מדענים בספרד אולי מצאו את הדרך לעצירת ההתקרחות – לפחות לפי תוצאות מבטיחות במיוחד שהתקבלו בניסוי בעכברים. בבית החולים סן קרלוס במדריד פותח טיפול חדש נגד נשירת שיער, שמבוסס על שילוב בין תאי גזע מרקמת שומן לבין מולקולת האנרגיה ATP. המטרה: לעורר מחדש את זקיקי השיער ולעודד צמיחה טבעית.
התוצאה? כל העכברים הזכרים שטופלו החזירו לעצמם את הפרווה – חצי מהם עם צמיחה מלאה, והחצי השני עם שיפור משמעותי. אצל הנקבות, 90% הראו התחדשות מרשימה. המחקר פורסם בכתב העת Stem Cell Research and Therapy ומעורר עניין עולמי.
"השילוב בין תאי הגזע לבין ה-ATP יוצר סינרגיה שמעודדת את התחדשות השיער", הסביר ד"ר אדוארדו לופס בראן, ראש מחלקת הדרמטולוגיה בבית החולים. לדבריו, זה מאפשר לזקיקי השיער להתאושש ולהתחיל לפעול מחדש.
ניסוי חדש עם מאה אחוזי הצלחה מעורר תקווה בטיפולים נגד התקרחות
נשירת שיער טיפוסית, או התקרחות תורשתית, משפיעה על כ-80 מיליון אמריקאים – 50 מיליון גברים ו-30 מיליון נשים. אצל גברים מדובר לרוב בקו שיער נסוג וקרחות, ואילו אצל נשים מדובר בדלילות, במיוחד לאורך השביל, אך בשונה מגברים הן כמעט אף פעם לא מאבדות את כל השיער.
הטיפול החדש עוד לא נוסה בבני אדם, אבל החוקרים אופטימיים. "בעתיד נוכל להציע טיפולים חדשים שיענו על הציפיות של המטופלים וידאגו לאיכות חייהם", אמר ד"ר לופס בראן.
ההתפתחות הזו מגיעה בזמן שבו רבים מחפשים פתרונות בטוחים יותר. ניתוחי השתלת שיער אמנם הפכו לנפוצים, אך לעיתים דורשים כמה סבבים – ולא תמיד נעשים בידיים מקצועיות. ד"ר סמואל לאם, מומחה להשתלות שיער מטקסס, הזהיר מתופעה מדאיגה: מטופלים שעוברים ניתוחים אצל רופאים שלא באמת מתעמקים במצב השיער שלהם. לדבריו, זה קורה בעיקר בטורקיה – יעד מבוקש בזכות המחיר – אך גם בארה"ב.
במקביל, גוברת הביקורת על תרופות הורמונליות קיימות כמו פינסטריד – שנועדה לעכב את נשירת השיער אך עלולה לגרום לתופעות לוואי לא פשוטות. יש גברים שמדווחים על פגיעה קשה בתפקוד המיני, גם זמן רב אחרי שהפסיקו ליטול אותה.
המרוץ לפיתוח טיפולים חדשים, בטוחים ולא הורמונליים – ממשיך. אולי בקרוב, נשירת שיער כבר לא תהיה גזירת גורל.