cמהלך דרמטי שהתרחש ברגע האחרון, שופטת פדרלית בלאס וגאס הקפיאה את כניסתו לתוקף של חוק נבאדה משנת 1985 שהיה אמור להחיות דרישה ישנה לפיה הורים או אפוטרופוסים חייבים לקבל הודעה לפני שקטינה יכולה לבצע הפלה.
השופטת אן טראום מבית המשפט הפדרלי הוציאה צו ביום שישי האחרון שקובע כי החוק לא ייכנס לתוקף בינתיים, וזאת על מנת לתת לארגון "פלאנד פרנטהוד" (Planned Parenthood) זמן לפנות לבית המשפט לערעורים של המחוז התשיעי ולבקש להשאיר את החוק בלתי אכיף בזמן שהארגון מאתגר את חוקתיותו.
החוק, שנחקק לפני כמעט 40 שנה, מעולם לא נאכף בנבאדה בשל פסיקות בית משפט שקבעו כי הוא לא חוקתי על בסיס פסק הדין המפורסם "רו נגד וייד", ההחלטה התקדימית של בית המשפט העליון שהעניקה זכות חוקתית לגישה להפלות במשך כחצי מאה.
האיסור על אכיפת החוק הנבאדי היה אמור לפוג ביום רביעי על פי צו בית משפט פדרלי שהסתמך על ביטול "רו נגד וייד" בשנת 2022, אך פעילי זכויות ההפלה ערערו. זה מה שהוביל את השופטת טראום להוציא את הצו המעכב.
על פי הצו של טראום, אם "פלאנד פרנטהוד" לא יגיש את בקשתו לבית המשפט לערעורים תוך שבעה ימים מהצו שלה, החוק יוכל להיאכף בנבאדה. לא התקבלה תגובה מיידית מעורכי הדין של הארגון לגבי לוחות הזמנים המתוכננים.
"פלאנד פרנטהוד" טוען כי החוק בן ה-40, למרות ביטול "רו נגד וייד", נותר "מעורפל מבחינה חוקתית" וכי הוא מפר את זכויות הקטינות להליך הוגן ולהגנה שווה.
הפגנה בעד זכויות נשים להפלות בנבדה
הפלות בנבאדה חוקיות עד 24 שבועות, עם חריגים להצלת חיי האם או להגנה על בריאותה. בנובמבר, שאלת הכללת זכויות ההפלה של נבאדה בחוקת המדינה קיבלה את אישורם הראשון של הבוחרים, אשר חייבים לאשר את השאלה גם ב-2026 על מנת לתקן את החוקה.
מעורבות הורים בהחלטת קטינה לבצע הפלה נדרשת ב-36 מדינות, לפי נתוני KFF, ארגון ללא מטרות רווח החוקר סוגיות הקשורות לבריאות. חלק מהמדינות דורשות רק הודעה להורים, כפי שקובע החוק של נבאדה, בעוד שמדינות אחרות דורשות גם הסכמה.
החוק של נבאדה מאפשר גם לקטינה לקבל צו בית משפט המאשר הפלה ללא צורך בהודעה מוקדמת להורים או לאפוטרופוסים.
"מדובר במאבק משפטי שמשקף את המציאות החדשה לאחר ביטול רו נגד וייד," מסבירה פרופ' שרה וויליאמס, מומחית למשפט חוקתי מאוניברסיטת נבאדה בלאס וגאס. "מדינות רבות מתמודדות כעת עם חוקים ישנים שהיו רדומים במשך עשרות שנים, ופתאום יש אפשרות להחיות אותם."
המקרה בנבאדה הוא חלק ממגמה רחבה יותר המתרחשת ברחבי ארצות הברית מאז ביטול "רו נגד וייד" ביוני 2022. מדינות רבות נאבקות להגדיר מחדש את חוקי ההפלות שלהן, כאשר חלקן מחמירות את ההגבלות ואחרות מחזקות את ההגנות.
"חשוב להבין את ההשלכות של החוק הזה על נערות צעירות במצבים פגיעים," אומרת ד"ר לורן ג'ונסון, מנהלת שירותי בריאות לנוער בלאס וגאס. "ישנן נסיבות שבהן הודעה להורים עלולה לסכן את הקטינה, במיוחד במקרים של התעללות בבית או כאשר ההיריון הוא תוצאה של גילוי עריות."
מצד שני, תומכי החוק טוענים כי להורים יש זכות לדעת על החלטות רפואיות משמעותיות שהילדים שלהם מקבלים. "מדובר בהליך רפואי משמעותי, וההורים צריכים להיות מעורבים," אומר הסנאטור המדינתי של נבאדה, ג'יימס פרקר. "החוק לא דורש הסכמה, רק הודעה, וגם מספק חלופה של אישור בית משפט במקרים מיוחדים."
המאבק המשפטי הנוכחי עשוי להימשך חודשים, כאשר שני הצדדים מתכוננים לקרב משפטי ממושך. אם החוק ייכנס לבסוף לתוקף, נבאדה תצטרף לרשימה ההולכת וגדלה של מדינות הדורשות מעורבות הורים בהחלטות של קטינות לגבי הפלות.
עבור פעילי זכויות נשים, העיכוב הנוכחי מספק אנחת רווחה זמנית. "זה נותן לנו זמן להילחם על זכויות הנשים והנערות בנבאדה," אומרת מריה רודריגז, דוברת "פלאנד פרנטהוד" של נבאדה. "אנחנו נמשיך להילחם כדי להבטיח שכל אדם, ללא קשר לגילו, יוכל לקבל החלטות על גופו ועתידו."
במקביל למאבק המשפטי, ארגוני זכויות האזרח בנבאדה מעודדים את הציבור להמשיך לתמוך ביוזמת תיקון החוקה שקיבלה את אישור הבוחרים בנובמבר, ואשר תובא להצבעה סופית ב-2026. אם תאושר, היא תעגן את זכויות ההפלה בחוקת המדינה ותספק שכבת הגנה נוספת מפני שינויים עתידיים.
"התיקון החוקתי המוצע מייצג פתרון ארוך טווח, בעוד המאבק המשפטי הנוכחי מספק פתרון זמני," מסביר מומחה למשפט חוקתי. "זו דוגמה לאופן שבו מערכות משפטיות ופוליטיות יכולות לעבוד במקביל על אותו נושא."
עם המשך המאבק המשפטי, תושבי נבאדה ממשיכים לעקוב בדריכות אחר ההתפתחויות, כאשר השפעותיו מהדהדות הרבה מעבר לגבולות המדינה, ומסמלות את המציאות המורכבת של זכויות הפלה בארצות הברית לאחר עידן "רו".