תובעת העיר לוס אנג'לס, היידי פלדשטיין סוטו, הודיעה ביום שישי כי משרדה לא יגיש כתבי אישום נגד הרוב המוחלט של המפגינים שנעצרו באוניברסיטאות UCLA ו-USC במהלך ההפגנות ההמוניות בשנה שעברה בנוגע למלחמה בעזה.
למרות שמשרדה קיבל יותר מ-300 הפניות ממעצרים שבוצעו במהלך ההפגנות בשני הקמפוסים באביב שעבר, רק שני אנשים יועמדו לדין. שלושה אחרים יופנו להליכים משפטיים בלתי פורמליים.
"רוב המקרים הללו נדחו מסיבות ראייתיות או עקב כישלון או חוסר יכולת של האוניברסיטה לסייע בזיהוי או במידע אחר הנדרש להעמדה לדין," נכתב בהודעה שפרסם משרדה.
שני החשודים שיועמדו לדין פלילי זוהו כעדן און ומתיו כץ. על פי משרד התובעת, און, מפגין פרו-ישראלי, הואשם בתקיפה ותקיפה באמצעות נשק קטלני, וכץ הואשם בתקיפה, כליאת שווא והתנגדות למעצר. רוב האישומים הללו הם עבירות מסוג עוון.
שניהם נעצרו בגין התנהגותם לכאורה ב-UCLA. תיקו של און טופל תחילה על ידי משרד התובע המחוזי של מחוז לוס אנג'לס, אשר העביר את התיק לפלדשטיין סוטו לאחר שלא הצליח לבסס מעבר לספק סביר שהתנהגותו לכאורה גרמה ישירות לפציעת אדם אחר.
שלושה אחרים — המזוהים כעלי אבו-עמונה, קרלה מריה אגילר ודוד פישל — הופנו לשימועים במשרד התובעת, שהם הליכים בלתי פורמליים המתנהלים כחלופה להעמדה לדין פלילית בגין עוון, על פי ההודעה. אבו-עמונה ואגילר נעצרו ב-USC בעוד פישל נעצר ב-UCLA.
מחלקת המשטרה של UCLA הפנתה 245 מעצרים וכולם נדחו להגשת כתבי אישום בשל חוסר בראיות מספיקות. כמו כן, מחלקת המשטרה של לוס אנג'לס הפנתה 93 מעצרים שבוצעו ב-USC. גם מקרים אלה נדחו להגשת כתבי אישום בשל חוסר בראיות מספיקות
החלטת התביעה מגיעה שנה לאחר שקמפוסים אוניברסיטאיים הפכו לבמה מרכזית לוויכוחים מתוחים על המלחמה בעזה שפרצה לאחר שמיליטנטים בהנהגת חמאס תקפו את ישראל ב-7 באוקטובר 2023 — והרגו כ-1,200 אנשים, רובם אזרחים, ולקחו כ-250 בני אדם כבני ערובה. משרד הבריאות בעזה מדווח כי המתקפה הישראלית הרגה יותר מ-51,000 פלסטינים.
החדשות על החלטתה של פלדשטיין סוטו התקבלו בחיוב על ידי חלק מהגורמים. המשרד האזורי של המועצה ליחסים אמריקאיים-אסלאמיים בלוס אנג'לס (CAIR-LA) קידם בברכה את הגשת האישומים הפליליים נגד און.
"זמן רב מדי קהילותינו דרשו אחריות על התקיפה האכזרית של מפגינים שלווים, ברובם בהובלת סטודנטים — תקיפה שהותירה מספר פצועים וטראומתיים בזמן שכוחות אכיפת החוק עמדו מהצד ונכשלו בהתערבות," אמרה דינה צ'חאטה, עורכת דין מנהלת לזכויות אזרח ב-CAIR-LA. "הגשת כתב האישום היא צעד חשוב, אך זהו רק הצעד הראשון."
אמליה ג'ונס, פרופסורית וסגנית דיקן לסגל ומחקר בבית הספר לאמנות ועיצוב רוסקי באוניברסיטת USC, הביעה תמיכה בהחלטתה של פלדשטיין סוטו שלא להגיש כתבי אישום נגד רוב המפגינים.
"החלטתה שלא להגיש כתבי אישום פליליים נגד הרוב המוחלט של הסטודנטים שנעצרו על ידי משטרת לוס אנג'לס בקמפוס של USC באביב שעבר מאשררת את זכותם של הסטודנטים והסגל להפגין כ'מימוש יסודי וחוקי של חופש הביטוי', במילותיה," כתבה בהצהרה לעיתון הטיימס. "כתומכת בסטודנטים וכמי שהשתתפה במחאות השלוות לחלוטין כמעט בכל יום, אני נרגשת לראות את הסוגיה הזו נפתרת ואת חופש הביטוי מאושרר."
פלדשטיין סוטו אמרה כי משרדה קיבל יותר מ-300 הפניות ממעצרים שבוצעו במהלך המחאות בשני הקמפוסים באפריל ומאי 2024. היא ציינה כי מחלקת המשטרה של UCLA הפנתה 245 מעצרים וכולם נדחו להגשת כתבי אישום בשל חוסר בראיות מספיקות. כמו כן, מחלקת המשטרה של לוס אנג'לס הפנתה 93 מעצרים שבוצעו ב-USC. גם מקרים אלה נדחו להגשת כתבי אישום בשל חוסר בראיות מספיקות.
"אני רוצה להודות לעורכי הדין במחלקה הפלילית שלי על מסירותם לשלטון החוק ומחויבותם להערכה אובייקטיבית של הראיות וההפניות שהתקבלו בכל אחד מהעניינים הללו," אמרה פלדשטיין סוטו.
באוניברסיטאות אחרות, כמו סטנפורד, סטודנטים פרו-פלסטינים עומדים בפני אישומים חמורים יותר, וישנן דיווחים על סטודנטים בינלאומיים שנמצאים בדריכות גבוהה לאחר שממשל טראמפ הגביר את המעצרים של פעילים פרו-פלסטינים. במקביל, באוקסידנטל קולג' בלוס אנג'לס, קבוצה של 10 סטודנטים משתתפים בשביתת רעב בקריאה למוסד להפסיק השקעות בחברות ייצור נשק ולספק הגנות נוספות לסטודנטים בינלאומיים.