מנהיג המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים חכים ג'פריס דרש מזוהראן ממדני, המועמד הסוציאליסטי לראשות עיריית ניו יורק, להבהיר את עמדתו לגבי השימוש בביטוי "אינתיפאדה גלובלית", לאחר שזה סירב לגנות את הקריאה שרבים מפרשים כקריאה לפגוע ביהודים.
הוויכוח פרץ לאחר שממדני, מבקר נוקב של ישראל, הפך ויראלי מוקדם יותר החודש במהלך ראיון עם "הבולוורק" כשתיאר את הביטוי "אינתיפאדה גלובלית" כמשל המשקף את "הרצון הנואש לשוויון ולזכויות שוות בעמידה על זכויות האדם הפלסטיניות."
ג'פריס מתרחק מהמועמד הסוציאליסטי
"אינתיפאדה גלובלית, לדוגמה, זה לא ביטוי מקובל," אמר ג'פריס (דמוקרטי-ניו יורק) בתוכנית "השבוע הזה" של ABC ביום ראשון. המונח אינתיפאדה פירושו התקוממות.
"הוא יצטרך להבהיר את עמדתו בעניין הזה כשהוא מתקדם," המשיך הדמוקרטי מברוקלין. "בכל הנוגע לקהילות היהודיות שאני מייצג, אני חושב שהמועמד שלנו יצטרך לשכנע אנשים שהוא מוכן להתמודד באגרסיביות עם העלייה באנטישמיות בעיר ניו יורק, שהיא התפתחות בלתי מקובלת."
ג'פריס, שעד כה נמנע מלתמוך בממדני, הדגיש את הצורך להיות נחרץ יותר בהגנה על יהודי ניו יורק נגד מגפת האנטישמיות.
במהלך הראיון עם "הבולוורק" ב-17 ביוני, ממדני סירב לגנות את הביטוי כשנשאל אם זה מעורר בו אי נוחות. לאחר מכן, המועמד לראשות עיריית הביג אפל סירב שוב ושוב לגנות את הביטוי בראיון ב"מיט דה פרס" של NBC ביום ראשון - למרות שאנשים רבים מפרשים את זה כקריאה לרצוח או לפגוע ביהודים
סירוב חוזר לגינוי הביטוי
במהלך הראיון עם "הבולוורק" ב-17 ביוני, ממדני סירב לגנות את הביטוי כשנשאל אם זה מעורר בו אי נוחות. לאחר מכן, המועמד לראשות עיריית הביג אפל סירב שוב ושוב לגנות את הביטוי בראיון ב"מיט דה פרס" של NBC ביום ראשון - למרות שאנשים רבים מפרשים את זה כקריאה לרצוח או לפגוע ביהודים.
"זה לא שפה שאני משתמש בה. השפה שאני משתמש בה והשפה שאני אמשיך להשתמש בה כדי להוביל את העיר הזאת היא כזו שמדברת בבירור על הכוונה שלי, שהיא כוונה המבוססת על אמונה בזכויות אדם אוניברסליות," אמר לכריסטן וולקר בתוכנית.
"אני לא מאמין שהתפקיד של ראש העיר הוא לשלוט על הדיבור באופן הזה."
וולקר לחצה עליו לגבי הביטוי שלוש פעמים, אך ממדני המשיך להתחמק מגינוי ישיר.
מועמד פורץ דרך עם עמדות קיצוניות
אם ייבחר, ממדני יהפוך לראש העיר המוסלמי והמילניאלי הראשון של ניו יורק. הסוציאליסטי הדהים את הממסד הדמוקרטי כשהשיג יתרון על המושל לשעבר אנדרו קואומו במהלך הסיבוב הראשון של ההצבעה. הוא נחשב למועמד המועדף לזכות במועמדות הדמוקרטית ברגע שהפריימרי יאושר בחודש הבא.
ממדני היה ביקורתי קיצוני כלפי ישראל לאורך הקמפיין שלו, עמדה שעוררה דאגות בקרב מנהיגים דמוקרטיים רבים ובקהילה היהודית בניו יורק.
התנגדות דמוקרטית גוברת
ג'פריס הגן על החלטתו שלא לתמוך בממדני - לעת עתה. "לא תמכתי," השיב ג'פריס כשנשאל על תמיכה בממדני. "ניהלנו שיחה ביום רביעי בבוקר שבה ברכתי אותו על הקמפיין שהוא ניהל, קמפיין שבבירור התמקד בלהט בעלות החיים הגבוהה בניו יורק."
"אנחנו לא באמת מכירים זה את זה טוב. המחוזות שלנו לא חופפים. מעולם לא ניהלתי איתו שיחה מהותית," הוסיף. "זה השלב הבא בתהליך הזה, שנוכל להיפגש."
גם מנהיג המיעוט בסנאט צ'אק שומר (דמוקרטי-ניו יורק), הפקיד היהודי הנבחר הבכיר ביותר במדינה, נמנע מלתמוך בממדני.
כמה דמוקרטים, כמו חברי הקונגרס טום סואוצי (דמוקרטי-ניו יורק) ולורה גילן (דמוקרטי-ניו יורק) תקפו חלק מהעמדות השמאליות הקיצוניות של ממדני.
עמדותיו של ממדני וסירובו לגנות ביטויים הנתפסים כאיומים על יהודים מעוררים חששות רבים. הביטוי "אינתיפאדה גלובלית" נתפס על ידי רבים כקריאה להרחבת האלימות נגד יהודים מעבר לגבולות ישראל והשטחים הפלסטיניים
אתגרים לקהילה היהודית
הקהילה היהודית בניו יורק, הגדולה ביותר מחוץ לישראל, מתמודדת עם עלייה דרמטית באירועי אנטישמיות מאז תחילת המלחמה בעזה. תקריות תקיפה, ונדליזם וטרדה כלפי יהודים עלו באופן משמעותי, מה שמעורר דאגות עמוקות בקהילה.
בהקשר זה, עמדותיו של ממדני וסירובו לגנות ביטויים הנתפסים כאיומים על יהודים מעוררים חששות רבים. הביטוי "אינתיפאדה גלובלית" נתפס על ידי רבים כקריאה להרחבת האלימות נגד יהודים מעבר לגבולות ישראל והשטחים הפלסטיניים.
השלכות פוליטיות רחבות
המחלוקת סביב ממדני משקפת קרע רחב יותר בתוך המפלגה הדמוקרטית בנוגע לעמדות כלפי ישראל והסכסוך הישראלי-פלסטיני. בעוד שחלק מהמפלגה נע לכיוון עמדות ביקורתיות יותר כלפי ישראל, מנהיגים ותיקים כמו ג'פריס ושומר ממשיכים לתמוך בישראל ודוחים עמדות קיצוניות.
הבחירות לראשות עיריית ניו יורק הופכות לזירת מבחן למאבק הפנימי הזה בתוך המפלגה הדמוקרטית, עם השלכות אפשריות על הפוליטיקה הלאומית והיחסים עם הקהילה היהודית האמריקנית.
ממדני, בן 32, מייצג דור חדש של פוליטיקאים אמריקניים מוסלמים עם עמדות פרוגרסיביות קיצוניות. הצלחתו הפוליטית עד כה מעידה על שינויים דמוגרפיים ופוליטיים בניו יורק, אך העמדות הקיצוניות שלו מעוררות מחלוקת עזה בתוך המפלגה הדמוקרטית ובחברה האמריקנית בכלל.