קבוצת כימיקלים הנמצאת באריזות מזון, מוצרי פלסטיק, קרמים ושמפו נקשרה למאות אלפי מקרי מוות ממחלות לב, כך עולה ממחקר שפורסם ביום שלישי בכתב העת "eBioMedicine".
החומרים הכימיים הללו, הידועים כפתלאטים (מבוטא "טה-לאטים"), היו אחראים ליותר מ-350,000 מקרי מוות ברחבי העולם בשנת 2018, מצאו החוקרים. כ-75 אחוז מהמקרים התרחשו באסיה, המזרח התיכון והאוקיינוס השקט - ממצא המשקף דאגה גוברת לגבי כמות הפלסטיק המתרבה במדינות מתפתחות.
"אנחנו חושבים על פלסטיק כבעיה במדינות בעלות הכנסה גבוהה," אמר לאונרדו טרסנדה, פרופסור בבית הספר לרפואה גרוסמן באוניברסיטת ניו יורק ואחד ממחברי המאמר. "אבל מה שאנחנו רואים בדפוס הגיאוגרפי מטריד מאוד."
בעוד החוקרים מכירים בכך שחשיפה לפתלאטים מתרחשת במקביל לגורמי סיכון אחרים - כמו השמנה והפרעות מטבוליות - הממצאים מתווספים לראיות הגוברות שכימיקלים המשמשים בפלסטיק כרוכים בסיכונים בריאותיים חמורים.
פתלאטים הם קבוצת כימיקלים המוספים לפלסטיק כדי להפוך אותו לגמיש, רך או נמתח יותר. בקרמים, שמפו ובשמים, פתלאטים משמשים לשימור ריחות. אבל הכימיקלים האלה - שכה נפוצים עד שחלק מהחוקרים מכנים אותם "כימיקלים בכל מקום" - עוררו דאגה נרחבת בקרב מדענים.
חומרים כימיים, הידועים כפתלאטים (מבוטא "טה-לאטים"), היו אחראים ליותר מ-350,000 מקרי מוות ברחבי העולם בשנת 2018, מצאו החוקרים. כ-75 אחוז מהמקרים התרחשו באסיה, המזרח התיכון והאוקיינוס השקט - ממצא המשקף דאגה גוברת לגבי כמות הפלסטיק המתרבה במדינות מתפתחות
במחקרים אפידמיולוגיים, פתלאטים נקשרו לבעיות פוריות אצל גברים, מחלות לב, השמנה והפרעת קשב וריכוז. ארצות הברית מתירה שימוש בתשעה סוגים של פתלאטים באריזות מזון. הם דוגמה למה שמדענים מכנים "כימיקלים משבשי פעילות אנדוקרינית", היכולים לשנות את ההורמונים בגוף ולגרום לבעיות בריאות מרובות.
"אנחנו כבר יודעים שפתלאטים הם כימיקלים רעילים," אמרה טרייסי וודרוף, פרופסור למיילדות, גינקולוגיה ובריאות הרבייה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, שלא הייתה מעורבת במחקר. בשנים האחרונות, היא ציינה, מדענים וארגונים סביבתיים דחקו במחוקקים להוציא פתלאטים מאריזות מזון ופלסטיק אחר. "זה פשוט מראה למה זה רעיון טוב," הוסיפה וודרוף.
המחקר החדש התבסס על סקרים מרחבי העולם שהעריכו חשיפה ל"פוד פק", סוג מסוים של פתלאט, באמצעות דגימות שתן. החוקרים התאימו את החשיפה לכימיקל לסיכון מוגבר למוות ממחלות לב וכלי דם.
הם מצאו שפתלאטים תרמו ל-13 אחוז מכלל מקרי המוות ממחלות לב בקרב אנשים בגילאי 55 עד 64 ברחבי העולם. בארצות הברית, השיעור עמד על כ-10 אחוזים. מחלות לב וכלי דם הן הגורם המוביל למוות בעולם: בשנת 2021, כ-20 מיליון איש מתו ממחלות לב.
טרסנדה אומר שלמרות ש-13 אחוז עשויים להיראות כמספר גבוה, חשיפה לפתלאטים עשויה לחפוף ולהחמיר סיכונים אחרים. מאמינים שפתלאטים יוצרים דלקת עודפת בגוף, והם קשורים למצבים אחרים המגבירים תמותה ממחלות לב, כמו השמנה ולחץ דם גבוה. חלק מהסיכון המוגבר למחלות לב מהשמנה, למשל, יכול להיות מפתלאטים. הכימיקלים נמצאים גם בשכיחות גבוהה יותר במזונות מעובדים מאוד, גורם סיכון נוסף למוות ממחלות לב.
