מזכירת המדינה הדמוקרטית של מיין, שינה בלווס, פסלה היום (חמישי) את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מהתמודדות בבחירות 2024, בהסתמך על סעיף ההתקוממות של התיקון ה-14 לחוקה.
דובר הקמפיין של טראמפ, סטיבן צ'אונג, תקף את ההחלטה וכינה את בלווס "שמאלנית ארסית" ו"דמוקרטית היפר-מפלגתית תומכת ביידן", בהצהרה ל"ניו יורק פוסט".
הוא הוסיף כי הקמפיין "יגיש במהירות התנגדות משפטית בבית המשפט המדינתי כדי למנוע מההחלטה הזוועתית הזו במיין להיכנס לתוקף".
"אני לא מגיעה למסקנה הזאת בקלות ראש. הדמוקרטיה היא קדושה", כתבה בלווס בהחלטתה המשתרעת על פני 34 עמודים בנוגע לתלונות רבות שקראו תיגר על זכאותו של טראמפ בן ה-77 לרוץ בבחירות המקדימות במיין.
"אני מודעת לכך שאף מזכיר מדינה מעולם לא מנע ממועמד לנשיאות גישה לפתקי הצבעה בהתבסס על סעיף 3 של התיקון הארבע-עשר. עם זאת, אני גם מודעת לכך שאף מועמד לנשיאות מעולם לא היה מעורב בהתקוממות", הצהירה, וכינתה את המהומות בקפיטול "חסרות תקדים וטרגיות".
"הם היו מתקפה לא רק על הקפיטול ועל פקידי ממשל, אלא גם על שלטון החוק. הראיות כאן מוכיחות שהן התרחשו לבקשתו של הנשיא היוצא, בידיעתו ובתמיכתו", טענה ללא כל הוכחה משפטית לדבר.
"מסקנתי היא שהמתנגדים עמדו בעול שהוטל עליהם... הם סיפקו ראיות מספיקות כדי להוכיח את שקריות הצהרתו של טראמפ כי הוא עומד בתנאי הסף של משרת הנשיאות. לכן, כנדרש... אני מוצאת שהעתירה העיקרית של מר טראמפ אינה תקפה", פסקה.
בלווס ציינה כי החלטתה תושעה עד שבית המשפט העליון במיין יפסוק בערעור הצפוי של קמפיין טראמפ על ההחלטה.
הבחירות המקדימות של המפלגה הרפובליקנית במיין יתקיימו ב-5 במרץ.
(צילום: NYPOST)
החלטתה השנויה במחלוקת של מזכירת המדינה מגיעה לאחר שבית המשפט העליון של קולורדו פסק מוקדם יותר החודש כי טראמפ אינו כשיר בהתבסס על אותם נימוקים מהתיקון הארבעה עשר.
לעומת זאת, בית המשפט העליון של מישיגן התנגד לפסילתו של הנשיא לשעבר, בטענה שלמזכיר המדינה של המדינה אין סמכות חוקית לפסול מועמדים שמונו על ידי מפלגות פוליטיות לפריימריז.
שלא כמו בקולורדו ובמישיגן, תהליך הזכאות להצבעה במיין נדון תחילה על ידי מזכיר המדינה לפני שבתי המשפט יכולים להתערב ולהעניק סעד.
עורכי דינו של טראמפ ניסו ללא הצלחה לפסול את בלווס מלפסוק בערעור על זכאותו של טראמפ להתמודד, והצביעו על פוסטים קודמים שלה ברשתות החברתיות כהוכחה לכך שהיא "כבר הגיעה למסקנה שהנשיא טראמפ עסק בהתקוממות".
לדוגמה, ב-13 בפברואר 2021 פרסמה בלווס בטוויטר כי מהומות הקפיטול ב-6 בינואר 2021 היו "התקוממות" ו"ניסיון בלתי חוקי לשנות את תוצאות הבחירות החופשיות וההוגנות".
"שנה לאחר ההתקוממות האלימה, חשוב לעשות כל שביכולתנו כדי להבטיח את הבחירות שלנו", כתבה ב-6 בינואר 2022.
"מזכירת המדינה של מיין היא עורכת דין לשעבר של האגודה לזכויות האזרח, אשת שמאל ארסית ודמוקרטית היפר-מפלגתית התומכת בביידן שהחליטה להתערב בבחירות לנשיאות לטובת ג'ו ביידן הנוכל", אמר כאמור הדובר של הנשיא לשעבר.
"אנחנו עדים, בזמן אמת, לניסיון לגנוב בחירות ולשלול את זכויות הבוחר האמריקאי".
"הדמוקרטים במדינות הכחולות משעים בפזיזות ובניגוד לחוקה את זכויות האזרח של הבוחרים על ידי ניסיון להסיר את שמו של הנשיא טראמפ. אל תטעו, מאמצי ההתערבות המפלגתיים הללו בבחירות הם מתקפה עוינת על הדמוקרטיה האמריקאית. ביידן והדמוקרטים פשוט לא סומכים על הבוחר האמריקאי בבחירות חופשיות והוגנות ומסתמכים כעת על כוחם של מוסדות הממשל שיגנו על אחיזתם בשלטון".
דובר הקמפיין של טראמפ טען כי אינספור אתגרים על בסיס התיקון ה-14 לחוקה למועמדותו של טראמפ הם "חסרי תום לב" ו"מזויפים", והצביע על פסיקות בתי משפט במישיגן, מינסוטה, ניו המפשייר, אריזונה, פלורידה, רוד איילנד ומערב וירג'יניה.
"אנחנו יודעים שגם החוקה וגם העם האמריקני עומדים לצדנו במאבק הזה", אמר צ'אונג.
"לקמפיין הדומיננטי של הנשיא טראמפ יש יתרון משמעותי בסקרים, שהתרחב באופן דרמטי ככל שנשיאותו של ג'ו ביידן ממשיכה להיכשל".