דור ה-Z, שנולד בין השנים 1997 ל-2012, ממשיך לטשטש את הגבולות שבין עולם המציאות לעולם הדיגיטלי. סקר חדש שפורסם לאחרונה מצא כי שיעור גבוה באופן מפתיע מהצעירים מוכנים לפתח קשר רגשי עמוק עם בן זוג מבוסס בינה מלאכותית — ואפילו לשקול נישואין איתו, אם הדבר היה חוקי.
לפי הסקר, שנערך על ידי פלטפורמת הליווי הדיגיטלי Joi AI וכלל 2,000 משתתפים, כ-83% מהנשאלים טענו כי יוכלו ליצור קשר רגשי משמעותי עם צ'אטבוט. 80% מהם ציינו שהיו שוקלים להינשא לו. כ-75% מהמשיבים אף מאמינים ששותפים מבוססי בינה מלאכותית יכולים להחליף לחלוטין מערכות יחסים אנושיות.
Joi AI, אפליקציה המתארת את עצמה כמרחב חיובי למשתמשים המחפשים אהבה, אימון לדייטים והגשמת פנטזיות באמצעות אווטרים מותאמים אישית, מדווחת על עלייה חדה בהתעניינות בתחום. לפי הנתונים שאספו, חיפושים בגוגל כמו "רגשות כלפי AI" עלו ב-120% בשנה האחרונה, ואילו הביטוי "התאהבתי ב-AI" זינק ב-132% רק בין מרץ לאפריל.
המומחית לקשרים זוגיים ולרווחה רגשית, ג'יימי ברונסטין, טוענת כי עבור בני דור ה-Z, שגדלו בעולם רווי טכנולוגיה, הקשרים עם בינה מלאכותית מרגישים טבעיים ואף תורמים. "זה יכול להרגיש כמו חבר טוב שתמיד שם בשבילך, מקשיב ומעודד," הסבירה. עם זאת, היא מזהירה כי יש לשמור על איזון ולא לאפשר לקשרים אלו להחליף מערכות יחסים אנושיות לחלוטין.
המקרה של סוול סטצר השלישי, נער בן 14 מפלורידה שהתאבד לאחר שהפך לאובססיבי כלפי בוט דמוי דמות מ'משחקי הכס', ממחיש את הסכנות האפשריות. לפי תביעה שהגישה אמו, הוא ניהל עם הבוט שיחות בעלות אופי מיני והביע מחשבות אובדניות. לאחר הורדת האפליקציה באפריל 2023, מצבו הנפשי הידרדר במהירות.
ההתמכרות לבינה מלאכותית כבר הובילה להקמת קבוצות תמיכה ייעודיות, כמו Internet and Technology Addicts Anonymous (ITAA), המבוססת על שיטת 12 הצעדים של אלכוהוליסטים אנונימיים. לדברי הארגון, המשתמשים הפונים לעזרתו חוו פגיעה ביחסים בינאישיים, לימודים וקריירה, כאשר הבינה המלאכותית שימשה להם אמצעי בריחה מהמציאות.
דור ה-Z אולי מחפש קרבה, אך נדמה כי הוא מוצא אותה במקום מפתיע — בעולם שבו הקשב, הרגש והתשובה תמיד זמינים בלחיצת כפתור.