מדענים מעריכים שזיהום אוויר, המכיל חלקיקי פלסטיק זעירים, קשור ל-20 אחוז מכל מקרי המוות ממחלות לב וכלי דם בעולם.
מחקר אחרון - אם כי עם מדגם קטן - מצא גם שנוכחות של מיקרופלסטיק או ננופלסטיק בעורק התרדמה מגבירה את הסיכון להתקף לב, שבץ או מוות. חוקרים מנסים להבין באיזו מידה פלסטיק זעיר זה יכול לשאת כימיקלים כמו פתלאטים.
אבל אנשים עם יותר פתלאטים בגופם כנראה חשופים יותר לפלסטיק, ולכן גם למיקרופלסטיק וננופלסטיק, אמר טרסנדה.
"זה יכול להיות הכימיקלים שמועברים, או שזה יכול להיות המיקרו והננופלסטיק," אמר טרסנדה. "וזה באמת לאן השדה המדעי צריך להתקדם."
מחקרים אחרים שבחנו מקרי מוות מפתלאטים הגיעו לתוצאות דומות. מחקר אחד שפורסם בסוף השנה שעברה מצא שפתלאטים היו אחראים לכ-164,000 מקרי מוות ברחבי העולם בשנת 2015, רובם בשל מחלות לב ולחץ דם גבוה. המחקר ההוא בחן רק 40 מדינות, בעוד שהמחקר החדש בדק כ-190.
למרות שמחקרים בבעלי חיים מצאו גם קשרים בין פתלאטים למחלות לב, חלק מהחוקרים אומרים שיותר מחקרים בבני אדם יעזרו לחזק את הקשר. "יהיה חשוב שמישהו יעשה סקירה שיטתית על פתלאטים ואירועים קרדיווסקולריים," אמרה וודרוף. "אבל זה פשוט תחום חדש."
עבור צרכנים רבים, הממצאים מעלים שאלות קשות לגבי כיצד להפחית את החשיפה לכימיקלים אלה בחיי היומיום. מומחים ממליצים לצמצם שימוש במוצרי פלסטיק, במיוחד לאחסון ולחימום מזון, ולהעדיף אריזות זכוכית, נירוסטה או קרמיקה. הימנעות ממזון מעובד מאוד, שלעתים קרובות ארוז בפלסטיק, עשויה גם היא להפחית חשיפה
בינתיים, מדענים ממשיכים לדחוף ליותר ניטור של הכימיקלים בפלסטיק. ברוב המדינות בעולם, חברות אינן נדרשות לחשוף תוספים כימיים לפלסטיק, הכוללים דברים כמו פתלאטים, BPA ומעכבי בעירה. רבים מהפלסטיק הללו מגיעים למדינות בעלות הכנסה נמוכה יחד עם הררי פסולת פלסטיק למיחזור או סילוק.
"הם המקבלים של כל זבל הפלסטיק," אמרה וודרוף. "והפתלאטים יהיו שם גם."
קווין אוט, המנהל המנכ"ל של ברית הפי-וי-סי הגמיש, המייצגת את יצרני פוליויניל כלוריד, אמר בדוא"ל שמחקרים רבים על הסיכונים הבריאותיים של פתלאטים אינם עומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר של ראיות. מינהל המזון והתרופות אישר עד לשנת 2018 שפתלאטים אינם קשורים באופן ברור לשום השפעות בריאותיות, הוסיף אוט.
עבור צרכנים רבים, הממצאים מעלים שאלות קשות לגבי כיצד להפחית את החשיפה לכימיקלים אלה בחיי היומיום. מומחים ממליצים לצמצם שימוש במוצרי פלסטיק, במיוחד לאחסון ולחימום מזון, ולהעדיף אריזות זכוכית, נירוסטה או קרמיקה. הימנעות ממזון מעובד מאוד, שלעתים קרובות ארוז בפלסטיק, עשויה גם היא להפחית חשיפה.
"החדשות אמנם מדאיגות, אבל אנחנו יכולים לנקוט בצעדים כדי להפחית את הסיכון," אומרת ד"ר נעה לוי, רופאה ישראלית המתמחה ברפואה סביבתית. "מודעות היא השלב הראשון, ולאחריה פעולה - הן ברמה האישית והן בדרישה לרגולציה טובה יותר של חומרים אלה בתעשייה."
בינתיים, קבוצות צרכנים וסביבה מגבירות את הלחץ על מחוקקים ויצרנים לחשוף באופן מלא את הכימיקלים המשמשים במוצרים יומיומיים ולאסור את השימוש באלה הידועים כמזיקים. ללא פעולה, מזהירים מדענים, מספר מקרי המוות הקשורים לפתלאטים עלול רק לגדול בשנים הבאות, במיוחד במדינות מתפתחות הנאבקות תחת עול פסולת הפלסטיק המתרבה.