מועצת המפקחים של מחוז לוס אנג'לס אישרה ביום שלישי פה אחד את הסדר הפיצויים הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקאית בגין התעללות מינית, בהסכימה לשלם סכום עצום של 4 מיליארד דולר לקורבנות שעברו התעללות מינית כילדים במתקני נוער ובתי אומנה בניהול המחוז.
ההצבעה מהווה שיאו של מאבק ארוך שנים מצד הקורבנות, שטענו כי איש לא שילם את המחיר על ההתעללות המינית הנרחבת שלטענתם עברו בהיותם תחת חסות המחוז. ההסדר כולל כמעט 7,000 תביעות, שרובן מתייחסות להתעללות שהתרחשה משנות ה-80 ועד שנות ה-2000.
"מעולם לא הייתי מדמיינת שאנשים שנשכרו להיות רשת הביטחון ולטפל בפגיעים ביותר יכולים או יבחרו לנצל את מעמדם וכוחם בדרך זו", אמרה המפקחת קתרין ברגר. "זה מכעיס ומעורר בי בחילה".
אלפי התביעות מספרות את סיפורו של ממשל מחוזי שעשה מעט מאוד כדי לסנן מתעללים, ואיפשר לרשת נרחבת של מתקנים לצעירים להפוך לשדה ציד לטורפים. הקורבנות העידו כי אנשי צוות נענשו לעתים רחוקות על ניצול ילדים פגיעים.
"אנחנו חייבים לזכור שהאנשים שמקבלים פיצוי היו קורבנות להתעללות מזעזעת ואונס", אמר אדם סלייטר, עורך דין מוביל מטעם התובעים בהסדר. "הפיצוי יעניק להם, יש לקוות, מידה מסוימת של סגירת מעגל ויכולת להמשיך בחייהם."
"אנחנו חייבים לזכור שהאנשים שמקבלים פיצוי היו קורבנות להתעללות מזעזעת ואונס", אמר אדם סלייטר, עורך דין מוביל מטעם התובעים בהסדר. "הפיצוי יעניק להם, יש לקוות, מידה מסוימת של סגירת מעגל ויכולת להמשיך בחייהם"
ההסדר מגמד את הסדרי הפיצויים הידועים לשמצה ביותר בגין התעללות מינית בהיסטוריה האמריקאית. הסדר הפיצויים של תנועת הצופים עמד על 2.46 מיליארד דולר. הארכידיוקסיה של לוס אנג'לס שילמה כ-1.5 מיליארד דולר לקורבנות התעללות מצד כמרים קתולים. קורבנות רופא הנשים מאוניברסיטת דרום קליפורניה, ג'ורג' טינדל, קיבלו 1.1 מיליארד דולר, ואוניברסיטת מישיגן סטייט שילמה 500 מיליון דולר לקורבנות רופא הקבוצה לארי נסאר.
מחוז לוס אנג'לס, שתקציבו השנתי עומד על כ-48 מיליארד דולר, הודיע כי ימממן את הסדר הפיצויים העצום באמצעות הנפקת אגרות חוב וריקון קרן החירום שלו. כל הכסף יועמד לרשות הקורבנות בחמש השנים הקרובות, בעוד שהמחוז צפוי לשלם עבור אגרות החוב במשך 25 השנים הבאות.
"אנחנו הולכים לשלם מאות מיליוני דולרים שיכולים היו להיות מושקעים בקהילות, בפארקים, בספריות, בחופים, בשירותים חברתיים ציבוריים, עד שנת 2050", אמרה פסיה דוונפורט, מנכ"לית מחוז לוס אנג'לס.
המחוז נקט בכמה צעדים כדי לנסות ולמנוע התעללות, לדברי דוונפורט, כולל חיזוק תהליכי הבדיקה של הורים אומנים ואנשי שירות המבחן וצמצום השימוש בבתי קבוצתיים.
המפקחים אישרו את ההסדר בהצבעה של 4-0, כאשר לינדזי הורבאת' נעדרה מההצבעה.
המפקחת הולי מיטשל אמרה ביום שלישי כי היא רוצה להקל על פיטורי עובדים שהואשמו באופן מהימן בהתעללות מינית, בעוד שהמפקחת ג'ניס האן העלתה את הרעיון לקשור את שכר ראשי המחלקות, בחלקו, לעבודתם במאבק בהתעללות לכאורה.
"הם צריכים להרגיש שזה תלוי בהם", אמרה האן.
ההצבעה ההיסטורית התקיימה כאשר כ-55,000 עובדי מחוז נכנסו ליום המלא הראשון של שביתה בת יומיים, כשהם מאשימים את המחוז בעיכוב משא ומתן על חוזים ובהבאת הצעות דלות לשולחן המשא ומתן. דוונפורט אמרה כי יהיה זה חסר אחריות להציע העלאות שכר גדולות, בהתחשב בהסדר הפיצויים בגין התעללות מינית, בעלויות שריפות היער המוערכות ב-2 מיליארד דולר ובאיומים מממשל טראמפ לקצץ מיליוני דולרים במימון פדרלי.
סלייטר, שמשרדו מייצג כ-3,500 קורבנות בהסדר, אמר כי השופט לשעבר בבית המשפט העליון של מחוז לוס אנג'לס, לואיס מייסינגר, יוביל את תהליך ההקצאה כדי להחליט כמה מתוך עוגת ה-4 מיליארד דולר יקבל כל קורבן. סלייטר אמר כי חלוקת הכספים תחל בינואר.
הסדר הפיצויים ההיסטורי נבע מחוק AB 218 משנת 2020, חוק מדינה שנתן לקורבנות התעללות מינית בילדות יותר זמן להגיש תביעה, אף על פי שתקופת ההתיישנות פגה. עבור מחוז לוס אנג'לס, שהפעיל עשרות מתקנים שהחזיקו וטיפלו בקטינים, החוק הניע גל של תביעות שעדיין לא פסק.
אלפים באו לתאר התעללות מינית במרכז הילדים מקלארן שנסגר בינתיים, בית בניהול המחוז לילדי אומנה הידוע לשמצה בשל אנשי צוות שסיממו והטרידו מינית ילדים שהיו בטיפולם. דו"ח מצא כי המתקן פעל במשך עשרות שנים מבלי לערוך בדיקות רקע פליליות לצוות שלו.
"המערכת הייתה רשלנית מדי", אמרה המפקחת הילדה סוליס, שכינתה את מקלארן "כתם" על המחוז.
ג'ימי ויגיל, מנהל תיקי בריאות נפש בן 45, סיפר כי עבר התעללות חוזרת ונשנית מצד רופא במעון הנוער לוס פדרינוס, שם היה כלוא כנער. ויגיל, שתבע את המחוז וצפוי לקבל כסף מההסדר, נשלח מאוחר יותר למחנה בלנקסטר, שם איש צוות אחר אילץ את כל הנערים לאונן בחדר בקרה. הנער שהגיע לפורקן ראשון היה אמור לצעוק "בינגו", סיפר ויגיל.
כשהתלונן, ויגיל אמר, הוא הושם בבידוד.
"האנשים האלה צריכים להיות בכלא", אמר ויגיל. "אין סכום כסף בעולם שיבטל את מה שהם עשו, שימחק את זה מהזיכרון של בני אדם."