הנשיא דונלד טראמפ חתם השבוע על צו נשיאותי חדש ומעורר מחלוקת המחייב נהגי משאיות מסחריות להוכיח שליטה בשפה האנגלית, צעד שעלול להשפיע באופן דרמטי על אלפי נהגים ברחבי קליפורניה והחוף המערבי.
הצו החדש, שנחתם במסגרת מדיניות "אמריקה תחילה" של הנשיא, מחייב את כל נהגי המשאיות המסחריות לעבור מבחני אוריינות בסיסיים בקריאה, כתיבה ודיבור באנגלית ללא עזרת מתורגמן. בנוסף, הצו מנחה את המדינות לשלב בדיקות שפה בתהליך הרישוי של נהגי משאיות מסחריות.
"זוהי החלטה שמטרתה לשמור על בטיחות הציבור", הצהיר הנשיא טראמפ בטקס החתימה בבית הלבן. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו מצב שבו נהגי משאיות ענקיות לא מסוגלים להבין הוראות בטיחות בסיסיות או לתקשר עם שוטרים במקרה של עצירת תנועה."
ההשלכות של הצו החדש עלולות להיות נרחבות במיוחד באזור החוף המרכזי של קליפורניה, שם תעשיית החקלאות והלוגיסטיקה מסתמכת במידה רבה על נהגים ממוצא לטיני, שרבים מהם אינם שולטים באנגלית באופן מלא.
תומכי הצו טוענים כי מדובר בסוגיה של בטיחות ציבורית, שמטרתה לבטל "מחסומי שפה מסוכנים" שעלולים להוביל לאי-הבנות במהלך עצירות תנועה או מצבי חירום.
הצו החדש, שנחתם במסגרת מדיניות "אמריקה תחילה" של הנשיא, מחייב את כל נהגי המשאיות המסחריות לעבור מבחני אוריינות בסיסיים בקריאה, כתיבה ודיבור באנגלית ללא עזרת מתורגמן. בנוסף, הצו מנחה את המדינות לשלב בדיקות שפה בתהליך הרישוי של נהגי משאיות מסחריות
מרקוס טריפ, נהג משאית ותיק מסלינס, אמר בראיון ל-KSBW: "תמיד יש מחסום שפה. האינטראקציה עם חלק מהנהגים והיכולת להבין הוראות תהיה טובה יותר, לדעתי, אם כולנו היינו מדברים אנגלית. כאשר יש מחסום שפה משמעותי, עלולה להיווצר אי-הבנה שבגללה מטען לא יועמס נכון על משאית, או שהוראות מיוחדות לא יובנו בגלל קשיי השפה של הנהג."
מנגד, מבקרי המדיניות טוענים שהצו עלול להשפיע באופן לא פרופורציונלי על נהגים מהגרים, רבים מהם כבר מחזיקים ברישיון ונוהגים בבטחה בכבישי ארה"ב.
חיימה גרסיה, נהג משאית ממונטריי, הביע את חששותיו: "אני לא חושב שזה הוגן כלפי האחרים. יש הרבה אנשים שלא מדברים אנגלית. ככה הם מפרנסים את משפחותיהם. אז אני לא חושב שזה הוגן. למה צריך לדבר אנגלית רק כדי לנהוג במשאית?"
ההשלכות הכלכליות של הצו החדש עלולות להיות נרחבות, במיוחד בעמק סלינס, שנחשב ל"קערת הסלט" של ארה"ב. המחסור בנהגי משאיות ברחבי המדינה כבר משפיע על התעשייה, וישנן חששות גוברות שהדרישה החדשה תחריף את המצב.
מריה רודריגז, מנהלת חברת הובלות מקומית בסלינס, מתריעה: "אנחנו כבר מתמודדים עם מחסור של יותר מ-80,000 נהגי משאיות ברמה הלאומית. הצו הזה עלול להוציא מהכביש עוד אלפי נהגים מנוסים ומיומנים שפשוט לא שולטים מספיק באנגלית. המשמעות היא פגיעה ישירה באספקת מזון טרי מקליפורניה לשאר המדינה."
