מנהלי אולפני הסרטים בהוליווד נאלצו להתמודד אתמול עם הצהרה מפתיעה של הנשיא טראמפ, שהודיע על כוונתו להטיל מכס של 100% על סרטים "הנכנסים לארצנו ומיוצרים בארצות זרות". ההצעה, בדומה למכסים רבים אחרים שטראמפ הטיל, מכוונת להחזיר תעשייה מרכזית לארה"ב.
אולפנים רבים מצלמים את סרטיהם בקנדה, בריטניה, בולגריה, ניו זילנד ואוסטרליה. מדינות אלו מציעות תמריצים משמעותיים כדי למשוך משרות בשכר גבוה ולהציג את האתרים המפורסמים שלהן על המסך הגדול.
"תעשיית הקולנוע באמריקה גוססת מוות מהיר מאוד", כתב טראמפ ברשת החברתית Truth Social שלו. "הוליווד, ואזורים רבים אחרים בארה"ב, מתרוששים." ההודעה תפסה את מנהלי האולפנים לא מוכנים.
תעשיית הקולנוע האמריקאית מבולבלת מהמכסים החדשים
יוצרי סרטים רבים היו מעדיפים לעבוד בארה"ב, אך מעוניינים שהממשל יציע זיכוי מס לאומי משלו. רבים טוענים שמכסים יזרזו את קריסת תעשיית הקולנוע במקום למנוע אותה, מכיוון שהם יגדילו עלויות. בנוסף, לא ברור כיצד מכס על סרטים יפעל בפועל.
המושל גווין ניוסום קרא לטראמפ ליצור תוכנית זיכוי מס פדרלית לסרטים שתעניק לפחות 7.5 מיליארד דולר בתמריצים לאולפנים המצלמים בארה"ב. המושל פנה לבית הלבן ביום שני בערב כדי לעודד את טראמפ לעבוד עם קליפורניה ליצירת זיכוי פדרלי בהשראת תוכנית המדינה, במטרה להגביר את ההפקה המקומית.
תמריצי הפקה זרים פגעו קשות בכלכלת ההפקה של לוס אנג'לס, שנפגעה לאחר סגרי מגפת הקורונה, שביתות עובדים וצמצומים בחברות בידור מסורתיות לאחר שהפסידו מיליארדי דולרים בשירותי סטרימינג כדי להתחרות בנטפליקס. ההפקה של תוכניות טלוויזיה, סרטי קולנוע ופרסומות ירדה ב-22% במהלך שלושת החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה לרבעון הראשון של 2024, על פי ארגון FilmLA.
חברות בידור גדולות סירבו להגיב. הודעת הנשיא עוררה שאלות רבות, כולל האם חברות שבסיסן בארה"ב, כמו וולט דיסני, וורנר ברוס דיסקברי, אמזון ונטפליקס, יהיו כפופות למכסים רק בגלל צילום סרט מחוץ לארה"ב. לפי נתוני התאחדות תעשיית הקולנוע, ארה"ב נהנית מעודף סחר של 15.3 מיליארד דולר מייצוא בידור.
"זה יוצר אי-ודאות אדירה בתעשייה", אמר ניק ויאס, מנהל מייסד של מכון רנדל ר. קנדריק לשרשרת אספקה גלובלית באוניברסיטת דרום קליפורניה. "זו התעשייה היחידה שבה יצרנו יתרון עצום." דובר הבית הלבן, קוש דסאי, הבהיר ש"לא התקבלו החלטות סופיות לגבי מכסים על סרטים זרים".
הפרטים המלאים של המדיניות החדשה עדיין אינם ברורים, וגורמים בממשל צפויים להיפגש עם מנהלי אולפנים כדי לברר האם המכסים יתבססו על תקציב הסרט, הכנסותיו, מחירי כרטיסים בקולנוע או דמי מנוי לשירותי סטרימינג.