
המחקר, שהתפרסם ב-Journal of the American Heart Association, בדק את הנתונים של כ-300 אלף מבוגרים בבריטניה, במעקב שנמשך 14 שנים. החוקרים התמקדו ב"כרונוטיפ" - כלומר, הנטייה הטבעית של כל אדם להיות פעיל יותר בבוקר או בערב - והשוו בין הבריאות הלבבית של קבוצות שונות.
כ־8% מהנבדקים תיארו את עצמם כ"אנשי לילה מובהקים", שנשארים ערים עד מאוחר במיוחד. 24% הגדירו את עצמם "אנשי בוקר מובהקים", והקבוצה הגדולה ביותר - 67% - אמרו שהם איפשהו באמצע.
כדי למדוד את מצב הלב, החוקרים השתמשו במדד שנקרא Life’s Essential 8 - שכולל נתונים על פעילות גופנית, תזונה, לחץ דם, כולסטרול, שימוש בניקוטין, הרגלי שינה, ניהול משקל ורמות סוכר בדם.

התוצאות לא ממש החמיאו לחובבי הלילות: לפי הנתונים, אנשים שנוטים להיות פעילים בשעות המאוחרות הציגו סיכון גבוה ב-79% לבריאות לב לקויה, ו-16% יותר סיכון להתקף לב או שבץ בהשוואה לקבוצת הביניים. לעומתם, "אנשי הבוקר" נהנו מתוצאות מעט טובות יותר, בעיקר בקרב נשים.
ד"ר סינה קיאנרסי, שעומדת מאחורי המחקר, הסבירה כי "אנשים שנוטים להיות פעילים בערב חווים לעיתים קרובות חוסר התאמה בין השעון הביולוגי שלהם לבין מחזור היום-לילה הטבעי. זה עלול להשפיע על הרגלים כמו תזונה, עישון ושינה לא סדירה - שכולם קשורים ישירות לבריאות הלב".
ד"ר בראדלי סרוואר, קרדיולוג שהתבקש להתייחס לממצאים, הוסיף כי השינה היא רק חלק אחד מתוך מכלול גורמים רחב: "למחלות לב יש גורמים רבים. שינה איכותית היא חשובה מאוד, אבל אי אפשר להתעלם מתזונה, פעילות גופנית והרגלים נוספים".
עם זאת, החוקרים הדגישו שהמחקר מראה קשר בלבד - ולא הוכחה לכך ששעות שינה מאוחרות גורמות ישירות לבעיות לב. בנוסף, הנתונים התבססו על דיווח עצמי של המשתתפים ועל מדגם שמורכב בעיקר מאנשים לבנים ובריאים יחסית – מה שאומר שהתוצאות לא בהכרח מייצגות את כלל האוכלוסייה.
המסקנה של החוקרים ברורה: איכות השינה וההתאמה בין אורח החיים לשעון הביולוגי כנראה משחקים תפקיד חשוב יותר ממה שנהוג לחשוב. או במילים פשוטות – אולי הגיע הזמן לכבות את המסך, לסגור את הלפטופ, ולתת ללב קצת מנוחה.