על פי נתוני איגוד המובילים האמריקאי, כ-25% מנהגי המשאיות בקליפורניה הם מהגרים, וחלק ניכר מהם אינם שולטים באנגלית ברמה שתידרש תחת הצו החדש. במחוז מונטריי, המספרים גבוהים אף יותר, עם הערכות שמדברות על כ-40% מנהגי המשאיות שעלולים להיתקל בקשיים לעמוד בדרישות השפה החדשות.
ד"ר אלנה רמירז, מומחית לזכויות עובדים מאוניברסיטת קליפורניה בסנטה קרוז, מסבירה: "הצו הזה משקף מגמה רחבה יותר של מדיניות שפוגעת באופן לא פרופורציונלי בקהילות מהגרים. נהגי משאיות רבים עובדים בתעשייה זו כבר עשרות שנים, והם בטוחים לחלוטין בכביש למרות מגבלות השפה. לכפות עליהם כעת מבחני שפה הוא צעד שנראה יותר פוליטי מאשר מוכוון בטיחות."
לפי הצו, מדינות יצטרכו לשלב בדיקות שפה בתהליך חידוש רישיונות הנהיגה המסחריים (CDL) בתוך 90 יום. נהגים קיימים יידרשו לעבור את המבחן בפעם הבאה שיחדשו את רישיונם, בעוד שנהגים חדשים יצטרכו לעבור את המבחן כחלק מתהליך קבלת הרישיון הראשוני.
הכלכלן ד"ר פטריק מורגן מאוניברסיטת סטנפורד מזהיר מפני ההשלכות הרחבות יותר: "שרשרת האספקה של ארה"ב כבר נמצאת במצב שביר, והצו הזה עלול ליצור שיבושים משמעותיים, במיוחד בתעשיית החקלאות של קליפורניה. אם אלפי נהגים ייאלצו לעזוב את התעשייה, נראה עליות מחירים בתוצרת חקלאית טרייה ומחסורים אפשריים במוצרים מסוימים."
בזמן שהצו והדרישות שלו צפויים להתגלגל בחודשים הקרובים, הם עשויים להיתקל באתגרים משפטיים, במיוחד מצד ארגוני עבודה וזכויות אזרח. איגוד הנהגים הלטיניים של קליפורניה כבר הודיע שיגיש עתירה לבית המשפט נגד הצו, בטענה שהוא מפלה ופוגע בזכויות השוויון.
רפאל מונטויה, יו"ר האיגוד, אמר: "אנחנו נילחם בצו הלא חוקתי הזה בכל דרך אפשרית. אלו אנשים קשי יום שעובדים שעות ארוכות כדי לפרנס את משפחותיהם. לדרוש מהם פתאום לדבר אנגלית שוטפת כדי להמשיך בעבודתם היא פגיעה ישירה בפרנסה של אלפי משפחות."
מצדם, נציגי משרד התחבורה האמריקאי מדגישים שהצו נועד להגביר את הבטיחות בכבישים. "היכולת לתקשר בשפה האנגלית היא קריטית במצבי חירום או בעת עצירת תנועה", אמר דובר המשרד. "אנחנו רוצים להבטיח שכל נהג משאית מסוגל להבין ולתקשר באופן יעיל עם גורמי אכיפת החוק ועם משתמשי דרך אחרים."
בינתיים, בחוף המרכזי של קליפורניה, הצו מעורר דאגה רבה בקרב קהילות שכלכלתן מבוססת על חקלאות והובלה.
"זוהי מכה נוספת לקהילה החקלאית שלנו", אומר פרננדו מרטינז, חקלאי ממחוז מונטריי. "אנחנו כבר מתמודדים עם אתגרים רבים - ממחסור בעובדים ועד לבצורת ועלויות מים מאמירות. עכשיו, אם נאבד גם חלק משמעותי מנהגי המשאיות, איך נצליח להעביר את התוצרת שלנו לשווקים?"
הצו החדש יעמוד לבחינה מדוקדקת בחודשים הקרובים, כאשר המדינות יתחילו ליישם את דרישות השפה החדשות. בינתיים, נהגי משאיות רבים מתחילים להירשם לקורסי אנגלית מואצים, מתוך תקווה לשמור על פרנסתם בתעשייה שעוברת טלטלה.