בייג'ין יוצאת להרחבה "המשמעותית ביותר" של טביעת הרגל שלה באנטארקטיקה, לאחר שתמונות לוויין חדשות חשפו כי המשטר הקומוניסטי חידש את הבנייה של תחנת קוטב חמישית ביבשת.
(המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS)/Hidden Reach/Maxar Technologies 2023/Handout via REUTERS)
התחנה החדשה, הממוקמת ב'אי הבלתי ניתן לביטוי' ליד ים רוס, עשויה לשמש כמוקד ריגול, כך טוען צוות חשיבה מוושינגטון.
"בעוד שהן חיוניות למעקב ולתקשורת עם מערך הלוויינים המדעיים ההולך וגדל של סין, תחנות קרקע יכולות לתמוך באיסוף מודיעין", נכתב בדו"ח של המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים.
"חשוב לציין כי מיקומה של התחנה עשוי לאפשר לסין לאסוף מודיעין אותות מאוסטרליה וניו זילנד ונתוני טלמטריה על רקטות המשוגרות ממתקני חלל חדשים שהוקמו בשתי המדינות".
ה-CSIS טוען כי סין התמודדה עם אתגרים נוספים בביסוס טביעת רגל בצפון הארקטי, ובמקום זאת, יש לה "יד חופשית יותר" לחקור את הקוטב הדרומי.
בעוד ארצות הברית עדיין שומרת על הנוכחות הגדולה ביותר ביבשת, נוכחותה של בייג'ין מתרחבת במהירות.
כיום יש ךה ארבע תחנות (כולן יורחבו), כולל תחנות החומה הגדולה, טאישאן, קונלון וז'ונגשאן.
מפה מציגה את מיקומן של תחנות סיניות קיימות באנטארקטיקה ואת אתר האי הבלתי ניתן לביטוי של תחנה חדשה בתמונת דף מידע זו. (המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS) / הגעה נסתרת)
"ניתן למנף את נכסי תחנת ז'ונגשאן לאיסוף מודיעין על צבאות זרים באוקיינוס ההודי, כולל על מתקן התמיכה הימי המשותף של ארה"ב ובריטניה 'דייגו גרסיה'. היא יכולה גם למלא תפקיד תומך בפיקוח על הכוחות הימיים המתפתחים של הודו הפועלים באזור".
המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס) טענה כי המשלחות התכופות שלה לאנטארקטיקה הן למטרות מחקר בלבד.
עם זאת, משרד ההגנה האמריקני הודיע כי האסטרטגיה של המק"ס היא לפתח "טכנולוגיות, מתקנים ומחקר מדעי דו-שימושיים", כולם מכוונים לשפר את יכולותיו של צבא השחרור העממי הסיני. תחנות מחקר אלה יכולות להיות גם עמדות ייחוס לתשובתה של בייג'ין למערכת המיקום הגלובלית המנוהלת על ידי ארה"ב, רשת הלוויינים BeiDou.
"אין שום סיבה שאנטארקטיקה תהיה חסינה מפני הדוקטרינה הזו", אמר בעבר אנתוני ברגין, עמית בכיר במכון האוסטרלי למדיניות אסטרטגית, לאפוק טיימס. "טכנולוגיות מסוימות, פיסות מסוימות של מחקר מדעי, יכולות להפוך לחלק ממערכת גדולה יותר. זה לא שהיינו מצפים לאיום צבאי ישיר מאנטארקטיקה".
מערכת האמנה האנטארקטית (באנגלית: Antarctic Treaty System), שנוסדה בשנת 1961, הינה למעשה הסכם המסדיר את היחסים הבינלאומיים ביבשת.
האמנה נחשבת לאחת מ"מערכות ההסכמים הבינלאומיים המוצלחות ביותר" משום שהיא נשענה על רצון טוב ושיתוף פעולה בדרכי שלום בין מדינות.
מאז שהמק"ס אישררה את האמנה ב-1983, היא הרחיבה בהתמדה את טביעת הרגל שלה, ציי הדיג ומשלחות המחקר שלה ליבשת.
תפקידה של סין בענייני אנטארקטיקה היה שנוי במחלוקת גם בחזיתות אחרות.
בשנת 2022, רוסיה וסין חסמו שוב הצעה להקים אזור שימור חדש במהלך מפגש שימור משאבי החיים הימיים האנטארקטיים (CCAMLR).
זו השנה השישית ברציפות שהצעה זו נחסמה.
"זו פוליטיזציה מוזרה של המדע" טוני פרס, לשעבר נציב CCAMLR, אמר בראיון לסיינטיפיק אמריקן.
"למען האמת, זה מעכב את ההתקדמות, מדינות שהציבו את הצרכים האישיים שלהן בראש סדר העדיפויות החלישו את יכולתנו לעמוד ביעדי השימור המשותפים שעליהם הוקם הגוף הזה".