הנשיא דונלד טראמפ הודיע ביום ראשון כי יורה למספר סוכנויות פדרליות "לפתוח מחדש את אלקטרז מורחב ומשופץ משמעותית", מתקן ששימש במשך עשרות שנים ככלא פדרלי והפך מאז לפארק לאומי ואטרקציה תיירותית מובילה.
"לבנות מחדש ולפתוח את אלקטרז! במשך זמן רב מדי, אמריקה סבלה מעבריינים אלימים, אכזריים וחוזרים, שמרי החברה, שלעולם לא יתרמו דבר מלבד אומללות וסבל", כתב טראמפ בפוסט ברשת החברתית Truth Social.
"אני מורה לשירות בתי הסוהר, יחד עם משרד המשפטים, ה-FBI ומשרד הביטחון המולדת, לפתוח מחדש את אלקטרז מורחב ומשופץ משמעותית, כדי לאכסן את העבריינים האכזריים והאלימים ביותר של אמריקה", הוסיף.
טראמפ רמז כי האי יכול לשמש לאכלוס מהגרים לא חוקיים שהוא מבקש להרחיק מהמדינה, כשהתייחס באופן מפורש בפוסט שלו ל"שופטים שפוחדים לעשות את עבודתם ולאפשר לנו להרחיק פושעים שנכנסו למדינה שלנו באופן לא חוקי"
אי אלקטרז, מבצר צבאי וכלא לשעבר הממוקם במפרץ סן פרנסיסקו, הפך לכלא פדרלי בשנת 1934 ובמשך 29 שנים אכסן יותר מ-1,500 אסירים "שנחשבו קשים לכליאה במקומות אחרים במערכת הכלא הפדרלית", לפי שירות הפארקים הלאומי.
לפי מחקר של שירות הפארקים הלאומי, בתחילה נקבע כי המקום אינו מתאים לשמש כמוסד פדרלי בשל גודלו הקטן, מיקומו המבודד והיעדר מים מתוקים. עם זאת, סנפורד בייטס, מנהל שירות בתי הסוהר בשנת 1933, מצא בו מאוחר יותר "מקום כליאה אידיאלי לכ-200 מהטיפוסים המיואשים או חסרי התקווה ביותר". הוא נפתח רשמית ככלא פדרלי בשנה שלאחר מכן.
טראמפ רמז בפוסט שלו כי הוא רוצה להחזיר את המתקן למטרה זו. "כשהיינו אומה רצינית יותר, בזמנים עברו, לא היססנו לכלוא את הפושעים המסוכנים ביותר ולהרחיק אותם מכל מי שהם יכולים להזיק לו. כך זה אמור להיות", כתב.
שירות בתי הסוהר לא החזיר מיד בקשה לתגובה ביום ראשון בערב.
לפי שירות בתי הסוהר, האוכלוסייה הממוצעת של אלקטרז בזמן השימוש בו הייתה בין 260 ל-275 אסירים. המתקן מעולם לא הגיע לקיבולת שלו של 336 אנשים והחזיק פחות מאחוז אחד מכלל אוכלוסיית הכלא הפדרלית.
טראמפ רמז כי האי יכול לשמש לאכלוס מהגרים לא חוקיים שהוא מבקש להרחיק מהמדינה, כשהתייחס באופן מפורש בפוסט שלו ל"שופטים שפוחדים לעשות את עבודתם ולאפשר לנו להרחיק פושעים שנכנסו למדינה שלנו באופן לא חוקי".
טראמפ שלח במרץ יותר מ-200 מגורשים שהוא האשים בהשתייכות לכנופיות ונצואליות למרכז כליאת טרור באל סלוודור, בטענה שהפעלת חוק אויבים זרים מאפשרת לו לעשות זאת, למרות ששופט פדרלי חסם את המאמץ.
שופט פדרלי שמונה על ידי טראמפ דחה בשבוע שעבר את השימוש של טראמפ בחוק אויבים זרים לגרש את חברי הכנופיה הוונצואלית הנטענים.
טראמפ גינה את פסיקות בית המשפט בהסבירו את הרציונל שלו לפתיחה מחדש של הכלא ביום ראשון בערב, כשתיאר את אלקטרז כסמל מפורסם ל"חוק וסדר".
"השופטים, כל כך הרבה מהשופטים הרדיקליים האלה, הם רוצים לקיים משפטים לכל אדם בודד, תחשבו על זה, כל אדם בודד שנמצא במדינה שלנו באופן לא חוקי", אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן ביום ראשון בערב כשהסביר את ההנחיה שלו לפתוח מחדש את אלקטרז. "זה יהיה מיליוני משפטים וזה פשוט כל כך מגוחך מה שקורה".
באופן דומה, טראמפ הכריז במרץ על מאמץ לעצור מהגרים שהוא מבקש לגרש במפרץ גואנטנמו, קובה, אך חששות לגבי החוקיות והעלות של המהלך הובילו את הממשל לשקול מחדש את התוכנית.
שירות בתי הסוהר מפעיל כיום לפחות 120 מוסדות פדרליים ומנהל אוכלוסייה של 156,254 אנשים.
לא ברור עד כמה ישים המהלך בהתחשב באילוצי תקציב מתמשכים בשירות בתי הסוהר, שבדצמבר אמר לאיגוד המייצג חלק מעובדיו כי הוא מתכנן לסגור מספר מתקנים.
אלקטרז נסגר ככלא בשנת 1963, לפי שירות בתי הסוהר, בשל עלויות תפעול יקרות שהועצמו עוד יותר בשל הבידוד הפיזי של האי, מה שהביא לכך שכל המזון והאספקה היו צריכים להיות מועברים בסירה.
"הוערך כי נדרשו 3-5 מיליון דולר רק לעבודות שימור ותחזוקה כדי לשמור על הכלא פתוח. מספר זה לא כלל עלויות תפעול יומיות - אלקטרז היה כמעט פי שלושה יותר יקר להפעלה מכל כלא פדרלי אחר", כתב שירות בתי הסוהר על סגירת הכלא.
כמעט עשור מאוחר יותר, בשנת 1972, הקונגרס הקים את אזור הנופש הלאומי גולדן גייט, שכלל את אי אלקטרז. המתחם נפתח לציבור שנה לאחר מכן ומאז הפך לאחד האתרים הפופולריים ביותר של שירות הפארקים הלאומי, לפי הסוכנות, ומארח יותר ממיליון מבקרים מדי שנה.
יו"ר בית הנבחרים לשעבר, ננסי פלוסי, שמחוזה כולל את האי, אמרה שההצעה של טראמפ "אינה רצינית", וציינה בפוסט ברשת X כי האי הוא כיום "אטרקציה תיירותית עיקרית".
דוברת מטעם מושל קליפורניה, גווין ניוסום, המעיטה גם היא בחשיבות הרעיון. "נראה שזה יום הסחת הדעת שוב בוושינגטון הבירה", אמרה דיאנה קרופטס-פלאיו, סגנית מנהלת התקשורת של ניוסום.