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג, המכהן בין היתר כיושב ראש אנדרטת ומוזיאון ה-11 בספטמבר, הוסיף כי "כמו הגיבורים שאיבדנו באותו יום, מעשיהם האלטרואיסטיים האירו את דרכנו בשעות החשוכות ביותר, ועזרו לעירנו לפרוח שוב. עבור כמה אנשים, סיום הפינוי היה תחילתו של מסע קשה אף יותר של מחלות וסבל".