מהפכת התזונה הצמחית שוטפת את העולם, ובתוך שוק התחליפים למוצרים מהחי, בולט מוצר אחד במיוחד: חלב צמחי. בין שלל האפשרויות — מחלב סויה, שיבולת שועל ואפילו קינואה — חלב השקדים מככב כתחליף הפופולרי ביותר. לפי נתוני Statista, ברבעון הראשון של 2021 לבדו נמכרו חלב שקדים בסכום עתק של 344 מיליון דולר. עם טעם עדין שמזכיר חלב פרה, זמינות גבוהה ושימושיות מגוונת, קשה להאשים את הצרכנים.
אבל האם חלב שקדים הוא אכן הבחירה הבריאה שהוא מתיימר להיות? לא בטוח. מבט מעמיק מגלה כמה עובדות פחות נעימות שכדאי להכיר לפני שבוחרים בו כתחליף קבוע.
בעוד שחלב פרה מכיל כ-300 מ"ג סידן לכוס, חלב שקדים מכיל כמות קטנה בהרבה — אלא אם כן הוא מועשר באופן יזום. הסיבה לכך היא שבמהלך תהליך ההכנה נעלם רוב הסידן שהיה בשקדים עצמם.
כוס חלב פרה מספקת כ-8 גרם חלבון. חלב שקדים? רק כ-2 גרם. החלבון חיוני לא רק לבניית שריר, אלא גם לתפקוד כללי של התאים בגוף. אם חלבון חשוב לך, שקול לעבור לסויה.
למרות שהוא צמחי, ייצור חלב שקדים מצריך כ-130 כוסות מים לכל כוס חלב אחת. בנוסף, כדי להאביק את מטעי השקדים, משתמשים במיליוני דבורים – שרבות מהן מתות כתוצאה מהמאמץ האינטנסיבי.
אל תצפה לקצף מושלם בקפוצ'ינו: חלב שקדים רגיל נוטה להתפרק בחום ואינו מקציף היטב, אלא אם מדובר בגרסה ייעודית ל"בריסטות". גם בטעם ובמרקם – לעיתים מתקבלת חוויית קפה פחות נעימה.
חלב שקדים מכיל לעיתים קרובות קרגינן, תוסף מהים שנועד להסמיך את המרקם. יש חוקרים המקשרים אותו לדלקות ובעיות עיכול. כמו כן, חלב שקדים עשוי להכיל מייצבים, ממתיקים, מלח ותוספות טעם.
בעת הרתחה, חלב שקדים עלול להפוך למריר. בנוסף, גרסאות ממותקות עלולות להפוך תבשילים לקינוחים לא מתוכננים. עדיף להשתמש בו בזהירות או לבחור בגרסה לא ממותקת למתכונים.
שקדים שלמים עשירים בסיבים ובוויטמין E. אך בתהליך הפקת החלב, רוב הערכים הללו פשוט נשטפים החוצה. התוצאה – משקה דל בסיבים ותכולת נוגדי חמצון נמוכה משמעותית.
גרסאות ממותקות של חלב שקדים עלולות להכיל עד 13 גרם סוכר לכוס – יותר מחצי מהכמות היומית המומלצת לנשים. אם חשוב לך לשמור על תזונה מאוזנת, העדף גרסה ללא תוספת סוכר.
חלב שקדים אינו תחליף לחלב אם או פורמולה, ואינו מספק לתינוקות את הרכיבים החיוניים לגדילה – כמו שומן, ברזל, ויטמינים וחלבון. מתחת לגיל שנה – ממש לא.
כן, חלב שקדים הפך שם נרדף ל"תזונה בריאה", אבל כשבודקים את הערכים התזונתיים, ההשפעות הסביבתיות והמרכיבים הנלווים – מתברר שהוא לא הבחירה המושלמת שהוא מתיימר להיות.
המסקנה?
חלב שקדים הוא פתרון נוח, טעים וזמין, אבל בהחלט לא חף מחסרונות. לפני שאתם מוזגים אותו לקפה או שותים כוס על הבוקר – שווה לבדוק את האותיות הקטנות. לפעמים, הבחירה הצמחית הטובה ביותר – לא נמצאת בקרטון הכי פופולרי.