ישנם חששות רבים לגבי האפליקציה בבעלות סינית טיקטוק, כגון ההשפעות שלה על בריאות הנפש והיותה סיכון לביטחון הלאומי, אך חוקרים מתעניינים גם באופן שבו היא משפיעה על מוחם של ילדים לאחר שהם צופים בזרם הבלתי פוסק של סרטונים ממכרים של האפליקציה.
הם כינו את התוצאה "מוח טיקטוק", והיא משפיעה על חייהם של צעירים אמריקאים.
מחקרים מוקדמים מצביעים על כך שטיקטוק למעשה משנה את טווח הקשב של בני נוער.
צעירים שצופים בבינג' בתוכן קצר כמו טיקטוק או Instagram Reels מתקשים יותר "להשתתף בפעילויות שאינן מציעות סיפוק מיידי", דיווח הוול סטריט ג'ורנל.
מערכת התגמול במוחו של אדם מחפשת תגובה באמצעות גלילה מתמשכת בסלילי טיקטוק ואינסטגרם.
פלטפורמת טיקטוק, בבעלות מדינה זרה עוינת, היא "מכונת דופמין", אמר ג'ון האטון, מנהל המרכז לגילוי קריאה ואוריינות בבית החולים לילדים בסינסינטי.
"מבול של דופמין מחזק את הכמיהה למשהו מהנה, בין אם זו ארוחה טעימה, סם או סרטון טיקטוק מצחיק", דיווח הוול סטריט ג'ורנל.
הנוירופסיכולוגית סנאם חאפיז אמרה כי "כשאתה גולל ונתקל במשהו שמצחיק אותך, המוח שלך מקבל מכה של דופמין", ו"כשאתה רואה משהו שאתה לא אוהב, אתה יכול לעבור במהירות למשהו שמייצר יותר דופמין".
המשך התנהגות זו יכול בסופו של דבר לאמן את מוחו של אדם להשתוקק לתגמולים שהוא מקבל מצריכת תוכן קצר.
מחקר שפורסם לאחרונה על ידי אוניברסיטת גוויג'ואו לכלכלה בסין ואוניברסיטת מערב מישיגן מציע כי סרטוני טיקטוק וסרטונים קצרים דומים ביוטיוב מעסיקים משתמשים באמצעות "התפרצויות קצרות של ריגושים", שיכולים אפילו לפתח התנהגות ממכרת.
יתר על כן, מחקר משנת 2019 שפורסם בכתב העת Nature Communication הציע כי נראה כי "טווח הקשב הקולקטיבי" שלנו מצטמצם בשל המהירות שבה אנשים צורכים תוכן במדיה החברתית.
להיפך, כאשר אדם צעיר עוסק בהתנהגות הדורשת התמקדות במשך פרק זמן ממושך, כגון קריאת ספר, הוא משתמש במשהו המכונה "תשומת לב מכוונת", הכוללת את קליפת המוח הקדם-מצחית, "החלק במוח האחראי על קבלת החלטות ושליטה בדחפים", ציין כתב העת.
צעירים חווים "אינדוקטרינציה תרבותית" שמעודדת אותם "להתרגל ואפילו להעדיף סוגים כאלה של שינויי סצנה מהירים מעוררים מאוד", אמרה גלוריה מארק, מחברת הספר Attention Span: A Groundbreaking Way to Restore Balance, Happiness, and Productivity.
בשל כך, נהיה יותר ויותר קשה עבור אנשים צעירים לשים לב לדברים שאינם מעניקים להם סיפוק מיידי.
"יש כל כך הרבה כוחות שמתאגדים יחד שרק מחזקים אנשים, במיוחד צעירים, להיות בעלי טווח קשב קצר", אמרה מארק.
בעבר מספר מחוקקים בכירים קראו לאסור את השימוש בטיקטוק בארה"ב אך לבסוף האפליקציה נותרה פתוחה עבור צעירי ארה"ב.