"הפסגה למען הדמוקרטיה" של ביידן זוכה לאדישות מצד בעלות ברית, ולעג מצד דיקטטורות
פקיסטן הבריזה, רוסיה וסין לועגות, והתקשורת המערבית בקושי סיקרה את האירוע - ככה זה כשהעולם בורח מהגמוניה אמריקאית לגיאופוליטיקה חדשה בהובלת סין
03.31.2023 10:00
יאיר קליינבאום
הפסגה השנייה של מחלקת המדינה האמריקנית למען הדמוקרטיה, שהתקיימה השבוע בימים שלישי עד חמישי, הייתה מאכזבת.
היא נדחתה על הסף על ידי פקיסטן וזכתה ללעג על ידי המעצמות האוטוריטריות העולות - סין ורוסיה.
הסיפור המרכזי היה פקיסטן אשר פרשה מהפסגה ברגע האחרון, והצהירה כי היא יכולה "לקדם ולחזק עקרונות דיפלומטיים" 'בסדר גמור' בכוחות עצמה.
אנליסטים בתחום מדיניות החוץ חשדו שהסיבות האמיתיות לנטישת פקיסטן היו פרשה פנימית המסעירה את המדינה בימים אלו.
במרכז הפרשה עומד ראש הממשלה לשעבר, אימראן חאן, שהחל לגייס ברחובות תמיכה בניסיונו לחזור לתפקידו, מתוך מדיניות חוץ המבוססת על רצון להרגיע את סין - במקביל, השלטון החדש מאשים אותו ב'מעשי טרור'.
בפועל, ייתכן שפקיסטן דילגה על הפסגה משום שהיא צפויה להתמודד עם ביקורת בנושא זכויות האדם מצד שאר המדינות הנוכחות.
זאת, במיוחד לאחר שממשלו של ראש הממשלה המכהן, שהבאז שריף, החל לנקוט צעדים נגד התבטאויות פוליטיות של האופוזיציה.
חאן, מצדו, סירב להשתתף בוועידת הפסגה הראשונה למען הדמוקרטיה כשהיה בשלטון - ומאחר שהאשים בפומבי את ארצות הברית בקשירת קשר לסלקו מתפקידו בשנה שעברה, הוא גם לא צפוי להשתתף בשנה הבאה בפסגה במידה ואכן יחזור לתפקידו הבכיר.
ומה עם המדינות הקוראות תיגר על ההגמוניה האמריקאית?.
ובכן שירות החדשות הרוסי "טאס" ציטט ביום רביעי את דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב שאמר כי הפסגה של ביידן "בקושי יכולה להיחשב כאירוע רציני" - הוא אף כינה את הפסגה כ'שיעור'.
"אלה שהסכימו להשתתף בשיעור היו חופשיים לעשות זאת, כמובן. זו זכותם הריבונית, אבל כאן, למעשה, רבים רואים שניסיונות כאלה לחלק את העולם למדינות מדרגה ראשונה ושנייה נצפים כעת על ידי רבים בחיוך", אמר פסקוב.
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, צייץ באומרו כי הפסגה למען הדמוקרטיה "מייצגת בעיקר מדינות שמצייתות למדיניות וושינגטון", ועוד כמה שהשתתפו רק משום שהם רוצים לעשות חסד עם ארצות הברית.
מריה זכרובה, דוברת משרד החוץ הרוסי, התייחסה לאירוע בביטול כ"ביטוי לפרקטיקות הניאו-קולוניאליות של ארה"ב".
העיתון "גלובל טיימס" הסיני, המנוהל על ידי המפלגה הקומוניסטית, טען כי לארצות הברית אין שום עסק בהצעת לקחים על דמוקרטיה כאשר היא מתמודדת עם ירי המוני כמו זה שאירע בנאשוויל ביום שני.